kuumekouristus lapsella

Kuumekouristus lapsella – pahimmillaan pelottava kokemus

Kuumekouristus lapsella – Saattaa pelottaa vanhempia

Kuumekouristus lapsella saattaa olla todella hurjan näköinen ja vanhempaa pelottava kokemus.

Useimmiten kohtaus on kuitenkin vaaraton, eikä vaadi välittömiä toimenpiteitä – rauhallisena pysyminen on parasta, mitä vanhempi voi tehdä.

Moni soittaa hätääntyneenä ambulanssin paikalle, ja sen saapuessa kohtaus on jo ehtinyt päättyä. Ensimmäisen kuumekouristuksen jälkeen on kuitenkin syytä vierailla lääkärillä.

Kohtausten saaminen on verrattaen yleistä, sillä niitä kokee arvioilta noin 5 % lapsista, suomalaisen neuvolatutkimuksen mukaan jopa 7 % seitsemänteen ikävuoteen mennessä. Kuumekouristuksen saamiseen on todettu perintötekijöillä olevan suuri altistava vaikutus.

Kuumekouristus lapsella – mikä sen laukaisee?

Lapsen kuumekouristuksen laukaisee yleensä vain korkea, vähintään yli 38 astetta ylittävä kuume.

Lapsen kuumekouristus on yleisintä 1-2-vuotiailla. Alle 6 kk:n ikäisillä niitä ei juurikaan esiinny, ei myöskään yli 6-vuotiailla.

Kohtausten toistuminen seuraavan kuumeen aikana tapahtuu noin kolmanneksella kuumekouristuksia kokevista lapsista.

Lapsen kuumekouristus – mistä oikein on kysymys?

Kuumekouristus lapsella voi säikäyttää vanhemmat pahemman kerran, vaikka kyse on kehon normaalista reaktiosta korkeaan kuumeeseen. Itse kohtaus saattaa nimittäin olla melko shokeeraavan näköinen.

kuumekouristus lapsella

Nimensä mukaisesti kuumekouristuksia esiintyy kuumeen (ja vain sen) yhteydessä. Kouristelu voi kuitenkin olla ensimmäinen merkki kuumeesta. Yleisimmin lapsen kuumekouristus tapahtuu juuri ensimmäisenä kuumepäivänä.

Tällä tavalla lapsen kuumekouristus yleensä näyttäytyy:

  • Itse kohtauksen tapahtuessa lapsi jäykistyy ja lapsen käsissä ja jaloissa esiintyy nykimistä.
  • Toisaalta oireena voi myös olla kehon veltostuminen.
  • Katsekontaktin tai muunkaan kontaktin muodostaminen ei onnistu, ja lapsen katse harhailee, usein keskittyy yläviistoon.
  • Kohtauksen yhteydessä lapsi voi myös alkaa sinertää ja suusta voi alkaa erittyä vaahtoa.

Lisäksi monet vanhemmat kertovat, että lapsella vaikuttaisi olevan vaikeuksia hengittää normaalisti.

Tämänkaltaiset oireet luonnollisesti lisäävät vanhempien pelkoja entisestään varsinkin ensimmäisen kuumekouristuksen tapahtuessa.

Tämän takia Digiklinikat ovat erinomainen apu vanhemmille, koska sen avulla vanhemmat tietävät toimivansa oikein hädän hetkellä. Kun ammattilainen auttaa puhelimen toisessa päässä, voi vanhempi rauhoittua.

Moni vertaa lapsen kuumekouristuksen oireita epilepsiaan. Kuumekouristus ei kuitenkaan ole epilepsiaa, eikä tavallinen kuumekouristus lisää epilepsiariskiä myöhemmälläkään iällä.

Onko lapsen kuumekouristuksiin hoitoa?

Kyllä on. Koska kouristusten uusiutumisriski seuraavan kuumeen yhteydessä on korkea, opastetaan vanhemmat nopeavaikutteisen ensiapulääkkeen käyttöön.

Tämä ensiapulääke kuumekouristukseen on diatsepaami, jota annetaan peräruiskeen tavoin.

Lääkäri voi antaa reseptin ensimmäisen kohtauksen jälkeisellä käynnillä ja opastaa sen käyttöön. Ruiskeen antamisen jälkeen oireiden tulisi päättyä 5 minuutin sisällä.

lapsen kuumekouristus apua

Varsinaista tehokkaaksi havaittua estolääkettä kouristuksiin ei kuitenkaan ole saatavilla. Joskus käytettyjen lääkkeiden haittavaikutukset ovat liian mittavia tai ne on havaittu tehottomiksi.

Perinteiset kuumelääkkeetkään eivät suoranaisesti estä kouristuskohtauksia.

Ainoa pitävä ehkäisykeino lapsen kuumekouristukselle olisi kuumetautien välttäminen, mutta käytännössä tämä on mahdotonta. Lasten flunssa ja nuhakuume on yleinen sairaus.

Toki toistuvia ja vaikeita kuumekouristuksia saavan lapsen ollessa hoidossa infektioherkässä päiväkotiympäristössä, saattaa olla harkinnan arvoista miettiä hoitopaikan vaihtoa, mikäli tähän on mahdollisuus.

Milloin lapsen kuumekouristuksesta pitää huolestua?

Normaaleissa, yksinkertaisissa kuumekouristuskohtauksissa riittää, että estää lasta vahingoittamasta itseään esimerkiksi nykimisestä johtuvien hallitsemattomien liikkeiden myötä. Samaten tulee huolehtia, että lapsi kykenee pitämään hengitystiet vapaana.

Vaikka useimmiten kyseessä tosiaan onkin vaaraton kohtaus, joihinkin mahdollisesti tavanomaisesta yksinkertaisesta kuumekouristuksesta poikkeaviin tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Tavanomainen kohtaus on symmetrinen eli esiintyy molemmilla puolilla lapsen kehoa. Mikäli kouristelua esiintyy vain kehon toisella puolella, tulee lääkäriin hakeutua välittömästi.

Lääkäriin tulee myös hakeutua mahdollisimman nopeasti, mikäli kouristelukohtaus kestää pitkään, yli 15 minuutin verran.

Samaten lääkäriin tulee lähteä, mikäli saman vuorokauden sisään tapahtuu toinen kohtaus. Kohtausten toistuminen myöhemmin on varsin tavallista, mutta ei näin lyhyen aikavälin sisään.

Mikäli kouristeluja esiintyy ilman kuumetta, on lääkärin tutkittava asia.

Joissakin hyvin harvinaisissa tapauksissa kuumeen yhteydessä esiintyvässä kouristelusta voi olla kyse enkefaliitista eli tutummin aivotulehduksesta.

Lapsi on joka tapauksessa syytä ensimmäisen kuumekouristuksen jälkeen viedä lääkärille. Tällöin suoritetaan tutkimukset, joissa voidaan poissulkea esimerkiksi aivotulehdus.

Suosittelemme tutustumaan tästä TerveysHelppi-palveluun, joka on maksuton kaikille Lähitapiolan asiakkaille.

Lue täältä lapsen korkeasta kuumeesta ja kuinka toimia

Lue täältä lapsen korvatulehduksesta ja milloin lääkäriin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös