niminame

Aino nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Aino nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Aino on ollut suosittu nimi 1900-luvun alussa. 1930-luvulle tultaessa Ainoa ei enää löydy kymmenen suosituimman naistennimen joukosta. Taas 2000-luvulla Aino nimi on pysynyt suosituimmissa nimissä.

Ainon suosio noudattaa siis tyypillistä sadan vuoden sykliä. Oletettavasti suosio hiipuu 2030-luvulla.

Ainot viettävät nimipäivää 10. toukokuuta.

Oheisessa taulukossa näkyy Aino-nimen kappalemäärät eri vuosina. Kuva: Yle. Määrällisesti Ainoja syntyi eniten 1900-luvun alussa. Vuonna 2019 Aino oli suosituin nimi.

Väestötietojärjestelmän mukaan Aino-nimeä on annettu 1900- ja 2000-luvuilla yhteensä yli 70 000 lapselle. 1800- ja 1900-luvun taitteessa sitä annettiin jonkin verran nimeksi myös pojille, mutta Aino nimi vakiintui nopeasti tytön nimeksi.

Aino tulee kalevalasta

Elias Lönnrot loi Aino-nimen Kalevalaan. Se on muotoiltu sanasta ”ainoa”. Vanhassa Kalevalassa (1835) Joukahaisen ainoa sisar oli vielä nimetön neito, mutta Uudessa Kalevalassa (1849) Lönnröt kirjoitti nimen erisnimenä: ”Aino tyttö”.

Aino mainitaan Kalevalassa kolmannessa, neljännessä ja viidennessä runossa. Kirjassa Joukahainen lupaa Ainon vaimoksi Väinämöiselle. Aino ei tästä ilahdu, vaan mieluummin hukuttautuu kuin antautuu vanhalle miehelle.

aino kalevalassa
Kuuluisa Akseli Gallen-Kallelan maalaus Aino-taru (1891). Teos sisältää kolme osaa, joista jokainen kuvaa yhtä osaa Ainon tarusta. Vasemmalla on kuvattu Väinämöisen ja Ainon kohtaaminen metsässä. Väinämöinen ihastuu nuoreen kauniiseen naiseen. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy Aino rankan päätöksen tehneenä, eli hukuttautuminen ennemmin kuin Väinämöisen vaimoksi ryhtyminen. Keskimmäisessä kuvassa kalaksi muuttunut Aino osuu Väinämöisen onkeen ja pakenee pilkaten paikalta.

Ainon historiaa

Aino mainittiin Kauno-almanakassa nimiehdotuksena vuonna 1864 ja Kansanvalistusseuran kalenterissa vuonna 1881. Viralliseen almanakkaan Aino hyväksyttiin vuonna 1890 ja 1900-luvun alussa se nousi suureen suosioon.

Kansanvalistusseuran almanakassa luki vuonna 1881 näin: ”Aino on ensimmäinen viralliseen almanakkaan päässyt suomalainen etunimi ja siitä merkillinen, että vaikka sitä ei tavata vanhoissa muinaisrunoissamme, se kuitenkin on jo 1800-luvulta lähtien edustanut kaunista muinaissuomalaista naista, hentoa, arasti ja syvästi tuntevaa neitoa, jonka herkästi kuvattu kohtalo liikuttaa jokaista Kalevalan Aino-runon lukijaa.”

aino nimi
Nimipipot Nimanamelta.

Tunnettuja Ainoja

 • Aino Ackté, oopperatähti
 • Aino Autio, aitajuoksija
 • Aino Havukainen, kirjailija
 • Aino Kallas, kirjailija
 • Aino Matikka, balettitanssija
 • Aino-Maija Mylläri, seiväshyppääjä
 • Aino Niemi, laulaja, vuoden 2017 tangokuningatar
 • Aino Paunonen, juoksija
 • Aino-Kaisa Pekonen, kansanedustaja ja ministeri
 • Aino Pulkkinen, pikajuoksija
 • Aino-Kaisa Saarinen, hiihtäjä
 • Aino Sibelius, Jean Sibeliuksen puoliso
 • Aino Siitonen, seiväshyppääjä
 • Aino Mäkiselkä, tankotanssija
aino tossut
Ainon mukaan on nimetty myös tunnetut tossut.

Lue lisää:

Ilmainen opas – Näin löydät täydellisen nimen lapsellesi

Lapset ja ilmastonmuutos – kuinka puhua aiheesta?

Hyvä vanhemmuus – mitä se on ja mitä se vaatii?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös