Hyvä vanhemmuus – mitä se on ja mitä se vaatii?
Tässä Hyvä vanhemmuus -artikkelissa on käytetty lähteenä Alison Gopnikin (2017) Puuseppä vai puutarhuri? – Vanhemmuuden suorittamisesta onnellisen lapsuuden tukemiseen, joka on saatu Art Houselta arvostelukappaleena.
Vanhemmuuden määritelmä
Vanhemmuus ajatellaan perinteisesti suorittamiseksi, jossa on mahdollista onnistua tai epäonnistua. Vanhemmuus on työtä, jossa tavoitteena on tehdä lapsesta mahdollisimman hyvä, onnellinen ja menestyvä.
Edellä mainittu vanhemmuuden määritelmä tekee lasten ja vanhempien elämän hankalaksi. Se myös lietsoo loputtomia äitiyssotia.
Vanhemmuus on syvällinen ja ainutlaatuinen inhimillinen suhde. Se on rakkautta.
Hyvä vanhemmuus ei ole mitattavissa sen mukaan, kuinka hyvin lapsi menestyy elämässään. Eihän ystävyyssuhdettakaan mitata sen perusteella, onko ystävä onnellisempi tai menestyksekkäämpi ystävyyden alkamisen jälkeen. Tai avioliiton onnistumista sen mukaan, onko puolison luonne parantunut liiton aikana.
Tärkeimmät palkinnot vanhemmuudessa eivät ole lasten saavuttamisssa arvosanoissa tai elämän menestyksissä. Palkinnot ovat peräisin ilosta olla lapsen kanssa ja lapsen ilosta olla sinun kanssasi.
Rakkaudella ei ole päämääriä tai suunnitelmia. Sen tarkoitus ei ole muuttaa toista ihmistä, vaan antaa heille sitä, mitä he tarvitsevat. Rakkauden tarkoitus on auttaa toista muovaamaan oman kohtalonsa.
Rakkaus ei anna lapselle päämäärää, vaan matkaeväät. Alison Gopnik (2017)
Puuseppä vai puutarhuri?
Perinteinen vanhemmuuden malli voidaan vertauskuvallisesti ajatella puuseppänä toimimisena. Siinä tutkitaan työstettävää materiaalia ja se saattaa jossain määrin vaikuttaa tavoiteltavaan lopputulokseen.
Materiaali työstetään lopulliseksi tuotteeksi suunnitelmien mukaan. Kun työ on valmis, voidaan arvioida lopputulosta.
Vanhemmuus voidaan nähdä myös toisin, puutarhana. Siinä luodaan suojaisa ja ravitseva paikka, jossa kasvit menestyvät. Se vaatii kovaa työtä ja usein suunnitelmat muuttuvat työn edetessä. Kukista ei tulekaan oransseja, käynnöskasvi pysytteleekin maan tasalla ja kirvoista on hankala päästä eroon.
Puutarha tuo suurimman ilon, kun se karkaa hallinnasta. Valkoinen koiranputki alkaa yllättäen kasvaa sopivassa paikassa ja unohdettu narsissi kukkii sinisten lemmikkien seassa.
Tästä samasta asiasta on kyse kun puhutaan siitä, mitä on hyvä vanhemmuus.
Tehtävänämme ei ole saada aikaan tietynlaista lasta. Tehtävämme on luoda ympäristö, jossa monenlaiset lapset voivat kukoistaa.
Hyvä vanhemmuus – lue Puuseppä vai puutarhuri?, jos:
- Haluat lukea tieteeseen perustuvia havaintoja vanhemmuudesta rautaiselta ammattilaiselta (Alison Gopnik on alansa tunnetuimpia asiantuntijoita, hän työskentelee psykologian professorina ja filosofian apulaisprofessorina Berkeleyssä).
- Et halua pikaoppaita, vaan syvällistä ja tutkittua tietoa.
- Haluat sivistää itseäsi.
- Haluat ymmärtää ja oppia uutta.
- Haluat uusia näkökulmia vanhemmuuteen.
- Haluat lempeyttä kasvatusvalintoihisi.
Lue lisää:
Zero waste vinkit – kaksi lapsiperhettä kertoo arjen vinkit
Tekemistä lasten kanssa kotona – vinkit pienten ja isompien lasten kanssa
Raskaudesta kertominen – 10 hauskinta tapaa julkistaa vauvauutiset!