lapsiperheen talousasiat

Lapsiperheen raha-asiat – näillä talousvalmentajan vinkeillä onnistut

Lapsiperheen raha-asiat – näillä talousvalmentajan vinkeillä onnistut

Tämän lapsiperheen raha-asiat -artikkelin kirjoittaja on ROI:n talousvalmentaja.

Lapsen saaminen on ilouutinen ja moni alkaa silloin vimmatusti rakentaa pesää. Tulevalle lapselle halutaan antaa paras mahdollinen alku elämään. Miten lapsiperheen raha-asiat kannattaa järjestää, jotta arki olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa?

Perheen perustaminen kuuluu yhteen elämän käännekohtiin monestakin näkökulmasta. Dynamiikka parisuhteessa muuttuu ja mahdollisen työminän lisäksi saadaan uusi tärkeä identiteetti “äiti” tai ”isä”.

lapsiperheen raha-asiat

Elämän käännekohdat

Perheenlisäyksen lisäksi elämän käännekohtia ovat esimerkiksi täysi-ikäiseksi tuleminen, kotoa pois muuttaminen, parisuhde tai ero sekä eläkkeelle jääminen. Nämä ovat myös monesti niitä hetkiä, kun punnitaan elämän aikana tehtyjä taloudellisia päätöksiä.

Talouden sudenkuopat piilevät näissä käännekohdissa ja siksi on tärkeää varautua niihin etukäteen.

Varaudu etukäteen

Jos perhevapaan alkuun on vielä aikaa, kannattaa valmistautua siihen säästämällä. Perhevapaa on ainutlaatuista aikaa. Ajasta lapsen kanssa voi nauttia täysin siemauksin, kun suunnittelee sen hyvin myös taloudellisesta näkökulmasta.

Jos suunnitelma puuttuu, tätä iloista perhevapaa-aikaa saattaa varjostaa tulojen pieneneminen. Huoli herää siitä, miten rahat riittävät pelkällä äitiyspäivärahalla tai hoitorahalla.

Siksikin on viimeistään nyt hyvä hetki lähteä pohtimaan perheen taloutta ja miten varautua siihen ja iloita huolettomasta lapsiarjesta. Oman talouden tilanteen selvittäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Motivaatio tai yksinkertaisesti keinot siihen saattavat puuttua. Erilaisten vuoden alun säästöhaasteet, koulutukset ja valmennukset voivat tuoda juuri sitä kaivattua innostusta, motivaatiota ja selkeitä askelmerkkejä, miten lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Tunnista tulot ja menot

Vanhempainvapaan aikana tulot pienenevät huomattavasti. Hoitoraha on monesti vain pieni osa normaalista tulotasosta, jolloin lapsiperheen raha-asiat kannattaa ottaa tarkastelun alle. Selviääkö arjesta tällä tulotasolla vai haluaako käyttää säästöjä kompensoimaan pienentyneitä tuloja?

Ennen perhevapaan alkua on hyvä tunnistaa kotitalouden kulut ja arvioida mitä elämä maksaa uuden tulokkaan kanssa. Uuden asian edellä voi tosin olla haastavaa tunnistaa, mitä kaikkea lapsiperheen kulutukseen kuuluu. Yksittäiset ostokset, kuten auton turvaistuin, pinnasänky, lasten vaatteet ja ruoat lisäävät perheeseen sellaisia kuluja, joita aiemmin ei ole ollut.

Lapsi kasvaa nopeasti

Tässä vaiheessa on hyvä myös pohtia, mitä voi lainata tai hankkia käytettynä? Lapsi kasvaa hurjaa vauhtia ja hyväkuntoisia lastentarvikkeita ja -vaatteita saa esim. erilaisista nettiryhmistä pilkkahinnalla. Tarpeettomaksi jääneet tarvikkeet ja hyväkuntoiset vaatteet voi vastaavasti myydä eteenpäin.

On helppo hurahtaa kaikkeen ihanaan, jota vauvoille on tarjolla. Siksi on hyvä pohtia onko hankinta oikeasti tarpeellinen vai mahdollistaako säästynyt raha sen, että voi elää taloudellisesti stressittömämpää hoitovapaata?

Lisätulojen hankinta lapsiperhearjessa

Vauvan kasvaessa voi olla, että aikaa vapautuu ja on mahdollista lähteä pohtimaan muutakin elämää vauva-arjen lisäksi. Monesti vanhemmalle on piristävää saada myös muuta ajateltavaa. Moni vanhempi lähtee tässä vaiheessa hakemaan lisätuloja.

Lisätulojen hankinta saattaa olla virkistävää tekemistä, mutta ennen kaikkea se helpottaa myös perheen taloutta. Lisätuloja voi esimerkiksi hankkia tekemällä pientä keikkatyötä mahdollisuuksien mukaan.

Jos ei ole mahdollista saada omaa lasta hoitoon työn ajaksi, voi saada lisätuloja ottamalla muita hoitolapsia tai tyhjentää kotia ylimääräisestä tavarasta myyntiin.

Kaikessa tekemisessä on hyvä muistaa omat voimavarat. Vaikka perhevapaa on ainutlaatuista aikaa, niin se on myös unettomine öineen kuluttavaa. Asian kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan hakea apua ja tukea hyvissä ajoin.

Nauti ajastasi lastesi kanssa

Olen kolmen kohta teinitytön äiti, joiden lasten ikäero nuorimmaisen ja vanhemman välillä oli reilu 3 vuotta. Perus lapsiarki ei aina ollut ruusuista, mutta nyt kun se on omalta kohdaltani ohi, kaipaan sitä. Viime aikoina olen useaan otteeseen havahtunut siihen, miten aika on rientänyt. Ihan hetki sitten vanhin tyttäristäni oli vielä taapero ja hänkin lähenee nyt pikavauhtia nuoren naisen alkua.

Muista myös nauttia ajastasi lastesi kanssa. He ovat vain hetken meillä lainassa.

Kirjoittaja Nina Nordlund, Lapset ja Raha – Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille kirjan kirjoittaja ja ROI:n talousvalmentaja.

Maksuton webinaari säästämisestä!

Osallistu 20.1.2021 Säästä ilman suuria kompromisseja -webinaariin, josta löytyy innostavia vinkkejä myös kiireiseen lapsiarkeen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset.

Hyödynnä alekoodi!

Alekoodilla LAPSIARKEA20 saat 20 prosentin alennuksen ROI:n Premium vuosijäsenyydestä. Jäsenenä pääset osallistumaan muun muassa 25.1.2021 alkavaan Oman talouden valmennukseen.

Kurkkaa myös arvonnat Lapsiarjen Instasta!

Lue lisää:

Zero waste vinkit – kaksi lapsiperhettä kertoo arjen vinkit

1950-luku vastaan 2020-luku – oliko äitiys ennen helpompaa?

Lapsen turvallisuus – opeta nämä turvallisuustaidot lapsellesi!

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös