Vauvan päivärytmi
Minkälainen on hyvä vauvan päivärytmi? Se riippuu muun muassa vauvan iästä, vauvan rytmisyydestä ja muun perheen aikatauluista.
Päivärytmissä tärkein asia on varmistaa vauvalle riittävä uni päivän ja yön aikana. Vanhempien jaksamisen kannalta pisimpien unien pitäisi osua yölle.
Tärkein etu säännöllisestä päivärytmistä on siinä, että sekä vauvalla että vanhemmalla on jonkinlainen ennakkokäsitys päivän kulusta. Tekemisiä pystyy suunnittelemaan ja vauva pysyy pääasiassa tyytyväisenä eikä pääse yliväsyneeksi.
Vauvan rytmisyys
Rytmisyys on riippuu vauvan luonteesta ja sitä pidetään yhtenä temperamentin perusosana. Rytmisyydellä tarkoitetaan sitä, kuin taipuvainen vauva on noudattamaan tiettyä vuorokausirytmiä ja kuinka hyvin hän sietää rytmin poikkeamat.
Lue lisää erilaisista temperamenteista.
Hyvän rytmisyyden vauva toimii kuin kello ja hänen kanssaan on helppo ennakoida ruoka- ja uniajat. Huono puoli on siinä, että vauva ei siedä kovin hyvin muuttuvia olosuhteita. Hän voi ärtyä helposti, jos muu maailma ei toimi hänen sisäisen kellonsa mukaan.
Heikon rytmisyyden vauvojen kanssa hankaluutena on ennakoimattomuus. Ei voi varata vaikkapa kynsihuoltoa vauvan päiväuniaikaan, kun koskaan ei tiedä milloin uniaika sattuu olemaan. Hyvä puoli on siinä, että vauva sopeutuu joustavasti muutoksiin.
Vauvan rytmin löytämistä helpottaa, jos perheessä on jo ennestään säännöllinen rytmi. Tämän takia käy usein niin, että ensimmäisen vauvan kanssa rytmiä saa hakea, kun taas seuraavat vauvat solahtavat päivärytmiin melkein itsestään.
Päivällä saa olla valoa, ääntä, aktiivisuutta, laulelua, puhetta, hoivaamista ja melua. Illalla äänimaailma hiljenee, valoja himmennetään ja televisio suljetaan. Yöllä on pimeää ja hiljaista ja vauvalle tehdään vain välttämättömät vaipanvaihdot ja syötöt ilman juttelua ja muuta vauvaa aktivoivaa.
Kaikki lähtee unesta
Vastasyntyneen vauvan elämä on pääasiassa syömistä ja nukkumista. Monien lähteiden mukaan vastasyntynyt nukkuu jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Monien vanhempien mielestä tämä on suurin huijaus ikinä. Jos vauva nukkuisi noin paljon, eihän kukaan vanhempi kärsisi univajeesta!
Vastasyntyneellä rytmi on mikä on. Yleensä se tarkoittaa imettämistä päivin ja öin, niin paljon kuin vauva haluaa.
Pikkuhiljaa vauvan kasvaessa unirytmi alkaa hahmottua ja pisin univaihe asettua yöaikaan.
Tue vauvan yöunia:
- Tee valaistuksella ero yöhön ja päivään: illalla on hämärää, yöllä pimeää ja päivällä valoisaa.
- Tee myös äänilla ero yöhön ja päivään: päivällä saa olla ääntä ja melua, yöllä on mahdollisimman hiljaista ja vältetään myös puhumista.
- Valmistaudu illalla yöuniin imettämällä paljon.
- Iltarutiinit, esim. iltakylpy, hieronta tms. auttavat rauhoittumaan yöunille.
- Joskus vauvaa voi lempeästi herätellä päiväunilta, jos ne meinaavat jatkua tuntikausia.
Päiväunet
Päiväunien määrä muuttuu vauvan kasvaessa yleensä seuraavanlaisesti.
- Vastasyntynyt: nukkuu paljon, ei vielä rytmiä
- 2-6 kk: kolmet päiväunet
- 6 kk: kahdet päiväunet
- 12 kk: yhdet päiväunet
Vauva herää usein aikaisin aamulla, mutta saattaa haluta hyvinkin pian ensimmäisille päiväunille. Aamulla vauva siis saattaa herätä vain syömään ja vaipanvaihtoon.
Toisen päiväunet ajoittuvat yleensä klo 12-16 välille. Nämä ovat ne päiväunet, jotka säilyvät vauvan ja lapsen päivärytmissä pisimpään. Nämä päiväunet ovat yleensä myös kestoltaan kaikkein pisimmät.
Kolmannet päiväunet ajoittuvat alkuiltaan klo 17-20 välille. Nämä voivat olla ihan lyhyetkin torkut. Iltaunet jäävät yleensä pois noin puolen vuoden ikäisenä.
Vauvojen unentarpeissa on suuria eroja. Joskus jo reilusti alle vuoden ikäinen pärjää yksillä päiväunilla kun taas toinen vauva tarvitsee kolmet päiväunet.
Alle puolen vuoden ikäisen vauvan päivärytmi
Pienen vauvan päivärytmi on harvoin säännöllinen. Päivärytmi myös on jatkuvassa muutoksen tilassa kun vauva kasvaa ja kehittyy. Vanhemmista voi tuntua siltä, että juuri kun joku rytmi on löytynyt, se muuttuu.
Esimerkki pienen vauvan päivärytmistä.
- Klo 6-9: Vauva herää, tankkaa maitoa, tarvitsee vaipanvaihdon ja vaipuu päivän ensimmäisille päiväunille.
- Klo 9-16: Päivä sisältää syömistä, seurustelua, vaipanvaihtoa ja päiväunia.
- Klo 16-19: Alkuillasta vauva voi muuttua levottomaksi. Hän ei ehkä jaksa seurustella eikä keskittyä syömiseen ja unetkin ovat pätkittäisiä. Iltalevottomuus on yleistä ja vauva voi vaatia jatkuvaa sylittelyä ja hytkyttelyä.
- Klo 19-21: Iltatankkaus ja maratonimetystä. Vauva tankkaa rasvaista iltamaitoa, jotta hän jaksaa nukkua yöunet vähemmällä ruoalla.
- Klo 21-24: Ensimmäinen unipätkä, joka on usein yön pisin.
- Klo 24-06: Levotonta nukkumista, heräilyä, imetystä tai mahdollisesti rauhallista nukkumista. Riippuu vauvasta!
Puolen vuoden ikäisen vauvan päivärytmi
Vauvan kasvaessa elämään tulee yhä enemmän myös muuta kuin vain maitoa, unta ja vaipanvaihtoa. Tärkeä etappi on kuuden kuukauden iässä kiinteiden ruokien maistelun aloittaminen. Vauva kiinnostuu myös yhä enemmän leikeistä, lorutteluista ja vuorovaikutuksesta.
Alkuun leikkituokioksi riittää vauvalle juttelu ja laulelu. Kolmen kuukauden iästä lähtien vauva jaksaa jo kiinnostua ulkoilusta, leluista ja puuhamatosta. Puolivuotias on jo innokas leikkijä.
- Klo 7: Herääminen, aamumaidot ja aamupesut.
- Klo 8: Aamupala (esim. puuroa).
- Klo 8:30-11: Seurustelua, leikkiä, ulkoilua ja aamupäivän unet.
- Klo 11: Lounas (esim. liha/kasvissose, sormiruokaa ja maito).
- Klo 12: Päivän pisimmät päiväunet 1-3 tuntia.
- Klo 14: Välipala (esim. hedelmäsose).
- Klo 15-17: Ulkoilua, leikkiä yms.
- Klo 17: Päivällinen (esim. liha/kasvissose, sormiruokaa, maito).
- Klo 17:30: Lepohetki ja lyhyet päiväunet.
- Klo 18-19:30: Yhdessäoloa, leikkiä, loruttelua.
- Klo 19:30: Iltapala (esim. puuro), iltarutiinit ja maitotankkaus.
- Klo 20:30: Yönille.
Lue lisää:
Baby-Vac nenäimuri – Sopii vauvalle ja lapsille
Apgarin pisteet arvioivat vastasyntyneen – mitä kävi kaksi pistettä saaneelle vauvalle?
Hylätyt nimet 2019 – Näitä nimiä ei saa antaa lapselle