liikuntaleikkeja lapsille

Liikuntaleikkejä lapsille – liikuta lapsia Lillin liikuntatarinoilla!

Liikuntaleikkejä lapsille – liikuta lapsia Lillin liikuntatarinoilla!

Tätä Liikuntaleikkejä lapsille -artikkelia varten Lapsiarkea Media on saanut Lillin liikuntatarinat -kirjoja luettavaksi ja arvottavaksi.

Tutustuin Satu-Maria Ruotsalaisen Lillin liikuntatarinat -kirjaan (2019), joka sisältää ulkona ja sisällä toteutettavia liikuntatarinoita. Harjoitukset ja leikit sopivat erityisesti alle kouluikäisille lapsille. Tarinoita voi soveltaa varhaiskasvatuksessa tai vaikka perheliikunnassa.

Lillin liikuntatarinoita voi kuitenkin hyödyntää kuka tahansa vanhempi tai lasten kanssa aikaa viettävä aikuinen. Tarinoiden avulla voi liikkua yhdessä omien lasten kanssa tai vaikka kesämökillä liikuttaa koko serkkukatrasta.

Tarinoiden kautta on tarkoitus tuottaa liikunnan iloa ja innostusta. Harjoitukset kehittävät perusliikuntataitoja sekä ketteryyttä, nopeutta ja tasapainoa. Myös ohjaavan aikuisen kannattaa heittäytyä mukaan leikkiin ja harjoituksiin. Mikäs sen parempaa ja hyödyllisempää kuin lasten kanssa yhdessä liikkuminen!

Suomalaiset lapset eivät liiku tänä päivänä tarpeeksi. Liikkumista ei voi ulkoistaa ainoastaan päiväkotien tai koulujärjestelmän harteille, vaan vanhemmilla on tärkeä tehtävä näyttää esimerkkiä ja kannustaa lapsia liikunnalliseen elämäntapaan. Myös kesälomalla on tärkeää muistaa liikkua ja mahdollistaa myös lasten liikkumista.

Lue lisää aiheeseen liittyen:

Lapsen motorinen kehitys – Tämä tyypillinen virhe on vaaraksi lapsen kehitykselle

Lasten liikuntasuositukset: kolme tuntia liikuntaa joka päivä

Leikkejä lapsille – Näillä leikkivinkeillä tuet lapsesi kehitystä

Ulkoleikkejä lapsille – Esittelyssä 10 suosituinta pihaleikkiä

liikuntaleikkeja lapsille
Myös muistipeli voi olla liikunnallinen peli, kun kortit levitetään ulos (kuivalla säällä) laajemmalla maastoon. Osana meriseikkailua, muistipelin kortit olivat tällä kertaa simpukoita.

Lillin liikuntatarinat: Meriseikkailu

Kokeilin yhtä Lillin liikuntatarinaa omien lasteni ja muutaman lainalapsen kanssa. Osallistujia oli yhteensä seitsemän 3-6-vuotiasta lasta.

Liikuntatuokio vaatii hieman valmisteluja etukäteen. Ensinnäkin sopivat välineet pitää hankkia valmiiksi sekä tutustua tarinan kulkuun. Toki kirjasta voi lukea tarinaa ja muutenkin luntata, miten leikit ja harjoitukset etenevät. Yleensä lapset kuitenkin tuppaavat kuuntelemaan paremmin, kun tarinaa kertoo omin sanoin.

Alle kouluikäiset rakastavat toistoa. Aikuisen ei siis välttämättä tarvitse opiskella joka kerta uutta tarinaa, vaan usein voi hyödyntää tuttua tarinaa, jolloin myös lapset pääsevät osallistumaan eri tavalla. Heiltä voi kysyä tarinan etenemisestä ja heidän ideoitaan leikkiin liittyen voi huomioida. Tarinoita ja ohjeita ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti, vaan aina voi soveltaa ja käyttää omaa luovuutta.

Valitsin testattavaksi Meriseikkailun, mutta jouduin soveltamaan tarinaa aika paljon, sillä minulla ei ollut kaikkia tarvittavia välineitä. Loppujen lopuksi tarina oli hyvinkin erilainen kuin alkuperäinen, sillä poimin joitakin aktiviteetteja myös muista tarinoista.

liikuntaleikkejä lapsille
Viimeinen aarrekartan pala oli piilotettu korkealle puuhun. Yritimme ensin yhteisvoimin kaataa puuta (ei onnistunut), joten lapset tekivät pyramidin!
lasten leikit ja liikunta
Lapset heittivät käpyjä ja oksia telineeseen viritettyyn koriin. Meriseikkailussa kori olikin lokinpesä, jonne aarrekartan palanen oli joutunut. Poikasille piti ensin heitellä ruokapaloja, ennen kuin uskalsimme napata aarrekartan terävien nokkien keskeltä.
liikuntaleikit
Aarrekartan palaset löytyvät ja pian selviää, minne aarre on kätketty!

Osallistu Lillin liikuntatarinat kirja- ja julistepakettiarvontaan Lapsiarkea Median Facebookissa ja Instagramissa!

Lue lisää:

Välimeren risteily kokemuksia – Mitä maksoi viikko Oasis Of The Seas laivassa?

Islanti lasten kanssa – luontoelämyksiä ja kuumia vesiä

Tuorepuuro – Kiireisen aamun pelastaja

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös