Lasten rasitusvammat – lepo ei ole aina paras hoito

Lasten rasitusvammat – lepo ei ole aina paras hoito

Tässä Lasten rasitusvammat -artikkelissa on haastateltu Wellstockin fysioterapeuttia Annina Korhosta. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan haluamme auttaa pienyrittäjää.

Lasten rasitusvammat ovat lisääntyneet junioriurheilijoiden keskuudessa selvästi viimeisten vuosien saatossa. Fysioterapeutti Annina Korhonen on ollut erittäin huolissaan kasvavasta ilmiöstä.

Korhonen on tehnyt seurojen kanssa paljon yhteistyötä, niin valmentajana kuin fysioterapeuttinakin ja hän on tehnyt urheilijakartoituksia useille sadoille junioriurheilijoille. Nuorimmat urheilijat, joiden rasitusvammoja Korhonen on hoitanut, ovat olleet 7-8-vuotiaita.

Tyypillisimmät rasitusvammat ovat polven kiputilat, joita ovat Osgood Schlatter sekä Sinding-Larsen-Johanssonin syndrooma, kantapään kiputila Severin syndrooma sekä selän rasitusmurtumat.

lasten urheiluvammat

Vapaa-ajan passiivisuus altistaa rasitusvammoille

Tilannetta ei varmasti ole parantanut se seikka, että vapaa-ajasta on tullut monen nuoren kohdalla passiiivista älypuhelinten ja pelikoneiden kanssa, mutta treenit junioriurheilijoilla vaativat keholta kuitenkin paljon.

Korhonen uskoo, että lisääntynyt ruutuaika on osaltaan yhteydessä niin selän rasitusmurtumiin kuin polven ja kantapään kiputiloihin. Esimerkiksi, jos nuori on ennen harjoituksia muutaman tunnin huonossa ryhdissä älypuhelimen tai pleikan ääressä ja huono ryhti jatkuu myös automatkalla treenihin, niin keho ei ole lainkaan valmis kovaan suoritukseen.

Selkä pyöreänä istuminen aiheuttaa sen, että syvät selän lihakset, jotka kulkevat jokaisen selkänikaman välissä sammuvat ja näissä voi tapahtua jopa rasvoittumista. Jo 10-vuotiailla lapsilla voi näissä lihaksissa olla rasvoittumista.

lasten rasitusvammat

Rasitusvammoille on hoitokeinoja

Hyvä seikka kuitenkin on se, että oikealla treenillä, ryhdin huomioinnilla sekä arkiaktiivisuuden lisäämisellä asiaan voidaan vaikuttaa parantavasti senkin jälkeen, kun rasvoittumista on jo tapahtunut.

Korhonen on huolissaan myös siitä, että usein junioriurheilija on saanut ohjeeksi ainoastaan lepoa esimerkiksi polven ja kantapään kiputiloissa. Jos tällaisen ohjeen on saanut, niin kierre on helposti valmis.

Kyseiset kiputilat polvissa ja kantapäissä ovat kasvavien junioriurheilijoiden riesoja, jotka pahimmillaan vievät 1-2 vuotta ja alentavat nuoren motivaatiota urheiluun.

Monesti ajatellaan, että kun kasvu on ohi, nämä vaivat helpottavat vasta sitten. Lapsen kasvaessa kasvulevyt ovat auki ja aiheuttavat vetokuormituksen jänteen kautta luuhun, johon jänne kiinnittyy. Maallikolle kerrottuna voisi havainnollistaa, että kasvuiässä luu kasvaa nopeammin kuin lihas ja lihas ei ehdi mukautua tähän pyrähdykseen.

Helposti sitten ajatellaan, että no eihän sille sitten voi tehdä mitään, Korhonen harmittelee. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Esimerkiksi alaraajojen linjaukset, lantion alueen hallinta ja lihaskireydet voivat aiheuttaa kipuja. Näihin kaikkiin voi myös vaikuttaa, Korhonen kertoo.

lasten rasitusvammat

Lasten rasitusvammoihin apua verkkovalmennuksista

Junioriurheilijoita kartoittaessaan Korhonen löysi avaimet, joilla polven ja kantapään kiputilat poistuvat nopeasti junioriurheilijoiden keskuudesta ja suunnitteli ohjeista tehokkaat verkkovalmennukset. Harjoitteet näihin ovat yksinkertaisia ja pohjautuvat viime vuosien tietoon rasitusvammojen kuntouttamisesta.

Kiputiloja poistaakseen junioriurheilijan tarvitsee sitoutua noin viideksitoista minuutiksi päivässä harjoitteisiin. Melko pieni aika, kun ajattelee, että junioriurheilija saa nopeasti helpotusta ja pystyy jälleen urheilemaan sekä kehittymään täysipainoisesti.

Myös selän rasitusmurtumista Korhonen loi ennaltaehkäisevän paketin, jotta kyseistä rasitusvammaa pystyttäisiin välttämään. Hän kuitenkin huomauttaa, että jos selän rasitusmurtuma on jo päällä, kuntoutus pitää tehdä tässä tilanteessa aina yksilöllisesti. Toki kuntoutumisen jälkeen on hyvä aloittaa selän rasitusmurtumien ennaltaehkäisevä treeni, jotta kyseisestä vaivasta ei tarvitse enää jatkossa kärsiä.

Korhonen tekee suurella sydämellä työtä junioriurheilijoiden rasitusvammojen vähentämiseksi ja toivoo, että jonain päivänä meillä on Suomessa enemmän terveitä urheilijoita lapsesta aikuiseksi saakka. Kipu ei kuulu junioriurheilijan arkeen, Korhonen sanoo lopuksi.

Verkkovalmennuksiin voi tutustua sivulta www.wellstock.fi

Osallistu arvontaan!

Arvomme Lapsiarjen somessa Facebookissa ja Instagramissa valmennuspaketteja. Minkä näistä valitset?

– Junioriurheilijn suorituskykyä parantava fysiikkavalmennus 65€
– Junioriurheilijan selän rasitusmurtumien ennaltaehkäisevä paketti 37€
– Junioriurheilijan polven kiputilojen ensiapupaketti 37€
– Junioriurheilijan kantapään kiputilojen ensiapupaketti 37€

Lue lisää:

Seikkailija on esikuva lapselle – mikä vain on mahdollista!

Liikunta synnytyksen jälkeen – Ohjeet lantionpohjan lihasten harjoitteluun

Liikuntaleikkejä lapsille – liikuta lapsia Lillin liikuntatarinoilla!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös