maskikokeilu lapsilla

Vasaramäen koulun ekaluokkalaisilla maskikokeilu – Someraivo repesi

Opettaja aloitti maskikokeilun ekaluokkalaisilla vastoin suosituksia

Vasaramäen koulun opettaja Katri Nirhamo twiittasi 1.2.2021  “Tänään aloitin maskikokeilun ykkösluokkalaisillani saatuani siunauksen rehtorilta ja infottuani vanhempia. Pari toi kotoa oman kangasmaskin, muut käyttivät koulun tarjoamia kertak.maskeja. Pienen opastuksen jälkeen homma sujui tosi hienosti kuten arvelinkin. ei mitään ongelmaa”.

Nirhamo myös kommentoi “Minua ei haittaa foliohattujen vastaukset täällä Twitterissä esim. koronaan liittyen.”. Nirhamo siis leimaa lasten turvallisuudesta huolissaan olevat foliohatuiksi.

Lue Maskien käytön ja harrastustoiminnan rajoittamisen vaikutuksia lasten hyvinvointiin

KATSO VIDEO: MASKIT ESKAREIHIN JA ALALUOKILLE – HERÄTYS VANHEMMAT!

katri nirhamo
Lupauksistaan huolimatta Nirhamo esti myös asiallisten kommenttien esittäjiä Twitterissä.

Nirhamon twiitit saivat sydämiä mutta myös paljon huolestuneita kysymyksiä lasten terveyteen liittyen. Nirhamo kertoi 4.2 poistaneensa twiitin, koska sai häiritsevää ja uhkaavaa viestiä eri kanavista. Lapsiarkea Media peräänkuuluttaa kaikilta osapuolilta asiallista keskustelua. Vihapuhe ei ole ratkaisu, mutta on täysin oikein peräänkuuluttaa opettajan vastuuta lasten terveyden kanssa leikkimisestä.

Ilmoittaessaan julkisesti tekevänsä maskikokeiluja pienille lapsille vastoin suosituksia pitää kyetä keskusteluun myös eri näkökulmia esittävien kanssa. Suomen lasten terveyden kannalta Nirhamon ulostulo oli erittäin hyödyllinen, sillä jotkut saattavat tehdä vastaavaa kertomatta siitä julkisesti.

vasaramaen koulu

Kantaako opettajat ja rehtori täyden vastuun maskikokeilusta mahdollisesti aiheutuvista haitoista?

Rehtori kiistää antaneensa siunauksen maskikokeilulle

Lapsiarkea Media lähetti Vasaramäen koulun rehtori Sari Grönroosille viestillä kysymyksiä. Kysyimme mm. Kantaako hän täyden vastuun lapsille mahdollisesti aiheutuvista haitoista? Oletko tietoinen, että toimintasi johdosta saatat joutua syytetyksi joukkokanteessa? Oletko lukenut Saksassa tehdyn tutkimuksen tuloksista, jossa 26000 lapsen osalta yli puolet sai haittavaikutuksia maskeista? THL ei ole suositellut alle 12-vuotiaille maskeja. Miksi toimitte suosituksia vastaan? Jatkuuko ekaluokkalaisten maskikokeilu koulussanne edelleen?

Rehtori ei vastannut kaikkiin kysymyksiin. Saimme alla olevan viestin, jota hän on laittanut muillekin kysyjille. 

“Minun kanssani ei ole sovittu ”kokeilusta”. Opettaja oli siis vain huoltajien ja apulaisrehtorin luvalla tarjonnut maskeja oppilaiden käyttöön. Tämä tilanne on nyt koulussa selvitetty  ja toimimme jatkossakin  ainoastaan Turun maskiohjeiden mukaan. Ystävällisin terveisin Sari Grönroos”. Toiselle henkilölle hän vastasi lisäksi, että kokeilu on lopetettu sääntöjen vastaisena toimintana.

Onko ekaluokkalainen kykenevä kyseenalaistamaan opettajan ohjeita?

Opettaja Katri Nirhamon aktiivinen twiittailu koronasta ja rokotusten puolesta herättää kysymyksen, että miten hän on 7-vuotiaille lapsille puhunut maskeista. Ekaluokkalainen ei ole todennäköisesti kykenevä kyseenalaistamaan opettajan ohjeita, joten voidaan olettaa kaikkien lasten olleen maski kasvoilla koulupäivän ajan. 

Vanhemmilla on vastuu ottaa selvää asioista

Median luoma koronapelko ymmärrettävästi vaikuttaa ihmisten ajatuksiin. Haluamme uskoa, että jokainen vanhempi ajattelee lapsensa parasta. Sen vuoksi kannattaa suhtautua kriittisesti median syöttämään informaatioon, jota vääristellään jatkuvasti. Kun tutustuu tilastoihin ja tutkimuksiin valtamedian ulkopuolella tuo pelko lieventyy varmasti. 

Lue miten THL väärentää tilastoja saadakseen koronan näyttämään pahemmalta 

Lue kuinka media väärentää tilastoja koronasta 

Maskien hyödyt ovat kyseenalaiset

Maskien käytön tarpeellisuudesta on paljon ristiriitaista tietoa. Niiden hyöty koronaviruksen torjuntaan on kyseenalaistettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Niiden haitoista tulee jatkuvasti lisää tietoa, joten on aiheellista kysyä onko koulu halukas ottamaan vastuun lasten terveyden kanssa leikkimisestä? 

Katso tämä video: Koronamaski – Tärkeä viesti lapsille, nuorille ja vanhemmille

Saksalainen tutkimus: Yli puolet 26.000 lapsesta sai haittavaikutuksia maskien käytöstä

26.10.2020 mennessä maskia oli käyttänyt 20353 henkilöä. Tässä julkaisussa raportoimme tulokset vanhemmilta, jotka kirjoittivat tietoja yhteensä 25 930 lapsesta.

Maskin keskimääräinen käyttöaika oli 270 minuuttia päivässä ja 68% vanhemmista ilmoitti maskin käytöstä aiheutuneista vahingoista. 

Haittavaikutuksia olivat

  • ärtyneisyys (60%)
  • päänsärky (53%)
  • keskittymisvaikeudet (50%)
  • vähemmän onnellisuutta (49%)
  • haluttomuus käydä koulua / päiväkotia (44%)
  • huonovointisuus (42%) 
  • heikentynyt oppiminen (38%)
  • uneliaisuus tai uupumus (37%).

Kantelu oikeusasiamiehelle koskee myös opettajia

27.1.2021 on toimitettu oikeusasiamiehelle kantelu. Kantelun kohde: Valtio, Suomen istuva hallitus, THL, alueelliset viranomaiset, rehtorit, opettajat ja muut asiaan liittyvät kuten terveydenhoitajat ja henkilökunta kouluissa, kaikki lasten harrastustoimintaan liittyvät henkilöt, ryhmät, seurat ja organisaatiot kuten urheiluseurat sekä kaikki vastaavat.

Toivotamme kaikille paljon viisautta ja voimaa tässä tilanteessa. Meidän kaikkien tehtävä on suojella lapsia ja jokaisen sydämestä löytyy varmasti oikea vastaus, kun ensin tutustuu asioihin laajemmin.

maskipakko

Lue myös lapsen itsetunto ja sen parantaminen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös