Oireeton alkuraskaus – kokemuksia?
Oireeton alkuraskaus ei taida olla ihan yleistä, sillä olen kuullut raskauspahoinvoinnin olevan monien odottajien riesa, ja vaivaa suurinta osaa raskaana olevista.
Minulla on kaksi poikaa ja en tiedä miltä raskauden ajan pahoinvointi tuntuu, koska minulla on ollut melko oireeton alkuraskaus.
Uskoakseni se on lamaannuttavaa, kamalaa ja verrattavissa Norovirukseen.
Olen saanut kokea kaksi raskautta ilman sen kummempia alkuoireita. Sen sijaan on kyllä ollut kaikenlaista muuta vaivaa ja esimerkiksi 4 kuukautta lepohoitoa ennenaikaisen synnytyksen riskin takia.
Olen todella kiitollinen, että olen välttynyt pahoinvoinnilta, koska se olisi vaikuttanut yrittäjän elämään aika lailla.
Oireeton alkuraskaus onkin ollut minulle siunaus, vaikka se herättääkin monesti epäilyjä äidissä.
Oireeton alkuraskaus: tuulimunaepäilys saattaa herätä
Äidithän tunnetusti googlaa raskausjuttuja varmaan päivittäin odotuksen aikana. Niin minäkin. Löysin tietoa, että jos ei ole pahoinvointia, saattaa kyseessä olla tuulimuna tai alkava keskenmeno.
No, sitähän tietysti sitten epäilin molemmissa raskauksissa. Toisessa epäili lääkärikin, sillä raskausviikolla 6 minulla näkyi ultrassa vain tyhjä sikiöpussi, ei edes ruskuaispussia.
Ultran jälkeen oli viikon Espanjan reissu ja henkisesti valmistauduin jo kaavintaan.
Matkan jälkeen ultrasta löytyikin syke raskausviikolla 7. Onneksi pääsin aika usein katsomaan ultrasta, että kaikki on hyvin. Muuten olisi varmaan pää hajonnut huolesta.
Ei se ”oireeton alkuraskaus” siis aina sen yksinkertaisempaa ole.
Raskausvaivat hankaloittavat lasten hoitoa
Raskauden ensioireita on monenlaisia. Oli minullakin joskus omituista oloa ja lievää ellotusta, johon auttoi säännöllinen syöminen. Erityisesti maistui hapankorppu ja appelsiinit.
Kerran ihan puskan takaa oksensin, mutta tätä ei voi laskea raskauspahoinvoinniksi. Ainakaan sellaiseksi miten siitä kärsivät olotilaa kuvailevat.
Nostan hattua kaikille raskauspahoinvoinnista kärsiville, jotka ovat samalla hoitaneet vanhempia lapsia. Esikoista odottaessa voi oikeasti levätä ja maata sohvalla.
Kun lapsia on jo olemassa, ei sitä enää paljoa lepäillä. Itsekin koin sen uuvuttavana, kun en saanut nostella ja rehkiä loppuraskaudesta. Samalla olisi pitänyt huolehtia kolmevuotiaan tarpeista.
Ilman miestäni, äitiäni ja päiväkotia selviytyminen arjesta olisi ollut mahdotonta.
Niin, ja minulla oli siis tämä oireeton alkuraskaus ilman sen kummempia yrjöilyjä.
Mistä apu pahoinvointiin?
Jotkut sanovat, että tyttövauvat oksettavat äitiään enemmän kuin pojat. En tiedä onko urbaanilegendaa vai totta.
Minulla tosiaan on kaksi poikaa, ja odotukset sujuivat suht oireettomina. Kuulemma vain 1% kärsii sairaalahoitoa vaativasta pahoinvoinnista.
Yleensä raskauspahoinvointi alkaa raskausviikolla 6 ja jatkuu raskausviikolle 13. Syynä on istukan erittämä gonadotropiini raskaushormooni. Oireet huipentuvat viikolla 8.
Tärkeää on syödä säännöllisesti ja pitää verensokeri tasaisena. Jotkut ovat saaneet apua hieronnasta, aromaterapiasta, akupunktiosta ja homeopaattisista valmisteista.
Magnesiumlisä saattaa auttaa myös ja toki muutenkin on tärkeää huolehtia tärkeiden lisäravinteiden saannista foolihaposta Omega 3:seen.
Jos kärsit kovasta alkuraskauden pahoinvoinnista, kaikki kärsimys on varmasti sen vaivan arvoista. Kun se oma käärö tupsahtaa maailmaan, ei raskausajan vaivoista muista juuri mitään.
Oli sinulla sitten oireeton alkuraskaus tai maailman kovin oksennusvimma, sinusta tulee ikionnellinen äiti.
Lue myös Raskausoireet – Mistä tiedät olevasi varmasti raskaana?
Lue myös Raskausarvet hoito – Parhaat vinkit raskausarpien ehkäisyyn