pipareiden tekemistä

Helppo, nopea ja perinteinen piparitaikina

Helppo, nopea ja perinteinen piparitaikina

Piparit kuuluvat jouluun, sehän on selvää! Monilla on tapana leipoa piparit valmistaikinasta, mutta itse tehty taikinakin on todella helppo ja nopea tehdä. Tällä piparitaikina reseptillä olemme leiponeet jo monta kertaa maukkaat piparit!

piparitaikina ainekset
Pipareihin tarvittavat ainekset.

Piparitaikina ainekset:

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
1-2 rkl kanelia
1-2 rkl kardemummaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssin kuorta
1 tl jauhettua neilikkaa
2 kananmunaa
4 tl leivinjauhetta
9 dl vehnäjauhoja

piparitaikina voi ja sokeri
Piparitaikinan ensimmäinen työvaihe: voi ja sokeri.

Piparitaikinan valmistaminen

  1. Paloittele voi tai margariini suureen kulhoon.
  2. Lisää sokeri.
  3. Laita pieneen kattilaan siirappi ja kaikki mausteet. Kiehauta.
  4. Kaada kuuma siirappi-mausteseos kulhoon voin ja sokerin päälle. Sekoita tasaiseksi.
  5. Riko joukkoon kananmunat ja sekoita.
  6. Lisää leivinjauhe.
  7. Lisää jauhot pikkuhiljaa, ensin kauhalla ja sitten kädellä sekoittaen.
  8. Kääri kiinteä taikinaköntti (yhdessä tai kahdessa osassa) kelmuun ja anna levätä seuraavaan päivään.
piparitaikina siirappi kattilassa
Siirappi ja mausteet kiehahtavat nopeasti, joten sekoittele ja vahdi keitosta koko ajan. Tässä vaiheessa saa nauttia ihanista tuoksuista!

Mausteiden annostelussa voi käyttää omia makumieltymyksiä. Omasta mielestäni kardemummaa saa olla eniten ja myös kanelia reilusti. Muiden mausteiden laittamisessa olen hieman säästäväisempi.

Yleensä jauhoina käytetään vehnäjauhoja. Itse olen monesti korvannut osan jauhoista jollain muulla jauholla kuten ruisjauhoilla ja täysjyvävehnäjauhoilla. Näin pipareista saa hieman terveellisempiä, mutta maussa ja koostumuksessa tämä ei mielestäni näy lainkaan.

Lapset on helppo ottaa mukaan taikinan tekemiseen. Mitä useampi lapsi, sitä isompi kulho kannattaa ottaa. Meillä työnjako meni hyvin niin, että 4-vuotias kippasi aineksia kulhoon ja 6-vuotias sai sekoittaa. Kun lapset olivat pienempiä, teimme taikinan yleensä lattialla. Näin kukaan ei ainakaan päässyt tipahtamaan mistään ja sotkutkin sain rajattua pienelle alueelle.

piparitaikinan lasten kanssa
Piparitaikina valmistuu hyvin myös yhteistyössä lasten kanssa. Yleensä lapset nauttivat ainesten sekoittamisesta. Pienet jauhosotkut eivät haittaa!

Taikinan hankaluus on siinä, että sen pitää antaa levätä jääkaapissa seuraavaan päivään. Malttia siis tarvitaan! Onneksi piparitaikinaa voi maistella heti. Maku on todella hyvä!

Tästä ohjeesta tulee aika iso taikina, pipareita tulee monen monta pellillistä. Taikina säilyy hyvin jääkaapissa (ainakin pari viikkoa) ja taikinaa voi myös pakastaa. Leivontaa varten olemme yleensä tehneet puolikkaan taikinan kerrallaan.

valmis piparitaikina
Valmiit taikinat jääkaapissa.

Taikinasta pipareiksi

Taikina on aika kovaa kun sen ottaa jääkaapista. Käsittelyyn kannattaa ottaa kerrallaan enintään puolikas taikinaklöntti. Kaulimista varten senkin voi jakaa vielä kahteen osaan. Taikina pehmenee melko nopeasti kun sitä vähän vaivaa ja koulii käsillä.

Ripottele leivonta-alustalle hieman jauhoja ja lisää niitä tarvittaessa myös taikinan päälle. Taikinalevyn paksuus on täysin makuasia. Pienen taikinapalan voi antaa myös lapselle kaulittavaksi. Siinä riittää puuhaa!

Kaulimisen jälkeen voi sitten aloittaa varsinaisen pipareiden tekemisen muottien avulla.

pipareiden tekemistä

Jos kauliminen kyllästyttää, voi hommassa hieman myös oikoa. Meillä lapset ovat usein tehneet pieniä palleroita (”lihapullia”), joita sitten uunipellin päällä vähän litistetään. Tällä tavalla piparitehdas toimii nopeammin kuin muottien kanssa.

Piparit paistetaan uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia, riippuen piparin koosta ja paksuudesta. Suosittelen laittamaan munakellon tai ajastimen päälle tai vaihtoehtoisesti päivystää uunin edessä koko sen viisi minuuttia. Perinteisesti vähintään yksi tai kaksi pellillistä palaa mustaksi työn touhussa. Viisi minuuttia on välillä yllättävän lyhyt aika!

valmiita pipareita

Kun piparit ovat käyneet uunissa ja jäähtyneet, voidaan aloittaa koristelu. Meillä suositaan kaupan valmiita pursotusaineita, sillä niistä ei koidu lasten käsissä kauheasti sotkua. Lisäksi kuorrutteeseen voisi laittaa karkkeja tai nonparelleja. Piparit maistuvat toki myös aivan paljaaltaan!

Lue lisää:

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Parhaat burgerit – Täytteinä omat suosikit

Tunkutarjotin – tarjoile trendikkäästi arjessa ja juhlassa

Upeita piparitaideteoksia Helsingin Sanomien vuotuisassa piparikilpailussa

Yhteistyö Ruuhkisten kanssa

Teemme mielellämme kaupallisia yhteistöitä. Mitä enemmän teemme yhteistöitä, sitä enemmän pystymme tuottamaan lukijoille kiinnostavaa sisältöä, sillä tämä on elinkeinomme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen anna@lapsennimi.com ja ideoimme yhdessä sinulle sopivan yhteistyömallin. Sivustomme tavoitti vuonna 2018 lähes miljoona uniikkia lukijaa. Sivustomme mediakortti löytyy tästä. Lisää yhteistyömahdollisuuksista voit lukea tästä.

2018 lukuja: Uniikit lukijat 946 283 • Sivunäytöt 2 919 039.

p.s. Meitä saa kutsua myös tutustumaan ravintoloihin, sillä näissä ruuhkavuosissa se jos mikä antaa meille virtaa. Sometamme mielellämme ravintoloista eri kanavissa.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös