ennenaikaiset supistukset

Ennenaikaiset supistukset huolestuttavat

Ennenaikaiset supistukset huolestuttavat

Ennenaikaiset supistukset huolestuttavat monia, sillä ne saattavat olla merkki keskenmenosta tai liian varhaisesta synnytyksestä. Ennenaikaisista supistuksista puhutaan, kun supistuksia ilmenee ennen raskausviikkoa 37. 

Ennenaikaisesta synnytyksestä puhutaan, kun synnytys käynnistyy ennen 37. raskausviikkoa. 35-viikkoinen sikiö on jo niin iso, että vauvan syntymää ei koiteta jarrutella, mikäli synnytys käynnistyy. Hyvin ennenaikainen synnytys käynnistyy ennen 32. raskausviikkoa. Synnytyksestä puhutaan silloin, kun sikiö on vähintään 500 grammaaa painava, tai 22 raskausviikkoa vanha. Tätä ennen on kyse keskenmenosta.

Varhain ilmeneviin voimakkaisiin supistuksiin on aina syytä suhtautua vakavasti, etenkin jos raskaus ei ole lähellä täysiaikaisuutta. Varhaiset supistukset voivat kuitenkin olla myös harmittomia, eivätkä näin ollen käynnistä synnytystä liian varhain.

Epätietoisuus pelottaa odottajaa

Omalla kohdallani ennenaikaiset supistukset alkoivat voimakkaina raskausviikolla 23. Jouduin hakeutumaan synnyttäjien päivystykseen useita kertoja, ja huoli lapsen voinnista oli todella suuri. Jos vauva olisi lähtenyt syntymään noilla viikoilla, olisi hän ollut todella pikkuruinen ja selviytymismahdollisuudet olisivat olleet heikot.

Hain paniikissa tietoa selviytymismahdollisuuksista, ja luin useammasta tietolähteestä, että hyvinkin pieniä keskosia on onnistuttu Suomessa pelastamaan. Riskit erilaisille sairauksille ja vammoille olisivat tietenkin suuret lapsen kehittymättömyyden ja pienipainoisuuden vuoksi. Olimme mieheni kanssa tietenkin todella huolissamme tilanteesta, vaikka luimmekin supistelujen olevan suhteellisen yleisiä jo noin varhaisilla viikoilla.

Epätietoisuus tulevasta sai olon kuitenkin hyvin pelokkaaksi.

Minut määrättiin kuitenkin varmuuden vuoksi useamman viikon sairaslomalle. Sain lääkäriltä käskyn olla täydellisessä vuodelevossa. En saanut edes laittaa ruokaa tai tehdä rauhallisia kotitöitä. Päivät tuntuivat matelevan todella hitaasti. Toivoin, että aika kuluisi nopeammin, jotta vauva ennättäisi kasvaa isommaksi ja vahvemmaksi.

Sairaslomapäivät tuntuivat myös todella tylsistyttäviltä, sillä en voinut tehdä juuri mitään muuta, kuin maata aloillani vuoteessa. Lisäksi olin suurimman osan ajasta yksin, miehen ja ystävien ollessa tietenkin töissä.

Tylsistyminen oli kuitenkin sivuseikka, sillä olin tottakai valmis tekemään kaikkeni rauhoittaakseni uhkaavat supistukset, ja saadakseni raskauden jatkumaan mahdollisimman pitkään.

ennenaikaiset supistukset

Jokainen raskaus on yksilöllinen

Mielestäni ohjeistukset supistuksiin liittyen olivat hieman harhaanjohtavia. Luin monesta tietolähteestä, että vaarattomat ennenaikaiset supistukset ovat täysin kivuttomia. Myös hoitohenkilökunta sanoi, että ennenaikaisten supistusten ei kuuluisi sattua. Minun kohdalla se ei todellakaan pitänyt paikkaansa.

Minulla KAIKKI ennenaikaiset supistukset noilla varhaisilla viikoilla olivat todella napakoita ja kivuliaita. Olin siis varma, että nyt oli jotain todella pahasti vialla. Tarkemmissa sairaalatutkimuksissa selvisi kuitenkin, että vaarattomat ennenaikaiset supistukset voivat olla myös kivuliaita. Yleiset ohjeet eivät siis aina ole päteviä.

Jokainen odottaja ja jokainen raskaus on niin yksilöllinen, ettei yleisiin ohjeisiin voi aina luottaa.

Omalla kohdallani voimakkaat supistukset menivät onneksi ohi pitkän sairasloman ja huolellisen lepäilyn myötä. Nyt viettelen raskausviikkoa 39, ja olo on jo jonkin aikaa ollut sellainen, että vauva olisi hyvinkin tervetullut ulkomaailmaan. En kuitenkaan halua kiirehtiä synnytystä, sillä olen ikionnellinen että olemme tässä tilanteessa, näin turvallisilla ja isoilla viikoilla.

Kaikkihan on loppuraskaudessa ja tulevassa synnytyksessä mahdollista, mutta täytyy vain luottaa siihen, että kaikki sujuu hyvin. Olenkin näiden hankalien tilanteiden jälkeen oppinut, ettei kannata murehtia tyhjästä, vaan vasta sitten jos on todella aihetta.

Supistuksiin varhaisilla viikoilla kannattaa kuitenkin suhtautua aina vakavasti. Äidin kannattaa luottaa vaistoihinsa, ja kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta, mikäli huolestuttavia oireita ilmenee.

 

Lue vinkit mitä tehdä äitiyslomalla, jos tekemisen puute yllättää.

Lue myös jatkuvasti lisääntyvästä synnytyspelosta.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös