Abortti
Abortti eli raskauden keskeytys tarkoittaa keskeytettyä raskautta. Suomessa tehdään vuosittain tuhansia abortteja ja suurin syy niille ovat sosiaaliset tekijät.
Ylivoimaisesti suurin osa raskauden keskeytyksistä tapahtuu ennen yhdeksättä raskausviikkoa, ja ne ovat niin sanottuja lääkkeellisiä keskeytyksiä.

Abortissa alkio tai sikiö poistetaan kohdusta ennen sen kehittymistä täysikasvuiseksi. Raskauden keskeytys on monella tapaa arka keskustelun aihe ja niinpä siihen liittyy myös suuri määrä lakipykäliä.
Kun abortti suoritetaan kehittyneissä maissa paikallisia lakeja noudattaen, on se yksi turvallisimmista lääketieteellisistä menetelmistä.
Yksioikoiset raskauden keskeytykset eivät aiheuta pitkäaikaisia fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia.
Raskauden keskeytys – Aborttitilastoja
Valitettavasti kun katsellaan koko maailman tilastoja, johtavat epäluotettavin metodein tehdyt abortit lähes 50 000 äitiyskuolemaan ja yli viiteen miljoonaan sairaalakäyntiin vuosittain.
Maailmassa tehdään vuosittain arviolta yli 40 miljoonaa raskauden keskeytystä, joista noin puolet tehdään vaarallisin metodein.
Raskauden keskeytyksillä on pitkä historia ja niitä on tehty vuosisatojen saatossa monin eri tavoin. Edelleen abortin laillisuus, esiintyvyys sekä kulttuurillinen ja uskonnollinen status vaihtelevat suuresti eri puolilla maapalloa.
Sen laillisuus voi riippua eri asioista kuten insestistä, raiskauksesta, sikiövaurioista ja –riskeistä, sosioekonomisista tekijöistä sekä äidin terveyden riskeeraamisen välttämisestä.

