korkea kuume lapsella

Korkea kuume lapsella – Ambulanssilla sairaalaan

Korkea kuume lapsella – Ambulanssilla sairaalaan?

Onkohan sellaista lasta, jolle ei koskaan tulisi kuumetta? Varmasti aika harvassa he ovat. Korkea kuume lapsella huolestuttaa aina, ja pohdimme koska pitää lähteä lääkäriin?

Tuoreina vanhempina sitä saattaa harkita jopa ambulanssin tilaamista hädissään. Kotikonsteja vauvan kuumeen laskuun on kuitenkin monia, ja tarvittaessa apuakin on helposti saatavilla ilman ambulanssin tilaamista tai keskellä yötä yöpuvussa sairaalan vastaanotolle kaahaamista.

Vaatetusta kevyesti, paljon juomaa ja Parasetamolia kuumeen laskemiseen. Tokihan lääke auttaa myös lapsen tai vauvan oloon. Entäpä jos tämäkään ei auta?

Korkea kuume lapsella – Mitä se meinaa lapsista puhuttaessa?

Tiesitkö, että tarkka lämpötila kehosta tulee mitata peräaukosta? Silloin normaali lämpötila on 37 astetta, ja kuumeeksi lasketaan 37,5 astetta.

Iltaisin kehon lämpötila on korkeampi ja kuumeeksi lasketaan vasta 37,8 astetta.

Korvasta tai kainalosta mitattu lämpö ei anna tarkkaa lämpötilaa. Osviittaa niistäkin saa ja moni tuntee kädellään, jos lapsella on kuumetta. Korkea kuume lapsella tarkoittaa yli 40 astetta.

Lue myös lasten flunssa – Miten vahvistaa immuniteettia lisäravinteilla?

korkea kuume lapsella

Korkea kuume lapsella – miksi se nousee?

Useimmiten lapsen kuume on merkki virustartunnasta: esimerkiksi flunssasta tai influenssasta. Useimmiten lapset ovat sen verran hyväkuntoisia, että jaksavat leikkiä kuumeesta huolimatta.

Korkea kuume nousee kuitenkin herkemmin pienille lapsille kuin aikuisille.

Esimerkiksi 39-40 asteen kuume ei ole mitenkään epätavallista, vaikka se meitä aikuisia helposti pelottaakin. Lapsella kuume kohoaa yleensä päivän kuluessa ja on korkeimmillaan illalla.

Kyse ei siis välttämättä ole sairauden pahenemisesta, jos flunssaisen lapsen aamulämpötila on 38 astetta, ja illalla kuume on noussut 39 asteen seutuville. 

Kuumeinen lapsi voidaan rauhallisin mielin kuljettaa lääkäriin omalla autolla.

korkea kuume lapsella

Kuumekouristus lapsella pelästyttää

Joskus kuume nousee yli 40 asteeseen, eikä laske kotikonstein. Vaarana saattaa silloin olla kuumekouristus, joka sinällään on vaaraton, mutta voi vaikuttaa hurjalta, sillä lapsi voi olla tajuton hänen raajoissaan esiintyy nopeita nykäyksiä.

Kuumekouristus ei ole merkki epilepsiasta, eikä se vahingoita lasta.

Lääkäriin on otettava yhteyttä välittömästi, jos lapsen kuumekouristus kestää yli viisi minuuttia tai lapsella on herättyään halvausoireita.

Kuumekouristeleva lapsi on tajuton. Aluksi lapsi jäykistyy, ja sitten käsissä ja jaloissa esiintyy nopeita nykäyksiä. 

Se ei kuitenkaan jätä pysyviä jälkiä lapseen, vaan lapset pääsevät iän mukana eroon sairaudesta ja selviävät myöhemmin elämässä toisten lasten veroisesti. 

Lapsen kuumekouristusta hoidetaan erityisellä lääkkeellä. Lääkäriin otetaan yhteyttä heti, mikäli kuumekouristus kestää yli 5 minuuttia, tai jos lapsella on herättyään halvausoireita.

korkea kuume lapsella

Miten välttää turhia lääkärikäyntejä lapsen kanssa?

Jokainen vanhempi kohtaa joskus tilanteen, jossa pohtii onko tarvetta lähteä lääkäriin vai voiko tilannetta seurata kotona. Digiklinikat tarjoavat helpon tavan välttää turhia lääkärikäyntejä.

Lääkäriin pitää lähteä, jos kuumeinen lapsi ei suostu juomaan. Jos alle 2-vuotiaaalla lapsella on kuumetta yli 39,0 astetta, silloinkin on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Tällä tavoin saat aina konkreettiset toimintaohjeet sekä mielenrauhan, koska tiedät tekeväsi juuri oikein kussakin tilanteessa.

lasten leikkilaakarivalineet

Korkea kuume lapsella – emme saaneet laskuun kotikonstein

Olimme marraskuussa lähdössä Floridaan ja pari päivää ennen reissua kuopuksella nousi korkea kuume, joka oli 42 astetta.

Olimme jo päivällä käyneet yksityisellä lääkäriasemalla. Hän oli tuolloin vuoden ja kolme kuukautta. Illalla hän tärisi horkassa sängyssä ja laittamani supot eivät laskeneet kuumetta.

Hyppäsin taksiin ja ajoin Lastenklinikalle myöhään illalla. Pääsimme heti hoitajien huomaan ja pojalle annettiin suun kautta kahta eri kuumelääkettä. Vihdoin kuume alkoi laskea ja olimme tarkkailussa nelisen tuntia. Aamuyön tunteina pääsimme takaisin kotiin ja diagnoosina oli vauvarokko.

Jos olisin soittanut vakuutusyhtiömme TerveysHelppi palveluun, olisi minua osattu neuvoa puhelimessa. En olisi uskaltanut itse antaa vastaavia annoksia lääkettä lapselle, mutta terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa olisin tiennyt välittömästi miten toimia.

Sairaanhoitajat sanoivat, että supot eivät ole kovin tehokkaita korkean kuumeen laskemiseen. Tehokkaampaa on antaa suun kautta Parasetamolia ja Ibuprofeiinia. Minusta on kätevää, että tarvittaessa TerveysHelpistä saa myös ajan lääkäriin, eikä tarvitse itse selailla netissä aikoja ja täyttää tietoja.

Kun lapsi on sairas sitä arvostaa nopeaa palvelua ja hyviä neuvoja. 

Lue milloin lääkäriin lapsen kovan yskän takia.

Lue täältä lapsen korvatulehduksesta ja milloin lääkäriin.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös