yska lapsella

Yskä lapsella – Mikä avuksi lapsen kovaan yskään?

Yskä lapsella – Mikä avuksi, kun lapsella on kova yskä?

Yskä lapsella saattaa olla hyvinkin rasittava ja pitkäkestoinen vaiva. Useimmiten se ei kuitenkaan vaadi erityisiä toimenpiteitä tai tutkimuksia.

Lapsen yskän taustalla on tavallisesti virusperäinen infektio ja kurkunpään ärsyyntyminen, joka paranee itsestään parissa viikossa.

Välillä yskä kuitenkin venyy lapsella viikkojen pituiseksi tai uusiutuu uudelleen ja uudelleen, jolloin vanhempien on syytä käydä lääkärillä.

Pienen lapsen yskä voi myös olla öisin sen verran rajua, että se voi vanhempia jopa pelottaa, koska lapsen hengitys voi olla todella raskasta ja haasteellista.

Lapsen yskän hoito

Vaikka yskä lapsella ei olisikaan suoranaisesti vaarallista tai oire jostakin vakavammasta sairaudesta, voi se silti olla koko perheen kannalta varsin häiritsevää.

Lapsen ja näin ollen muidenkaan perheenjäsenten nukkumisesta ei välttämättä yskänpuuskien takia ole tulla mitään. Yskää on siis hyvä yrittää ainakin lievittää.

Tässä pari vinkkiä lapsen yskän lievittämiseen:

Höyryhengitys on hyväksi todettu ja kotikonstein onnistuva hoitomuoto, jonka tehoa on tosin alettu viime aikoina epäillä.

Mikäli höyrystintä tai ilmankostutinta ei ole käytettävissä, esimerkiksi pitkä suihku tai kylpy (10-20 minuuttia) on hyvä korvike. Suihkukopin tai kylpyhuoneen seinille voi suihkutella laajalti lämmintä vettä, ja kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, jotta höyry ei karkaa huoneesta pois.

lapsen yskaan

Yskänlääkkeet ovat yksi mahdollisuus myös lapsille, mutta varsinkin reseptivapaiden yskänlääkkeiden tehosta on ristiriitaisia kokemuksia. Ota myös huomioon, että kaikki yskänlääkkeet eivät välttämättä sovellu varsinkaan pienille lapsille.

Lue lääkepakkauksen mukana tullut ohje tarkkaan, mikäli aiot antaa lapselle jo kotona valmiiksi olevaa lääkettä eikä sinulla ole mahdollisuutta konsultoida apteekin henkilökuntaa tai lääkäriä.

Lääkkeet on lisäksi jaoteltu erikseen kuivaan ja limaiseen yskään tarkoitettuihin.

Yskä lapsella – Moni lääkäri suosittelee hunajaa

Moni lääkäri suosittelee hunajaa etenkin lasten lapsen yskän hoitamiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että alle vuoden vanhoille lapsille ei hunajaa pidä antaa se mukanaan tuoman botulismiriskin takia.

Hunajan runsas luonnollinen sokeri on kuitenkin omiaan rauhoittamaan nielua.

Vicks-voide eli Vicks VapoRub on jo pitkään markkinoilla ollut voide, joka on monelle vanhemmalle omasta lapsuudesta tuttu.

Tuotetta saa edelleen apteekeista reseptivapaasti, ja sitä voi antaa yli 2-vuotiaille lapsille. Moni on havainnut muun muassa mentolia ja kamferia sisältävällä VapoRub-voiteella olevan lasten kohdalla paras teho apteekin tuotteista.

Kuka ties voiteen levittäminen, vanhemman kosketus ja tuotteen voimakas, monien mielestä miellyttävä tuoksu ovat omiaan myös placebo-efektin luomisessa.

Nesteiden juominen on tärkeää hengitysteiden kosteana pitämiseksi. Mikäli lapsen yskään liittyy myös korkeaa kuumetta, on nestetasapainosta huolehtiminen muutenkin tärkeää.

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että suklaan sisältämällä theobromiinilla olisi yskää lievittävää vaikutusta. Kaakao voi olla siis toimiva ja varmasti ainakin lasta miellyttävä ”yskänlääke”.

yska lapsella

Yskä lapsella – milloin pitäisi huolestua?

Tavallisesti ärsytysyskä lapsella menee ohi viikossa tai parissa eikä siitä pidä kummemmin huolestua. Lapsen yskä paranee useimmiten itsestään, ja sitä voi pyrkiä lievittämään edellä luetelluin keinoin.

Mikäli yskä kestää kuitenkin useita viikkoja, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jos yskä aiheuttaa hengenahdistusta tai hengitysvaikeuksia, jotka eivät johdu ainoastaan tukkoisesta nenästä, on niin ikään hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Samaten nopea lääkäriin meno on tarpeen, mikäli yskä aiheuttaa lapselle merkittäviä kipuja, hengitys nopeutuu kovasti, suu tai suunympärys alkavat sinertää, tai mikäli lapsen kylkiluut vetäytyvät voimakkaasti sisäänpäin hengittämisen yhteydessä.

lapsen yska
Mikäli tilanne muuttuu pahaksi pienen vauvan tai lapsen yskän kanssa, kannattaa käydä lääkärissä.

Hinkuyskää vastaan rokotetaan neuvolassa, mutta myös rokotuksesta huolimatta lapset voivat saada hinkuyskän sen lievässä muodossa.

Hinkuyskää epäiltäessä tulee olla välittömästi yhteydessä lääkäriin.

Äkillisen ja rajun yskänpuuskan taustalla saattaa tietysti olla kurkkuun tai henkitorveen eksynyt esine. Pienet lapset vievät herkästi suuhun sinne kuulumattomia esineitä.

Toisaalta myös varsinkin kiinteä ja vähän kovempi ruoka-aines saattaa takertua henkitorveen. Näitä tapauksia varten vanhempien olisi hyvä hallita ensiapua. Yli vuoden vanhoille lapsille voidaan suorittaa Heimlichin ote.

Yskiminen ja nielun ärsytys voivat olla merkkejä myös mahdollisesta allergisesta reaktiosta. Mikäli epäilystä tällaisesta herää, on hyvä varata aika lääkäriin.

Lue tästä kuinka toimia lapsen korkeassa kuumeessa

Lue miten toimia lapsen saadessa kuumekouristuksen

Lue milloin lähteä sairaalaan lapsen oksentaessa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös