Koululaisten kesäloma aiheuttaa hankaluuksia – vinkit kesäloman järjestämiseen

Koululaisten kesäloma aiheuttaa hankaluuksia – vinkit kesäloman järjestämiseen

Koululaisten kesäloma aiheuttaa vuosittain monessa perheessä suurta päänvaivaa. Pieniä koululaisia ei voi jättää yksin kotiin työpäiviksi, joten vanhempien pitäisi olla lapsensa kanssa samaan aikaa lomalla. Yhtälö ei kuitenkaan toimi, sillä koululaisten kesäloma on huomattavasti pidempi kuin tavallisen palkansaajan.

Pian lapsellani on edessä kahden ja puolen kuukauden kesäloma, josta noin puolelle ajasta täytyy keksiä tekemistä tai saada joku vahtimaan lasta oman työpäivän ajaksi.

Tämän kirjoituksen lainaukset: Sari Kemppainen HS Mielipide 3.5.2021

Koululaisten kesäloma kestää kymmenen viikkoa ja aikuisen yleensä neljästä viiteen viikkoa. Lisäksi koululaisilla on syyslomat, joululomat ja hiihtolomat. Myös näihin ajankohtiin on vanhempien säästettävä lomia tai muilla tavoilla keksittävä lapselle turvallista tekemistä.

Itse en uskalla pitää kesällä kuin neljä viikkoa lomaa, jotta lomapäiviä säästyy myöhempiin koululaisen lomiin.

Pieni koululainen ei välttämättä pärjää yksin kotona pitkiä päiviä. Osa lapsista voi suorastaan pelätä yksinoloa, eikä lasta pitäisi vaatia olemaan reippaampi kuin mitä hän vielä on.

Hän ei uskalla eikä halua olla yksin kotona, enkä ihan vielä uskalla jättää häntä kaverin kanssa keskenään kotiin ilman valvontaa.

Vielä 1980-90-luvuilla kotiäitiys oli nykyistä huomattavasti yleisempää. Moni nykypäivän koululaisen vanhempi muistaa, kuinka äiti oli aina kotona. Nykypäivänä tavallisempaa on se, että molemmat vanhemmat käyvät kokopäivätöissä. Nojaako systeemi edelleen siihen oletukseen, että äidit ovat kotona lapsia hoitamassa?

Oma äitini oli kouluaikanani kotona. Pitäisikö nytkin toisen vanhemman jäädä kotiin, jotta lapsi saisi lomailla?

Lue lisää: Tasa-arvoinen vanhemmuus voi toteutua monella eri tavalla

koululaisten kesäloma

Vaihtoehtoja koululaisten kesälomien järjestämiseen

Kokosin seuraavan listaukseen erilaisia mahdollisuuksia, joita hyödyntämällä voi löytää ratkaisuja pienen koululaisen kesäloman viettoon.

  • Kesäleirejä järjestävät monet järjestöt, kunnat ja yksityiset toimijat. Hankaluutena voi olla leirin kallis hinta.
  • Isovanhempien tai muiden sukulaisten lastenhoitoapu voi olla avuksi, etenkin jos he eivät asu kovin kaukana.
  • Vanhempien kesälomien jaksottaminen auttaa ainakin osittain. Monissa perheissä vanhemmat pitävät osan lomasta erikseen ja muutaman viikon perheen yhteisenä lomana.
  • Verkostoituminen lapsen luokkakavereiden vanhempien kanssa voi myös tuoda mahdollisuuksia. Voisiko lapsi viettää yhden viikon kaverin luona ja seuraavalla viikolla kaveri olisi päivät vastavierailulla? Mahdollisesti voi järjestää myös useamman lapsen ringin. Tällöin yhdessä perheessä järjestetään koko porukalle turvallista tekemistä ja päivän ruokatarjoilut. Seuraavalla viikolla vastuu siirtyy eteenpäin.
  • Lasten hoitaminen etätöiden lomassa voi olla joissakin tapauksissa mahdollista. Koululaiselle voi riittää, että vanhempi on tarvittaessa saatavilla, mutta osaa antaa myös työrauhan. Välipalat ja lounaat on hyvä prepata etukäteen ja viettää lounastauko yhdessä lapsen kanssa. Etukäteen voi myös miettiä mielekästä tekemistä sisälle ja ulos, esim. Ulkoleikkejä lapsille – Esittelyssä 10 suosituinta pihaleikkiäLapsi kotona, vanhemmat töissä – mitä tekemistä koululaiselle?
  • Löytyisikö lähipiiristä nuori, jonka voisi pientä palkkiota vastaan palkata seuraksi pienelle koululaiselle? Palkkion maksaminen onnistuu kätevästi esimerkiksi kevytyrittäjäpalvelun kautta, jolloin myös verot ja muut maksun menevät lain mukaan.

Miten teidän perheessä järjestetään koululaisten kesälomat?

Lue lisää:

Millainen on hyvä äiti? – äitimyytti elää vahvana

Pitkät nimet – kattava lista pitkistä nimistä tytöille ja pojille

Säästäminen lapselle – pilaako sijoittaminen lapsesi?

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös