alkuraskauden oireet

Alkuraskauden oireet – Alkuraskaus oireet

Alkuraskauden oireet – Alkuraskaus oireet

Alkuraskauden oireet – miten tunnistat ne?

Kysymys, jota toiset miettivät hartaan toiveikkuuden vallassa, toiset taas huolestuneena ja ehkä jopa pelokkaanakin. Moni nimittäin ymmärtää olevansa raskaana vasta alkuraskauteen liittyvien oireiden myötä.

Millaisia raskauden ensimmäisiin viikkoihin liittyvät yleisimmät oireet sitten ovat? Tässä artikkelissa käymme niitä läpi.

Tavanomaisia alkuraskauden oireita

  1. Kuukautisten jääminen pois. Monelle tämä on se selkein signaali – nyt hankkimaan apteekista saatavaa raskaustestiä. Kuukautisten myöhästyminen jopa viikoilla ei kuitenkaan ole mitenkään epätavallista, ja siihen voi olla taustalla monia syitä, esimerkiksi poikkeuksellisen railakas alkoholin käyttökerta tai voimakas stressi.
  2. Oudot tuntemukset vatsassa. Mahan ja erityisesti alavatsan oudolta tuntuvat nipistelyt ovat monien raskauksien alussa koettuja ensimmäisiä merkkejä raskaudesta. Myös vatsan turvotus saattaa olla todella merkittävää, vaikka itse kohtu edelleen olisikin kooltaan pieni – vanhat vaatteet saattavat alkaa kiristää vyötärön seutuvilta.
  3. Turvotus ei useinkaan rajoitu pelkästään vyötärön seudulle, vaan sitä voi esiintyä koko kehon alueella. Esimerkiksi jopa silmissä saattaa esiintyä turvotusta. Moni raskaaksi tullut nainen kummastelee, miksi piilolinssit eivät tunnu enää sopivan tai ovat epämukavat: silmätkin voivat turvota. Kehossa lisääntynyt neste voi myös lisätä syljeneritystä.
  4. Pahoinvointi. Jokin aivan tavallinen ja arkipäiväinen ruoka tai tuoksu saattaa aiheuttaa pahoinvointia ja voimakastakin oksentamisen tarvetta raskauden alkuviikkoina. Pahoinvointi on erittäin yleistä erityisesti aamuisin. Tavallisesti raskauspahoinvointi alkaa hellittää kolmannen, neljännen raskauskuukauden aikana.

Alkuraskaus oireet: pahoinvointi kaikissa muodoissaan

Raskausajan pahoinvointiin ei valitettavasti ole lääkehoitoa.

Paras tapa tämän toisinaan hyvin intensiivisenä esiintyvän vaivan hoitoon on oikeanlainen ruokailu – nesteiden (veden ja/tai mehujen) runsas juominen sekä useat pienet ateriat pitkin päivää isojen kertaluontoisten aterioiden sijaan.

alkuraskauden oireet vesi

Mikäli pahoinvointi aiheuttaa runsasta oksentelua, saattaa ravinnon saaminen heikentyä ja tämä johtaa painon laskemiseen.

Tällöin tulee ehdottomasti olla yhteydessä sairaalaan, jossa voidaan antaa nestehoitoa suonensisäisesti.

Alkuraskaus oireet: Arat rinnat

Arat ja kipeät rinnat voivat hyvinkin olla alkuraskauden oireita. Moni kokee rinnoissaan arkuutta raskauden alkuaikoina – toki tämä on yleinen oire myös kuukautisiin liittyen.

Myös turvotusta saattaa esiintyä. Samoin nännipihojen väri saattaa muuttua, yleensä tummentua. Rintojen verisuonet saattavat myös tulla voimakkaammin näkyviin.

Aristelu voi alkaa jo kahden viikon kuluttua hedelmöittymisestä.

Alkuraskauden oireena mielialan vaihtelu

Vaihtelevat mielialat ovat myös yksi mahdollinen merkki raskaaksi tulemisesta. Toinen niin ikään myös kuukautisoireisiin liitetty oire.

Raskauden oireet saattavatkin usein tuntua erittäin vahvoilta PMS-oireilta. Yleisiä mielialavaihteluita ovat tavanomaista voimakkaampi tunteikkuus, kuten itkuisuus.

Ylipäätään ns. tavallisesta poikkeavat tunnetilat liitetään usein raskausaikaan, ei ainoastaan alkuraskauteen.

alkuraskauden oireita

Entäs väsymys ja uupumus – kenties raskaus on alkanut?

Väsymys ja uupumus voivat hyvinkin viitata raskauden alkamiseen. Raskauden alussa väsymys ja jopa todella lamauttavalta tuntuva, kokonaisvaltainen uupumus on tavallista.

Tämä tunne usein väistyy raskauden edetessä, ja syy on ilmeisesti hormonaalinen. Toisaalta myöhemmin oireet voivat tehdä paluun: silkka fyysinen rasitus ja epämukava olo öisin saattavat aiheuttaa väsymystä.

alkuraskauden oireet uninen

Voit myös kokea lisääntynyttä tarvetta virtsata. Raskaus merkitsee nesteiden määrän lisääntymistä kehossa. Tämäkään oire ei liity ainoastaan alkuraskauteen, sillä sikiön kasvaessa se aiheuttaa yhä enemmän painetta virtsarakolle.

Flunssaa muistuttavat oireet sekä ruumiinlämmön nousu raskauden alussa on tyypillistä, ja vaikka itse lämmön nousua ei tapahtuisikaan, saattaa siitä tai kylmyydestä esiintyä tuntemuksia. Nenän vuotaminen tai toisaalta sen tukkoisuus kuuluvat niin ikään oireiden kirjoon.

Luonnollisesti monet edellä esitetyistä oireista antavat aihetta ns. vääriin hälytyksiin.

Vaikka olisit edellisen yhdynnän kohdalla jättänyt huolehtimatta ehkäisystä tai lopettanut sen muuten kokonaan, ei pahoinvointi automaattisesti merkitse, että olet raskaana.

Väsymys voi johtua huonoista yöunista. Rintojen arkuus voi johtua huonosti istuvista, hankaavista rintaliiveistä. Suurin osa edellämainituista oireista on myös tyypillisiä PMS-oireita.

Vaikka kaikki alkuraskauden oireet ja yllä luetellut merkit osuisivat kohdallasi, on silti raskaustestin tekeminen paikallaan ennen kuin raskaudestaan voi olla varma.

Lue täältä lisää raskauden ensioireista

Lue täältä odottavan äidin ruokavaliosta ja lisäravinteista

Lue täältä tarina oireettomasta alkuraskaudesta

Takaisin ylös