miten puhua lapselle koronasta

Miten puhua lapsen kanssa koronasta? Ei ainakaan näin kuten Vantaalla!

Vantaan kaupungilla on hakusessa miten puhua lapsen kanssa koronasta

Lapset imevät tietoa ja asenteita ympäröivästä maailmasta. Pienetkin lapset ovat saaneet tietää, että elämme pandemian keskellä ja poikkeusoloissa. Miten puhua lapsen kanssa koronasta ja pandemiasta?

Jos yksi perheenjäsen saa nuhan, pitäisi Vantaan mukaan koko perheen rientää koronatestiin…

Vantaalla koululaisille jaettiin esitteitä, joissa kehotetaan valmistautumaan koronavirukseen. Erään 9-vuotiaan koululaisen äiti ihmetteli Facebookissa, miksi tällaisella esitteellä lietsotaan turhaa pelkoa ja ahdistusta.

Vantaan kaupungilta saimme vastauksen, että vastaavanlaista esitettä on jaettu myös Turussa, ja esitepohjan käyttöön saatiin lupa Turun kaupungilta. Esitteen tarkoituksena oli kertoa lapsille ja nuorille ymmärrettävällä tavalla koronaviruksesta ja ehkäistä viruksen leviämistä. Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo myöntää, että esitteen jakamisessa olisi voinut käyttää parempaa harkintaa ja että varsinkin sairaan lapsen eristämisen ja maskisuosituksen suhteen esite ei ole sopiva alakouluikäisille. ”Rauhoittavampi viestintä olisi voinut tehdä asiasta vähemmän pelottavan, ja silti tärkeä viesti olisi mennyt perille”, Kalo sanoo.

Lue Maskien käytön ja harrastustoiminnan rajoittamisen vaikutuksia lasten hyvinvointiin

KATSO VIDEO: MASKIT ESKAREIHIN JA ALALUOKILLE – HERÄTYS VANHEMMAT!

Miten kertoa lapselle koronasta
Lapsia kehotetaan Vantaalla valmistautumaan koronaan. Esitteessä koronavirukset on kuvattu isoina ja uhkaavina palloina, joista tulee mieleen sotien pommitukset. Toisessa kuvassa hätääntyneen oloiset nuoret juoksevat jotakin pakoon.

”Pysyn sopivan kaukana muista” ohjeistaa Vantaa koululaisia

”Kotona en mene lähelle vanhempia tai sisaruksia”

Alakouluikäisille lapsille jaettava esite tuskin ajaa asiaansa. Osa ohjeista on arveluttavia, sillä lapsille ei suositella kasvomaskien pitämistä. Esitteestä saa kuvan, että maskit ovat pakollisia myös lapsille. Lisäksi on kohtuuton vaatimus, että lapset sairastuessaan olisivat kotona eristyksissä muusta perheestä. Järkevältä ei kuulosta myöskään ohjeistus siitä, että jos yksi perheenjäsen saa nuhan, pitäisi koko perheen rientää koronatestiin.

Esitteessä puhutaan myös tärkeistä asioista, kuten käsien pesemisestä ja siitä, ettei kipeänä tule mennä kouluun. Nämä ovat asioita, joita lapsille opetetaan päiväkoti-ikäisestä lähtien. Esite ei tuo tähän mitään lisäarvoa. Aikuisten tehtävä on huolehtia siitä, että lapset pesevät kätensä ja käyttävät saippuaa.

Miten puhua lapsen kanssa koronasta?

Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten koronasta voi puhua lapsen kanssa ilman, että se aiheuttaa turhia pelkotiloja.

  • Vastaa lapsen kysymyksiin asiallisesti ja lapsen ikä huomioiden. Älä välttele aiheesta puhumista. Toisaalta pienen lapsen ei tarvitse tietää esimerkiksi yksityiskohtia siitä, millaisia oireita korona voi pahimmillaan aiheuttaa.
  • Jos lapsen ajatukset pyörivät jatkuvasti korona-asioissa, ohjaa ajatuksia ja tekemistä lempeästi muualle. Tuo viestiä, että elämässä on edelleen paljon hyviä asioita ja mahdollisuuksia.
  • Näytä lapselle esimerkkiä käsien pesemisessä ja hyvästä yskimis- ja aivastamishygieniasta.
  • Keskity arkipuheessa siihen, mitä kaikkea kivaa voi tehdä rajoituksista huolimatta. Esittele esimerkiksi ulkoilu ja lautapelit kivana tekemisenä, eikä surkeana korvikkeena sisäleikkipuistoille.
  • Jos lapsen rakas harrastus on katkolla, mieti miten voit tukea omaehtoista harrastamista. Lähde potkimaan lapsen kanssa palloa tai anna hänen opettaa sinulle käsilläseisontaa!

maskipakko

Maskien haitoista pitää puhua enemmän ja suojella lapsia

Maskien käytön ongelmista on tehty lukuisia tutkimuksia. Saksalainen tutkimus osoittaa, että yli puolet 26.000 lapsesta sai haittavaikutuksia maskien käytöstä. Tässä julkaisussa raportoimme tulokset vanhemmilta, jotka kirjoittivat tietoja yhteensä 25 930 lapsesta. Maskin keskimääräinen käyttöaika oli 270 minuuttia päivässä ja 68% vanhemmista ilmoitti maskin käytöstä aiheutuneista vahingoista.

Euroopan suosituimmat nimet – tuoreet tilastot 2021

Tiedettä lapsille – kokeile, opi ja hämmästy tieteestä

Lapsiperheen raha-asiat – näillä talousvalmentajan vinkeillä onnistut

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös