Mistä asioista lapsi saa päättää?
Tässä Mistä asioista lapsi saa päättää? -artikkelissa on käytetty lähteenä Jarno Paalasmaan kirjaa Kasvatusviisautta kiireisille (2021), joka on saatu arvostelukappaleena Innolta.
Yksi eniten vanhempia mietityttävistä asioista liittyy siihen, mistä asioista lapsi saa päättää ja mistä asioista vanhemmat eivät voi joustaa. Kauas on tultu niistä ajoista, kun vanhemman sana oli laki ja lasten piti totella mukisematta. Pelkona on kuitenkin toinen ääripää, jossa vastuuta ja päätösvaltaa sysätään lapselle liikaa.
Tässä joitakin kysymyksiä, joihin ei ole kovin yksinkertaista vastata:
- Pitääkö lapsen pestä hiukset silloin kun ne näyttävät vanhemman mielestä likaisilta?
- Saako lapsi päättää hiustensa pituudesta tai saako hän jopa leikata ne itse?
- Pitääkö takut harjata joka päivä, vaikka lapsi ei halua?
- Onko pakko mennä harrastukseen, joka on lapsen toiveesta maksettu koko kaudeksi?
- Saako lapsi päättää mitä syö ja kuinka paljon?
- Voiko lapsi vaikuttaa perheen ruokaostoksiin ja kuinka paljon?
- Saako lapsi pukeutua prinsessaksi päiväkotiin vai pitääkö aikuisen valita järkevät vaatteet?
- Pitääkö lapsi pakottaa siivoamaan omat sotkunsa?
Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Lapsen kasvaessa, tulee vastaavanlaisia tilanteita eteen jopa monta kertaa päivässä. Tässä kirjoituksessa pyrimme löytämään perusperiaatteita, joilla jokainen voi löytää itselleen sopivan tasapainon lapsen ja aikuisen pääntävallan välille.
Kuuntele lasta
Lapsella on oikeus tulla kuulluksi. Tämä on myös tärkeä lähtökohta sille, miten balanssi aikuisen ja lapsen tahtojen ja toiveiden välillä voidaan saavuttaa.
- Anna lapsen ilmaista mielipiteensä ilman paheksuntaa.
- Kuuntele, mitä lapsella on sanottavanaan.
- Älä koskaan mollaa tai ilku lasta, jos hän kertoo sinulle jotakin.
- Ole kiinnostunut lapsen ajatuksista ja mielipiteistä.
- Näytä omalla esimerkillä, että kaikesta voi keskustella.
- Perustele omat näkökantasi. Älä ainakaan sano: ”Koska minä määrään!”
- Jos huomaat omien vaatimustesi olevan kohtuuttomia, ole valmis muuttamaan mieltäsi ja myöntämään virheesi.
- Älä käytä lapseesi valtaa, joka ei ole perusteltua.
Ei lapsijohtoisuudelle
Lapsi joutuu astumaan kehitysvaiheeseensa nähden liian suuriin saappaisiin, jos häneltä aina kysytään kaikkea. Kaikesta päättäminen on lapselle liian suuri vastuu.
- Kaikkia päätöksiä ei tarvitse ohjata se, mitä lapsen ajatellaan haluavan.
- Älä pelkää olla lapsen kanssa eri mieltä. Kaikesta voi keskustella rakentavasti.
- Aikuisena tiedät ne asiat, joista ei voi joustaa esimerkiksi turvallisuuden vuoksi. Pidä ne asiat mielessä ja perustele ne lapselle.
- Turhautuminen, pettymys, katumus ja muut hankalat tunteet kuuluvat elämään. Lasta ei ole syytä liikaa suojella näiltä tunteilta.
Mistä lapset voivat siis itse päättää?
Odotitko, että nyt seuraa selkeä lista asioista, joista lapset voivat ja eivät voi päättää? Valitettavasti joudut pettymään, sillä asiat eivät ole koskaan niin yksinkertaisia, että yksityiskohtaisia ohjeita voisi antaa. Vanhemapana joudut soveltamaan muuttuvissa tilanteissa ja löytämään parhaan mahdollisen keinon käsitellä asiaa.
Tässä kuitenkin muutama ohjaava kysymys, joka auttaa toimimaan vaihtuvissa tilanteissa.
- Aiheuttaako lapsen toive vaaratilanteen tai uhkaako se jollain muulla tavalla terveyttä ja hyvinvointia?
- Aiheuttaako lapsen toive haittaa tai ylimääräistä vaivaa muille perheenjäsenille tai ihmisille?
- Miten lapsen toive vaikuttaa taloudellisesti?
- Vaikuttaako lapsen toive ainoastaan häneen itseensä?
- Kiellätkö lapsen toiveen vain tavan ja tottumuksen vuoksi vai pystytkö järkevästi perustelemaan kiellon?
- Mikä on lapsen kehitysvaihe ja minkä ikäinen hän on?
On paljon asioita, joista lapsi ei voi päättää. Kuitenkin näistäkin aiheista löytyy myös elementtejä, joihin lapsi saa halutessaan vaikuttaa.
- Lapsi ei voi päättää pestäänkö hampaita vai ei. Hän voi kuitenkin valita itselleen mieleisen hammasharjan ja -tahnan. Hän voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon aikuinen auttaa pesemisessä.
- Lapsi ei voi päättää nukkumaanmenoajoista. Asiasta voi kuitenkin keskustella lapsen ikätason mukaan ja tilanteen mukaan tehdä myös joustoja.
- Lapsi ei voi päättää säänmukaisesta pukeutumisesta. Aikuinen osaa perustella, miksi pakkasella on laitettava toppahaalari eikä hellemekkoa. Vaatehankinnoissa voi kuitenkin ottaa huomioon lapsen toiveet esimerkiksi värien suhteen.
- Lapsi ei voi päättää, mitä ruokaa perheessä syödään. Lapsen mielipeitä voi kuitenkin kuunnella ja tehdä vuorollaan jokaisen lempiruokia. Lapselle voi myös tehdä mieltymysten mukaan omia ruoka-annoksia, jos siitä ei ole aikuiselle liikaa vaivaa.
- Lapsi ei voi päättää terveydenhoitoon liittyvistä asioista, kuten hammastarkastuksista ja rokotuksista. Joidenkin mielestä lapsen itsemääräämisoikeuteen kuuluu voida kieltäytyä vaikkapa rokotuksesta. Kuitenkaan lapsi ei osaa tehdä terveytensä kannalta hyödyllisiä päätöksiä ja rokotusten siirtäminen kuormittaa turhaan myös terveydenhoitohenkilökuntaa.
Mistä asioista lapsen tulisi voida päättää? Seuraava listaus on oma henkilökohtainen mielipiteeni.
- Omien hiusten pituus ja malli. Aikuinen voi kuitenkin ehdottaa, ettei hiuksia leikata itse keittiösaksilla.
- Oma tyyli. Päiväkoti-ikäisillä on joskus vahvat mieltymykset esimerkiksi vaatteiden värien suhteen ja sitä tulisi kunnioittaa. Vaikka aikuisen silmiin kuosit ja värit riitelevät, saa lapsi pukeutua mieleisiinsä yhdistelmiin.
- Ruoan määrä. Lasta ei pitäisi pakottaa syömään vasten tahtoaan. Vain lapsi voi tuntea, milloin vatsa on täysi. Aikuisen on kuitenkin huolehdittava säännöllisistä ruokailuajoista ja tarjottavan ruoan terveellisyydestä ja monipuolisuudesta.
- Leikkiminen. Lapsen tulee voida päättää, mitä leikkejä hän haluaa leikkiä. Aikuisen tehtävä on varmistaa, etteivät leikit vahingoita lasta tai vaikkapa asuntoa. Seinään piirtäminen ei ole sallittu leikki, mutta paperiin voi aina piirtää.

Lue lisää:
Lapsiperheen raha-asiat – näillä talousvalmentajan vinkeillä onnistut
Pitkä imetys herättää vahvoja tunteita ja asenteita
Lapsivedenmeno – viisi erilaista tarinaa