lapsi oksentaa

Lapsi oksentaa – Vaarana kuivuminen

Kun lapsi oksentaa, vaarana on kuivuminen

Seuraavan Lapsi oksentaa – Vaarana kuivuminen -artikkelin mahdollistaa yhteistyömme TerveysHelppi-palvelun kanssa.

Oksu, yrjö, laatta ja mitä näitä nimityksiä nyt on. Varmaan jokainen perhe joutuu tilanteeseen, jossa lapsi oksentaa.

Joskus syynä on norovirus ja koko perhe joutuu tuon viheliäisen taudin pyörteisiin. Joskus taas joku muu pöpö, mitä ihan taaperot saattavat herkästikin saada.

Pienillä on tapana nuohota lattioita ja laittaa sormia suuhun. Ei siis ole kummakaan, että välillä lentää laatta. Matkoilla lienee suurempi vaara saada pöpöjä, koska bakteerikanta saattaa poiketa kotimaasta.

Lapsi oksentaa – Ravintolassa tottakai

Ajoimme juuri autolla Ruotsiin lasten kanssa ja kävimme Legolandissa. Päätimme lähteä huonon sään takia päivää aiemmin takaisin päin ja yövyimme Helsingborgissa.

Illastimme aasialaisessa täpötäydessä ravintolassa. Hiukan ihmettelimme, kun normaalisti hyvän ruokahalun omaava vajaa parivuotias kuopuksemme ei halunnut syödä.

Olimme jälkiruoan kimpussa, kun hän halusi syliin, röyhtäisi ja siinä samassa olimme molemmat yltäpäältä yrjössä.

Nappasin käsilaukun ja matkalla ulko-ovelle tuli toinen satsi ravintolan eteiseen. Mies jäi esikoisen kanssa sinne ilman lompakkoa ihmettelemään mitä juuri tapahtui.

Kun lapsi oksentaa yleisissä tiloissa, tulee vanhemmille kiire

Painelimme suoraan kuumaan suihkuun istumaan tunniksi. Pyysimme hotellilta pyyhkeitä vuorataksemme sängyn.

Onneksi yö meni ilman oksentelua. Yöimetysten vieroituksessa tosin otettiin taas varmaan kymmenennen kerran takapakkia.

Ajattelin tärkeämpää olevan sen, että lapsi saa nestettä ja imetys helpottaa kurjaa oloa. Pienet kuivuvat herkemmin, joten nestetasapainosta pitää huolehtia vatsataudin iskiessä.

Lapsi oksentaa – Pitkälle automatkalle oksennusta odotellen

Aamulla lähdimme ajamaan Tukholmaan vajaan 600 kilometrin pätkää. Toivoin mielessäni, että kyseessä ei ole norovirus, jotta ainakin mies välttyisi siltä ja saisi meidät ajettua kotiin.

Kuopus vaikutti olevan ok ja touhuili aamulla pirteänä. Pysähdyimme lounaalle ja kuopus joi ainoastaan mehua.

Taas oksu lensi ravintolan lattialle ja eikun autoon vaihtamaan vaatteita. Loppumatka sujui taas ilman oksentelua.

lapsi oksentaa mita syoda

Risteily meni lapsen oksentaessa

Meillä oli liput Turkuun menevään Tallink Siljan Galaxyyn. Koska olimmekin satamassa kolmen jälkeen, menin kysymään, jos saisimme vaihdettua liput Helsinkiin menevään Silja Symphonyyn.

Homma onnistui ja vältimme kolmen tunnin kökkimisen satamassa.

Laivalla kuopus oksenteli jälleen. Kävin äkkiä syömässä kaksin esikoisen kanssa miehen hoivatessa kuopusta hytissä. Isompi nautti illallisesta kaksin äidin kanssa, harvinaista herkkua pikkuveljen synnyttyä.

Kun palasimme hyttiin, pieni halusi seistä kuumassa suihkussa melkein tunnin. Illan aikana hän oksenteli monta kertaa.

Jopa kesken imetyksen suoraan päälleni. Nukuimme yön oksulakanoissa ja haaveilin oman kodin suihkusta. Puhtaat vaattetkin alkoivat käydä kaikilla vähiin.

Yöllä hänelle nousi lämpö.

Soittoa TerveysHelppiin: ”Apua, lapsi oksentaa ja kuivuu”

Päätin, että soitan varmuudeksi LähiTapiolan asiakkaille tarkoitettuun TerveysHelppiin. Jonotusaika oli alle kaksi minuuttia ja sain sairaanhoitajalta kattavasti ohjeita seurata lapsen kuivumista.

Lisäksi minulle neuvottiin kaksi eri tuotetta estämään kuivumista, joita saa apteekista ilman reseptiä. Onneksi otin jo raskausaikana lapsille lapsivakuutuksen.

Vaikka pojat ovat olleet melko terveinä on kiva saada tällaista neuvoa ja tarvittaessa nopean pääsyn lääkäriin.

Pienillä kunto saattaa muuttua nopeastikin ja tällöin pitää hakeutua päivystykseen. Meidän poitsu on oksentanut ehkä 10 kertaa vuorokauden aikana.

Rajuksi oksenteluksi sairaanhoitaja kuvasi tunteja kestävän oksentelun, jossa tulee oksennettua 10 kertaa kymmenessä minuutissa.

lapsen-oksentaminen-TerveysHelppi-lapset

Mistä huomaa kuivumisen lapsen oksentamisen seurauksena?

Jos lapsi jaksaa kiinnostua asioista ja iho palautuu nopeasti takaisin, kun sitä nostaa, ei huolta kuivumisesta ole. Kysyin mitä ruokaa kannattaa yrittää tarjota ja kuulemma mikä vaan mikä maistuu käy.

Rasvaisia ruokia ei suositella, mutta pääasia on saada jotain ravintoa alas heti, kun lapsi osoittaa halua syödä. Neste on kuitenkin tärkeintä ja imetys on parhaita keinoja tähän.

Hedelmämehuja ei suositella, koska ne saattavat pahentaa ripulia.

lapsen oksentelu juo paljon

Niitä poikamme eilen kyllä sai ja nyt harmittaa etten tutkinut asiaa tarkemmin. Pissan tuloa pitää tarkkailla. Jos lapsen suu ja huulet ovat kuivat voi se olla merkki kuivumisesta. Pitkälle kehittynyt elimistön kuivuminen on vaarallista.

Paljon lapsi tarvitsee nestettä?

Oksenteleva ja ripuloiva lapsi kuivuu, jos nesteiden menetys on isompi kuin se, minkä hän pystyy juomaan. Pienet alle vuoden ikäiset vauvat tarvitsevat noin 1000 ml – 1200 ml nestettä vuorokaudessa ja isommat lapset huomattavasti enemmän, koosta riippuen.

Esim. 20 kg painavan lapsen normaali nestemäärä vuorokaudessa on noin 1500 – 1700 ml. Tarve nousee, kun nestettä menetetään oksentelun tai ripulin takia.

Lapset eivät siedä niin hyvin nestehukkaa kuin aikuiset. Alle 3-vuotiailla lapsilla elimistö voi kuivua muutaman tunnin sisällä, erityisesti jos lapsi oksentelee ja ripuloi. Kuume lisää nestehukkaa ihon kautta ja täten myös kohottaa elimistön kuivumisriskiä.

Soita hätänumeroon, jos lapsella on näitä oireita

  1. Vakavassa kuivumistilassa oleva lapsi hengittää nopeasti ja hänellä on heikko, mutta nopea pulssi.
  2. Lapsi voi myös reagoida huonosti ja olla välinpitämätön ympäristön suhteen.
  3. Hänen huulensa ja suunsa näyttävät kuivilta ja iho voi olla taikinamainen ja ryppyinen.

Tässä tapauksessa soita heti hätänumeroon 112!

Sairastelu reissussa aiheuttaa muutoksia suunnitelmiin

Laiva lähestyy Helsinkiä ja nyt mieskin voi huonosti. Kunpa minä ja esikoinen säästyttäisiin taudilta, että pystyn hoitamaan lapset.

Kun yksi lapsi oksentaa sen vielä hallitsee, mutta jos samaan aikaan kaksi pientä oksentaa on siinä jo enemmän hommaa.

Olen joskus itse ollut samaan aikaan norossa, pyykännyt lakanoita sekä hoitanut oksentelevaa lasta. Ei kovin hauskaa.

Kiireessä keräämme kimpsut ja kampsut, autossa esikoinen huomaa Redin puuttuvan. Mies lähtee takaisin hyttiin ja sieltä se Redi pilkottaa lakanoiden välistä. Oma unikaveri on tärkeä reissussa.

Muistelemme matkaa Angry Birds puistoon ja toteamme, että matkustelu on kivaa vaikka vähän oksu lentäisi. Kohti seuraavia seikkailuja siis.

lapsi oksentaa

Lue myös

Korkea kuume lapsella – Ambulanssilla sairaalaan

Vesirokko lapsella – miten toimia?

Norovirus lapsella

Kuumekouristus lapsella – pahimmillaan pelottava kokemus

lapsen-oksentaminen-TerveysHelppi-lapset

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös