koronasta-valehdellaan-testaus

Koronasta valehdellaan – Oireiset potilaat heitteillä

Koronasta valehdellaan – Oireiset potilaat heitteillä

Koronasta valehdellaan meille kansalaisille. Valitettavasti avoimessa yhteiskunnassamme ei olla tällä hetkellä täysin avoimia siitä, kuinka paljon tapauksia on, saatika siitä kuinka heitä autetaan.

On useita syitä, miksi näin toimitaan ja kolikolla on toki useita puolia. Sinä lukijana saat päättää, onko mikäkin mielestäsi oikein tai väärin.

Miten koronasta valehdellaan meille Suomessa?

Meillä on perheemme välittömässä lähipiirissä useampi riskiryhmässä oleva henkilö, joilla on ollut voimakkaita koronaviruksen oireita jo useiden päivien ajan.

Kun kaikista korkeimmassa riskiryhmässä oleva henkilö oli ensimmäisen kerran yhteydessä paikalliseen korona-apupuhelimeen, hänelle luvattiin palata asiasta puhelimitse 30 minuutin kuluessa.

Sitä paluupuhelua saatiin odottaa pitkään, koska sitä ei ikinä tullut.

koronasta-valehdellaan-apupuhelin

Kun oireet alkoivat olemaan niin voimakkaita, että tilanne alkoi eskaloitua akuutiksi hengenvaaraksi, evättiin edelleen mahdollisuus koronavirustestauksesta. Tämä siis maamme pääkaupungissa!

Vasta joitakin päiviä tämän jälkeen, kun oireet olivat edelleen äärimmäisen voimakkaita, hän pääsi vihdoin testiin.

Nyt testituloksia odotellaan muutama päivä…

EDIT (22.3.2020 kl0 09.09): Koronavirus todettu. Ambulanssi käynyt ovella katsomassa, että hengitys toimii. Ketju jäljitetty Naistenpäivän konserttiin, jossa myös Eeva Ahtisaari sairastui, uutisoi IS. Lähipiiristä voi todeta, että mitenkä ihmeessä olisi mahdollista jäljittää kaikki esimerkiksi kauppareissut tässä tilanteessa. Yksi viaton aivastus, kaksi viatonta avokadon kypsyyden testaamista ja kolme ovenavausta ja mahdollisesti seuraava saa viestikapulan viedäkseen. Ja koska elämänkumppania ei testata, hän ei luonnollisestikaan näy tilastoissa, vaikka oireet ovat olleet vahvoja – vain riskiryhmä pienempi.

Toisessa ystäväpiirin tapauksessa, jossa riskiryhmään ei kuuluta, homma meni näin:

”Lääkärin mukaan viimeistä piirtoa myöten koronan oireet mutta testiä ei oteta, koska en kuulu riskiryhmään eikä tila ole vielä niin paha, että tarvitsisin sairaalahoitoa.”

Paljon rumempiakin tarinoita olisi jaettavaksi. Myös emeritusprofessori Matti Janhunen kritisoi Suomen toimia todella voimaakkaasti

Miksi koronavirustilastoja pidetään Suomessa pieninä?

Miksi koronavirustilastoja halutaan Suomessa pitää mahdollisimman matalina, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa kaikkia maita testaamaan mahdollisimman monia ihmisiä?

Maalaisjärjellä ajatellen juuri tämä matalana pidettyjen tilastojen vaikutus on se, että bile-danit haluavat edelleen matkustella ympäri maailmaa, yksityiset kuntosalit pitävät oviaan auki, ihmiset rynnivät kauppakeskusten avajaisiin, laskettelukeskuksissa After Ski -bileet ovat ennallaan ja vanhemmat palauttavat lapsiaan tarhaan.

Itse olen kuunnellut tällä viikolla suu auki, kuinka yleensä järkevä juristi-ihminen kertoo, miten koronavirus ei vaikuta häneen ollenkaan, koska ”sitä ei edes ole täällä päin ollenkaan”.

koronavirus-tartunta

Eikö demokraattisessa yhteiskunnassa järkeville ihmisille tulisi antaa tarkempaa tilannekuvaa? Kyllä ja ei – ilmeisesti.

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että yrittäjä ei saa tartunpäivärahaa ellei hänelle tehdä testiä?

Tai sitä, että kun hallitus ei sulje esimerkiksi ravintoloita kuntosaleja vaan antaa siitä pelkän suosituksen, niin vastuu taloudellisista seurauksista pystytään vierittämään yrittäjälle. EDIT (22.3.2020 klo 09.10): Lue huippuravintoloitsijan näkemys asiasta. Lue Arttu Wiskarin näkemys asiasta ja ensimmäisistä tappouhkauksista.

Samalla tapaa vaikutukset näkyvät myös palkansaajissa, jotka jäävät monissa tapauksissa täysin palkatta, koska heillä on lapset määrätty etäopiskeluun, mutta vanhempien työtä ei ole mahdollista toteuttaa etänä.

Reilua tai ei, oikein tai ei, niin muun muassa näistä syistä johtuen koronasta valehdellaan meille.

(Lähteet muun muassa: WHO, Maaseudun tulevaisuus, IS, IS, HS, HS, Eduskunta.fi)

Lue myös nämä:

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös