Raskauden ensioireet

Raskauden ensioireet voivat yllättää

Raskauden ensioireet ilmenevät useimmiten huimauksena, väsymyksenä ja sinä kaikista kuuluisampana ja miellekkäimpänä – eli kuvotuksena. Monesti sanotaan, että ensimmäiset merkit raskaudesta ilmenevät naisen rinnoissa.

Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia naisia, mutta monilla odotus kertoo itsestään rintojen aristelun merkeissä. Yht’äkkiä rinnat tuntuvatkin oudon raskailta, jopa pinkeiltä, normaaliin verrattuna.

Raskauden ensioireet
(Kuva: Frank de Kleine@FlickrCreativeCommons)

Nämä merkit liittyvät hormonimuutoksiin, joita kehossa tapahtuu raskauden myötä, ja niiden vaikutuksesta rinnoista saattaa tihkua maitotippoja ihan alkuraskaudesta alkaen. Rintojen arkuus ei kuitenkaan ole varma merkki raskauden ensioireista, mutta mikäli ne ovat osa sinun raskauttasi, niin tukevat liivit helpottavat oloa.

Raskauden ensioireet – onko tämä täysin normaalia?

Raskauden ensioireet puhuttavat myös siinä mielessä, että ne tuovat iloisten tunteiden mukana monesti myös pelottavia tuntemuksia. Onko normaalia, että alavatsaani nipistelee ja polttelee? Miksi minusta tuntuu, että minua paleltaa ja viluttaa koko ajan? Miksi tuttu ruoka ei maistu samalta kuin ennen?

Raskauden ensioireiden mukana saapuvat kysymykset. Ja vielä enemmän näihin kysymyksiin tahdotaan vastauksia – ja nopeasti! Raskauden alettua odottavan äidin aineenvaihdunta kiihtyy ja kaikki muutkin elintoiminnot vilkastuvat.

Myös vessassa juokseminen siis tiheytyy, vaikka sen syyhyn ei tarkkaa selitystä olekaan. Todennäköisesti pienen pieni sikiö kuitenkin kohtua turvottaessaan painaa sitä häpyluuta vasten, jolloin virtsarakko joutuu ahtaalle.

Alkuraskauden oireet
(Kuva: brownpau@FlickrCreativeCommons)

Myös ruumiinlämmön noin puoliasteinen kohoaminen raskauden alkuaikoina kuuluu asiaan. Se tuo mukanaan vilua ja paleltelua ja tuntuu lähes siltä kuin flunssa olisi tulossa. Kuvotus ja alkuraskauden pahoinvointi ovat oma luku sinänsä ja alkavat joillain odottajilla heti alkuviikoista lähtien. Joillain pahoinvointi on niin voimakasta, että oksentamista jatkuu jopa raskauden puoliväliin saakka – ajasta ja paikasta riippumatta.

”Raskauspahoinvoinnista meillä on omakohtaista kokemusta, sillä Mari on aina voinut äärimmäisen huonosti raskauden aikana. Yrjöstä on siis tullut todella läheinen ystävä. Mikäli olisimme saaneet poikalapsen, olisimme antaneet hänelle kaikki muut nimet paitsi Yrjö. Edes Yrjänä-nimeä emme olisi harkinneet, sillä jo brittisaarilta kantautuneet uutiset George-vauvasta saivat yrjön maun suuhun.

Leikki leikkinä, mutta raskauspahoinvointi siis olla todella voimakasta. Muistan aina, kun olimme menossa syömään erääseen thaimaalaiseen ravintolaan, ja juuri ennen ovelle pääsyämme Mari oksensi ravintolan ulko-oven eteen – keskellä päivää. Hiljaisin askelin siirryimme nauttimaan lounastamme toisaalle. Puhumattakaan niistä ajoista, kun asuimme vielä Töölössä ja Mari pyöräili töihin Katajanokalle. Aamulla hän sai usein pysähtyä matkan varrella kerran jos toisenkin lannoittamaan Esplanadin puiston nurmikkoa.

Ja jostain ihmeen syystä – kertokaa mulle miksi (oh Lord) – näistä ei miehelle tule aina sellainen kauniin romanttinen olo, että ”tässä me odotamme esikoistamme ja puolisoni voi hieman huonosti” , vaan pikemminkin ”joo, ei oltu eilenkään baarissa eikä mennä tänäänkään eikä huomennakaan, mutta näen mitä ajattelette” –tunne. Raskauden ensioireet koettelevat mielenterveyttä.” -Mika, 37-v.

Joillakin alkanut raskaus tuo mukanaan jatkuvaa väsymyksen ja/tai ärtymyksen tunnetta. Myös hajuaisti alkaa muuttua äärimmäisen tarkaksi ja jotkut kertovat esimerkiksi tupakan, pakokaasun tai rasvaisen ruoan hajun tuovan välittömän kuvotuksen.

Nämä kaikki kuuluvat kuitenkin asiaan, joten otahan rauhallisesti: olet vain raskaana! Positiivista – jos sen haluaa niin nähdä – on se, että sinulle tulee ihmeellisiä himoja ilman, että kukaan syyllistäisi sinua niistä.

Mikäli haluat siis syödä epäterveellistä ruokaa ja voisit maistaa jopa taululiituja tai seinälaastia, niin sinun ei välttämättä tarvitse hakeutua hoitoon: ne ovat vain raskauden ensioireita.

Alkuraskauden oireet – kuinka niistä pääsee eroon?

Alkuraskauden oireet eivät tosiaan aina ole niitä kaikista odotetuimpia, mutta onko olemassa jotain taikakeinoa minkä avulla päästä niistä eroon?

Riippuen hieman raskauden lähtökohdista niin raskaus herättää jokaisessa joitakin tunteita. Toisille nämä tunteet ovat pelkkää iloa, toisille pelkoa ja useimmille sekoitus molempia. Yht’äkkiä pitääkin alkaa valmistautua elämän muuttumiseen ja toisista vastuunottamiseen.

Myös vauvan hyvinvointi mietityttää, eikä oksenteluakaan jaksaisi koko loppuelämää.

Raskauden alkuoireet
(Kuva: Morgan@FlickrCreativeCommons)

Suurin osa raskauden ensioireista katoavat itsestään. Milloin ja miksi on kuitenkin hyvin yksilöllistä, joten on lähes mahdotonta antaa tarkkoja aikatauluja. Joillakin alkuraskauden väsymys kestää pidempään kuin toisilla, mutta yleisesti se menee ohi 12. – 16. viikon paikkeilla. Tarkentunut haju- ja makuaisti jatkuvat monesti läpi raskauden.

Jotkut löytävät helpotusta mitä kummallisimmasta ratkaisuista, joten ei muuta kuin vaihtamaan ajatuksia muiden äitien kanssa. Joku mikä toimii jollekin toiselle ei kuitenkaan välttämättä toimi sinulle, ja toisinpäin. Kannattaa kuitenkin kuunnella muiden vinkkejä ja löytää se itselle suotuisin tie.

>> Lue täältä tarina oireettomasta alkuraskaudesta

Millaisia sinun raskauden ensioireet ovat olleet? Onko sinulla jakaa joitakin kokemuksia siitä, miltä alkuraskauden oireet ovat tuntuneet ja miten niistä on selvitty?

Lue myös nämä:

(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Parenting.com; Babycentre.co.uk)
Takaisin ylös