Vauvan soseet – tehdäkö itse vai valitako purkkiruoka?
Viimeistään siinä vaiheessa kun vauva täyttää kuusi kuukautta, tulee ajankohtaiseksi aloittaa kiinteiden ruokien ryöminen. Vaihtoehtoina ovat vauvan soseet, sormiruokailu tai näiden kahden yhdistelmä.
Suomessa vauvan purkkiruokien valikoima on hyvin laaja ja purkkiruoat ovat yleisesti käytössä etenkin kodin ulkopuolella. Toiset vannovat itse tehtyjen soseiden puolesta ja aika moni käyttää valmisruokia ja itse tehtyä molempia tilanteen mukaan.
Tässä kirjoituksessa tutustuimme tarkemmin purkkiruoan ja itse tehdyn eroihin.
Kumpi on halvempaa?
Esimerkiksi Piltin porkkana-bataattisose maksaa 0,85 euroa. Siinä porkkana on 46 prosenttia, bataattia 31 prosenttia ja loput 24 prosenttia vettä. Purkissa on ruokaa 125 grammaa eli veden osuus pois luettuna 95 grammaa.
Vihannesten hinnat vaihtelevat kausittain, mutta lokakuussa 1 kilo porkkanaa maksoi 1,19 euroa ja bataatin kilohinta 3,48 euroa. Yhden purkkiruoan korvaamiseen tarvitaan 57,5 g porkkanaa ja 38,75 g bataattia. Hintaa näille määrille tulee noin 0,07 € ja 0,13 euroa eli yhteensä noin 20 senttiä.
Ainakin tämä esimerkki osoittaa, että itse tehty ruoka tulee valmisruokaa edullisemmaksi. Vastaavanlaisia laskelmia voisi tehdä enemmänkin.
Soseita on helppo tehdä kerralla isompi satsi pakastimeen. Vauva ei syö alussa koko purkkia, joten hävikkiä vähentää se, kun voi ottaa ihan pienen määrän kerrallaan pakastimesta sulamaan.
En halua heittää ruokaa roskiin. Vauvalta jäi aina sosetta syömättä ja omaan suuhun purkkiruoat maistuivat pahoilta. Siksi tein soseet itse, niiden jämät pystyin itse syömään ilman oksennusrefleksiä.
Purkkiruoka on meidän valinta, sillä vaikka se tulee kalliimmaksi, lasken myös omalle työlleni hinnan.
Kumpi on terveellisempää?
Vauvojen valmisruokien pitää täyttää Suomessa tiukat lainsäädännön ravitsemus-, turvallisuus- ja laatuvalmennukset. Vauvanruoissa ei käytetä esimerkiksi säilöntä- tai väriaineita eikä arominvahventeita. Lisäksi laatua valvotaan tarkasti.
Purkkiruokien huono puoli on niiden steriiliys, joka on tarpeen ruoan säilyvyyden kannalta. Liian steriili ruoka heikentää kehon mikrobikantaa, mikä taas on tärkeä tekijä terveyden edistämisessä. Lapset saavat hyödyllisiä mikrobeja myös ympäristöstä, erityisesti metsistä ja luonnosta.
En itsekään syö valmisruokaa, niin miksi syöttäisin sitä lapselleni?
Purkkiruoat ovat niin helppoja, joten miksi tuhlaisin aikaa väkertämällä itse soseet? Mieluummin käytän sen ajan viettämällä aikaa lapseni kanssa.
Lasten purkkiruoissa on eri ravintoaineita ravitsemussuositusten mukaisesti, eli oikea määrä esimerkiksi proteiinia, jota monet vauvat saavat liikaa. Purkkiruokien avulla ruokavalio voi olla helpompi pitää monipuolisena ja ravitsemuksellisesti tasapainossa.
Molemmat vaihtoehdot ovat valinta, joiden avulla vauva voi kasvaa ja kehittyä hyvin.
Purkkiruokaa syövä ei totu kotiruokaan
Vauvoissa ja lapsissa on hyvin paljon eroja siinä, kuinka innokkaita he ovat maistamaan ja syömään erilaisia makuja. Asia riippuu erityisesti geeneistä, ei niinkään vanhempien toiminnasta.
Alusta asti kun olemme antaneet vauvan syödä monipuolisesti eri makuja, niin hänestä on tullut ennakkoluuloton maistelija.
Nirso lapsi on nirso vaikka tekisi mitkä tahansa temput. Voin sanoa, että kaikkea olla yritetty, mutta pakolla on mahdoton syöttää kun vauva sylkee epämieluisat ruoat ulos.
Tärkeintä on tarjota vauvalle mahdollisimman monipuolisesti eri makuja. Vauvan soseet ovat hyviä (purkista tai itse tehtyinä), mutta lisäksi voi antaa jotakin helppoa sormiruokaa, esimerkiksi kurkkua nakerrettavaksi.
Lue lisää:
Tomaattinen jauhelihakeitto – Viikon helpot Ruuhkisreseptit
Lapsiperheen sisustus – saako kotona näkyä lasten jälki?
Lapsen oppimisvaikeudet – vinkkejä koulunkäyntiin ja opiskeluun