Kun puhutaan abortin eettisistä ja laillisista puolista, puhuvat raskauden keskeytyksen vastustajat useimmiten siitä, kuinka heidän mielestään alkio ja sikiö ovat jo ihmisiä, joilla on oikeus elämään.
Täten he yhdistävät abortit murhiin.
Aborttien puolestapuhujat ovat toisaalta sitä mieltä, että aborttioikeuksien tulee antaa naisella itselleen mahdollisuuden päättää kaikesta hänen vartaloonsa liittyvästä.
Mikäli sinulla on jokin näkemys aiheesta abortti ja raskauden keskeytys, niin jaa se sivun alla olevassa keskusteluosiossa.
Abortti – Kokemuksia
Abortti kokemuksia ei aina jaeta edes läheisille ihmisille, sillä ne ovat hyvin henkilökohtaisia. Monesti ihmiset kertovat omista kokemuksistaan vasta joitakin vuosia tapahtuneen jälkeen, mikä on täysin ymmärrettävää.
Ei ole kuitenkaan oikeaa tai väärää tapaa jutella raskauden keskeytykseen liittyvistä kokemuksistaan, sillä jokainen tuntee itse, kuinka hänen on paras keskustella asiasta.
”Minä ja poikaystäväni olemme aina käyttäneet suojausta, kun olemme harrastaneet seksiä, mutta siitä huolimatta tulin raskaaksi. Päätimme yhdessä, että teemme abortin. Tämän päätöksen teimme jo samana päivänä, kun sain kuulla olevani raskaana, vaikka itse asiassa olin jo hieman toivonut vauvaa sisimmässäni. Kävin kuitenkin vielä koulua, joten ajoitus ei vaan ollut paras mahdollinen.
Vaikka abortti oli aivan kauhea asia ja koko se aika oli jotain hirveää itkuineen ja kyynelineen, en kadu päätöstäni hetkeäkään. Nyt, viisi vuotta abortin jälkeen, olen saanut juuri ensimmäisen lapseni ja olen äärimmäisen onnellinen. Olen onnellinen, että maltoin odottaa kunnes olin tarpeeksi kypsä ja valmistunut koulusta. Nyt voin elää normaalia elämää, samalla kun nautin täysillä äitinä olemisesta.” -Heli, 32-v.
Onko sinulla jokin abortti kokemus, jonka haluaisit jakaa kanssamme? Jaa se sivun alareunan keskusteluosiossa.
Aborttilaki Suomessa
Aborttilaki Suomessa määrää ne puitteet, joissa raskaus voidaan keskeyttää.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli nainen on alle 17-vuotias, yli 40-vuotias tai hän on jo synnyttänyt aikaisemmin neljä lasta, voidaan abortti tehdä yhden lääkärin päätöksellä, kunhan raskauden keskeytys tapahtuu ennen 12. raskausviikon täyttymistä.
Mikäli raskaaksi tuloon liittyy rikos, äidin tai isän lapsen hoitoa vakavasti rajoittava sairaus tai jos lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat naiselle merkittävä rasitus, niin tarvitaan kahden lääkärin lausunto.
Näissäkin tilanteissa raskauden keskeytyksen tulee tapahtua ennen kahdennentoista raskausviikon täyttymistä.
Kun raskautta on takana jo yli 12 viikkoa, voidaan abortti tehdä Valviran päätöksellä. Mikäli raskauden jatkuminen tai lapsen synnyttäminen aiheuttaisi naiselle hengen tai terveyden vaaraa, voidaan raskaus keskeyttää kahden lääkärin päätöksellä raskauden kestoajasta riippumatta.
Mikäli raskauden keskeytystä haetaan sikiön vaikean sairauden tai ruumiinvian vuoksi, tarvitaan aina Valviran päätös.
Abortti lääkkeillä
Abortti lääkkeillä suoritetaan kahden eri lääkkeen eli mifepristonin ja prostaglandiinin yhdistelmällä. Aluksi otetaan suun kautta mifepristoni-pilleri poliklinikalla ja kaksi päivää sen jälkeen otetaan prostaglandiinia.
Kun raskauden keskeytys tehdään lääkkeillä, seuraa siitä yleensä alavatsakipuja sekä pahoinvointia, jonka lisäksi jälkivuotoa voi esiintyä yhdestä kolmeen viikkoon.
Varsin harvoin eli noin kahdesta neljään tapauksessa sadasta kohtu ei tyhjene lääkkeillä kokonaan, jolloin avuksi tarvitaan vielä imukaavintaa.
Abortti kotona
Abortti kotona on aihe, jota ei suositella edes ajateltavaksi vaihtoehdoksi. Jälkimmäisen lääkkeen eli prostaglandiinin voi kuitenkin ottaa halutessaan myös kotona, jolloin kyseessä on osittainen kotikeskeytys.
Abortti vai ei
Abortti vai ei –keskustelu on hyvin henkilökohtainen asia, sillä me ihmiset olemme tulleet raskaiksi niin eri tilanteissa. Mikäli mahdollista, asiasta kannattaa keskustella kaikkien osapuolten kanssa.
On hyvä myös kuulla muiden raskauden keskeytyksen läpikäyneiden henkilöiden ajatuksia aiheesta, sillä se voi antaa uusia näkökulmia itsellekin.

Monesti ihmisiä pelottaa se, että abortti estäisi jollakin tapaa lasten saannin myöhemmässä elämässä. Tämä on kuitenkin pienempi riski kuin yksi tuhannesta, joten siitä ei kannata huolehtia.
Abortti vai ei –päätöksen tulee seurata Suomen lakeja, mutta muuten sen tulee keskittyä sinun tilanteeseesi juuri nyt.
Lue myös nämä:
- Lue täältä keskenmenosta
- Lue täältä kohdunulkoisesta raskaudesta
- Lue täältä raskaustesteistä
- Lue täältä keisarileikkauksesta
(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Duodecim Terveyskirjasto, Suhonen S, Heikinheimo O. Raskauden keskeytys. Kirjassa Ylikorkala O, Tapanainen J (toim) Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011; Vårdguiden, Socialstyrelsen 2011)