Koronavirus – Miten se iskee lapsiin ja raskaana oleviin?
Lapset ja raskaana olevat eivät vaikuta kuuluvan niihin ryhmiin, joihin koronavirus iskee koviten.
Tässä artikkelissa Ruotsin Kansanterveyslaitoksen mikrobiologi, Mia Brytting, vastailee koronaviruksesta heränneisiin kysymyksiin.
Mitä normaaliin kausi-influenssaan tulee, raskaana olevat kuuluvat sen riskiryhmään johtuen heidän heikentyneestä vastustuskyvystään.
Raskaana olevilla on myös pienentynyt keuhkokapasiteetti, koska sikiö ja kohtu vievät entistä enemmän tilaa. Tämän vuoksi heillä on vaarana tulla todella sairaiksi kausi-influenssan iskiessä – varsinkin raskauden keskivaiheilla ja sen loppupuolella.
Raskaana olevat eivät kuulu koronaviruksen riskiryhmiin
Mitä tulee tähän uuteen SARS-CoV-2-koronavirukseen, joka aiheuttaa covid-19-sairauden, niin tämänhetkisen näkemyksen mukaan näyttäisi siltä, että raskaana olevilla ei ole sen suurempaa riskiä saada sairautta kuin kenelläkään muullakaan.
Ei ole myöskään mitään viitteitä siihen, että he sairastuisivat muita pahemmin.
”Kiinassa on tällä hetkellä kerätty dataa noin 72.000 covid-19-tapauksesta, eikä ole nähtävissä, että raskaana olevat sairastuisivat muita ryhmiä enemmän”, kertoo Mia Brytting, mikrobiologi ja Ruotsin Kansanterveyslaitoksen yksikönjohtaja.
Kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen
Tässä alla Mia Brytting vastailee yleisimpiin koronavirukseen liittyviin kysymyksiin:
K: Tiedetäänkö, miksi raskaana olevat eivät näyttäisi kuuluvan koronaviruksen riskiryhmään?
V: Ei, sitä ei vielä tiedetä. Tiedetään vain, että virus näyttäisi iskevän koviten vanhuksiin, ja tässä ryhmässä on harvemmin raskaana olevia.
K: Miten pitäisi ajatella, mikäli on raskaana ja huolissaan tartunnan saamisesta?
V: Se on vähän niinkuin kaikkien tartuntojen kanssa: hyvä käsihygienia on paras keino estää tartunnan saaminen. Mikäli joku perheenjäsen saa tartunnan, voi ainakin välttää samassa huoneessa nukkumista. Tartunnan saaneiden tulisi yskiä kainaloon päin ja niistää kertakäyttönenäliinaan, joka tulisi heittää sen jälkeen roskakoriin.
K: Voiko koronavirus siirtyä aikuisesta sikiöön?
V: En tiedä itse yhdestäkään tapauksesta, jossa sikiö olisi saanut tartunnan. Samanaikaisesti, tiedämme vielä todella vähän koko viruksesta. Tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa raskaana oleva nainen on saanut tartunnan ja synnytti lapsen, ja kaikki on mennyt oikein hyvin tämän lapsen kohdalla.
K: Voiko virus siirtyä vauvaan äidinmaidon kautta?
V: Siitä meillä ei ole minkäänlaista tietoa tässä vaiheessa.
K: Mikäli raskaana oleva henkilö sairastuu tavalliseen kausi-influenssaan, niin siihen on olemassa lääke. Joko vastaava lääkitys on olemassa koronavirukseen?
V: Ei, mitään vastaavaa lääkettä tai rokotetta ei ole toistaiseksi olemassa.
Koronavirus ja lapset
Näyttäisi siltä, että yleisesti ottaen lapset eivät sairastu koronavirukseen yhtään samassa mittakaavassa kuin aikuiset.
Maailman terveysjärjestö WHO:n tekemän raportin mukaan esimerkiksi Kiinassa alle 18-vuotiaiden sairastumiset ovat olleet todella pieni osa kokonaissairastuneiden määrästä.
Kiinan 72.000 covid-19-sairastuneesta, jotka analysoitiin, vain 0.9% olivat 0-9-vuotiaita lapsia.
Tämän perusteella siis näyttäisi tällä hetkellä siltä, että harvat lapset tulevat sairastumaan niin pahasti, että joutuisivat hakemaan sen suurempaa hoitoa.
Kysymyksiä ja vastauksia – Koronavirus ja lapset
K: Mistä voi johtua, että lapset eivät sairastu koronavirukseen samalla tapaa kuin aikuiset?
V: Tähän meillä ei ole toistaiseksi vastausta. Vanhemmat ihmiset näyttäisivät sairastuvan helpoiten. Tällä hetkellä kuitenkin viruksen leviäminen on niin laajaa ja nopeaa, että tätä dataa aletaan vasta saamaan laajemmin ympäri maailmaan.
K: Oletko sitä mieltä, että lasten pitäisi pysyä poissa tarhasta?
V: Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että ei ole mitään syytä, miksi terveet lapset eivät menisi tarhaan.
Huom!
- Nämä Mia Bryttingin lausunnot on julkaistu alunperin 5.3.2020 ViFöräldrar-sivustolla.
- Tämän jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon, ja muun muassa Tanska ja Norja ovat sulkeneet tarhoja ja kouluja laajalla rintamalla.
- Tänään 12.3.2020 myös Suomen hallitus on alkanut aktiivisiin toimiin koronavirusepidemian leviämisen hidastamiseksi: muun muassa kaikki yli 500 henkilön tapahtumat perutaan, samalla kun kaikkea turhaa matkustelua tulee välttää.
- Vaikka näyttäisi siltä, että lapset eivät sairastu yhtä herkästi kuin aikuiset, niin lapset ovat usein todella läheisessä kontaktissa toisten lasten kanssa, jolloin virus saattaa levitä hyvin herkästi.
- Tällä hetkellä on ohjeistettu siten, että suurimpia riskiryhmiä (vanhukset ja sairaat) on syytä ajatella kaikissa toimissa, joten esimerkiksi mummolavierailut on syytä siirtää hetkeksi esimerkiksi Skypeen.
Mikä sinua huolestuttaa koronaviruksessa? Osallistu keskusteluun kommentoimalla.
Lue myös: