Tuulimunaraskaus

Tuulimunaraskaus

Tuulimunaraskaus on keskenmenon yleisimpiä muotoja. Tuhannet suomalaisnaiset kokevat sen vuosittain, sillä noin ¾ keskenmenoista on tuulimunaraskauksia. Se johtuu satunnaisesta kehityshäiriöstä, joka tapahtuu sukusolujen yhtymisvaiheessa. Siinä hedelmöitynyt munasolu kehittää kohtuun ainoastaan tyhjän sikiöpussin, mutta johtaa kuitenkin siihen, että raskaustesti osoittaa positiivista, koska istukassa muodostuu raskaushormonia ilman sikiötäkin. Tuulimunaraskauden oletetaan johtuvan viallisesta munasolusta.

Milloin tuulimunaraskaus havaitaan

Tuulimunaraskaus havaitaan usein alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa. Ennen kuin eletään raskausviikkoa kahdeksan sitä ei kuitenkaan voida varmuudella todeta, joten muutaman viikon kuluttua tehdään yleensä varmennus asiasta. Aina ei kyseessä ole tuulimuna, vaan oletettua nuorempi raskaus.

Tuulimunaraskaus
(Kuva: Ignacio Palomo Duarte@FlickrCreativeCommons)

Mikäli keskenmeno johtuu tuulimunaraskaudesta, päättyy odotus yleensä itsestään 7. – 10. raskausviikkoon mennessä. Vaikka itse olisi kokenut tämänkaltaisen raskauden, kannattaa pitää mieli positiivisena, sillä se on hyvin yleistä. Aikaisempi tuulimunaraskaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö myöhemmät raskaudet olisi täysin normaaleja.

Oletko sinä käynyt läpi tuulimunaraskauden? Kenties jo saanut lapsenkin sen jälkeen? Jaathan kokemuksesi muiden kanssa.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Varila, Toistuva keskenmeno, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2002; Tulppala ja Ulander, Keskenmeno, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2008.)

Takaisin ylös