nuori-nainen-muki

Mitä koronavirus opettaa meille vanhemmille?

Mitä koronavirus opettaa meille vanhemmille?

Koronavirus on muuttanut kaikkien meidän vanhempien arkea tavalla tai toisella. Toisille muutokset ovat olleet suurempia kuin toisille, mutta istumme kaikki siinä kuuluisassa samassa veneessä. Mitä koronavirus opettaa meille vanhemmille?

Siinä missä vielä alkuviikosta tuntui, että jokainen meistä vanhemmista päivitteli someen ihania kuvia luonnosta lasten kanssa.

Monilla oli niin ihanaa, että ne olivat leiponeet pullaa. Ihan kreiseimmät teki moussakaa tai jotain muuta eksoottista.

koronavirus-opettaa-luontoa

Nyt loppuviikkoa kohden moni tuntuu olevan jo kurkkuaan myöten täynnä perheen 24/7-yhdessäoloa. Moni vaikuttaa jopa vihaiselta, eikä tunnu enää jaksavan.

Mikä siinä sitten on niin vaikeaa siinä yhdessäolossa?

Ymmärrän kyllä hyvin, että ei ole helppoa tehdä töitä kotona, kun lapset hyppivät ympäriinsä, tavaroita tuhoutuu ja jatkuvan riidan aiheuttama huuto häiritsee ”hieman” keskittymistä.

Asiaa ei helpota sekään, että välillä kilahtaa itse ihan täysin. Tai se, että joku repii pelihousunsa, kun ei saa mieleistänsä ruokaa.

Koronavirus opettaa meitä sopeutumaan

Yhtä asiaa en kuitenkaan ymmärrä: miten me aikuiset ihmiset olemme niin huonoja sopeutumaan?

Jo tänään lueskelen WhatsAppista, kuinka tyttärieni tarha- ja eskariryhmien vanhemmat eivät enää kestä tätä parhaimmillaan niin idyllisen kaunista perhe-elämää, vaan suunnittelevat jo huomenna vievänsä lapsensa takaisin tarhaan hakien sille sosiaalista hyväksyntää kaikilta meiltä muilta vanhemmilta.

Ja kyllä, ymmärrän hyvin, että joillain meistä on arjessa haasteita enemmän kuin toisilla. Ymmärrän myös sen, että joidenkin meistä työt vaativat enemmän kuin toisten.

koronavirus-opettaa-kotona-toita

Toisaalta, tajuan myös sen, että toisten rutiinit ovat parempia kuin toisten. Tajuatko sinä sitä?

En ymmärrä, miten meistä vanhemmista on saattanut tulla niin uskomattomia vässyköitä, että emme enää pärjää omien lapsiemme kanssa. Miten tämä on mahdollista?

Ymmärrän kyllä sen, ettemme pärjää heidän kanssaan, mikäli tuijotamme koko ajan kännykkäämme, luemme uutisia emmekä anna heille heidän kaipaamaansa huomiota.

Mutta sori vaan, koronavirus ei ole siihen syyllinen.

Social distancing on se kaunis termi, mitä meidän tulee noudattaa – ihan maamme hallituksenkin määräyksestä.

koronavirus-opettaa-karanteeni

Se tarkoittaa sitä, että meidän tulee välttää turhia kontakteja muiden ihmisten kanssa – silläkin uhalla, että sinulla ja minulla on välillä haasteita arjessamme.

No olenhan minä hieman itsekeskeinen, mut mut mut…

Koronavirus opettaa meidät kyllä selviämään, kun kuuntelemme sen neuvoja. Kuinka itsekästä on ajatella, että tämä ei koske minua – multitalenttia, joka seilailee kaikkien muiden kuolevaisten yläpuolella – koska en osaa olla omien lasteni kanssa?

mina-olen-oikeassa

Siis ihan oikeasti. Miksi me ihmiset hankimme lapsia, jos me ei osata tai haluta opetella selviämään arjesta heidän kanssaan?

Tällä hetkellä nuorin tehohoidossa HUS:issa oleva koronatartunnan saanut on alle 40-vuotias. Se voisit olla sinä tai minä. Tai joku läheisemme.

korona-2m

Kyllä, minuakin harmittaa, että korona jyllää ympäriinsä ja seuraavat viikot pyöritään kotona. Samalla pyöritetään yrittäjän arkea, pyritään varmistamaan useamman eri yrityksen toiminta jatkossakin, katsotaan puolison kauniita kasvoja 24/7, luetaan ihmisten hurjia tarinoita sekä pelkoja ja ihmetellään vielä lopuksi Pandemia-sarjaa Netflixissä, jos viimeisillä tunneilla pysyy enää silmät auki.

Mut mitä sitten. Niin se on meillä kaikilla.

Me ollaan kaikki yhtä viisaita ja yhtä luovia vanhempia, jotka selviää mistä tahansa. Me otetaan kaikki vastuuta meidän omien lapsien lisäksi myös toisten terveydestä, koska meidän kuuluu tehdä niin.

Jos lapsi huutaa, me etsitään keino saada se hymyilemään. Jos lapset tappelee, me etsitään keino saada ne tekemään yhteistyötä. Jos me ollaan jo kokeiltu kaikki keinot, niin me kokeillaan vielä muutama lisää.

Me kannetaan vastuumme sekä itseämme että muita kohtaan.

Keksitään keinot pyörittää arkea tehokkaasti. Jaetaan vastuita. Jos niitä ei ole tällä hetkellä kukaan muu kantamassa meidän kanssa, niin kannetaan ne itse.

Muistetaan välillä, miten etuoikeutettuja me kuitenkin ollaan. Ja autetaan niitä, joilla on tällä hetkellä vielä haasteellisempaa.

Ei tää nyt kuitenkaan ole koronaviruksen syytä, vaan ihan meidän omista valinnoistamme johtuen olemme elämässämme tässä just ja nyt.

K O R O N A V I R U S     O P E T T A A     M E I T Ä

Lue myös nämä, jotta saat helpotusta karanteeniarkeen:

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös