lapsen seksuaaline kehitys

Lapsen seksuaalinen kehitys

Lapsen seksuaalinen kehitys

Tässä Lapsen seksuaalinen kehitys -artikkelissa on käytetty lähteenä Raisa Cacciatoren ja Erja Korteniemi-Poikelan kirjaa Rakkaus, ilo, rohkeus (2019), josta on saatu arvostelukappale Minerva Kustannus Oy:lta.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun oma lapsi alkaa olla teini-ikäinen, tulee vanhemmille mieleen, miten seksistä ja seksuaalisuudesta pitäisi lapselle puhua. Lapsen seksuaalinen kehitys alkaa kuitenkin jo lähes syntymästä lähtien. Kehitys etenee asteittain ja portaittan.

Vanhempi voi vaikuttaa siihen, millä tavalla lapsi kokee seksuaalisuuden tulevaisuudessa. Seksuaalivalistus perustuu usein haitoille ja uhille: sukupuolitaudit, erektiohäiriöt, ehkäisy, kuukautiskivut, seksuaalinen hyväksikäyttö. Seksuaalisuus voi kuitenkin olla myös mahdollisuus. Se tarjoaa eri ikäisille erilaisia asioita: läheisyyttä, hellyyttä, haaveiluja, flirttiä, vetovoimaa, ihastumista, hyväilyjä, nautintoja, tunnehuippuja, yhteenkuuluvuutta.

Lapsen seksuaalinen kehitys voidaan jakaa yhteentoista portaaseen. Tarkemmin asiasta voi lukea kirjasta Rakkaus, ilo, rohkeus. Portaat on jaoteltu karkeasti lapsen iän mukaan.

Lapsen seksuaalinen kehitys: 11 porrasta

Olet ihana! (0-4 v.)

Pieni lapsi tutustuu omaan kehoonsa, nauttii alastomuudesta ja etsii kehon eri paikoille nimiä. Hän haluaa saada huomiota ja hoivaa. Kiintymyssuhteen laatu, hoiva ja hellyys vaikuttavat itseluottamukseen, turvallisuuden tunteeseen, kehonkuvaan ja läheisyyteen suhtautumiseen.

Mitä vanhempi voi tehdä? Osoita, että rakastat. Kosketa ja puhu. Kannusta lasta kysymään ja vastaa hänen kysymyksiinsä. Silittele, hellittele, sylittele ja kutittele. Ole läsnä lapsen arjessa. Kerro, että kaikenlaiset kehot ovat täydellisiä ja hyviä.

Leikkikaverin rakkaus (3-8 v.)

Lapsi näyttää avoimesti tykkäämisistään ja miettii ihastuksen ja kaveruuden eroa. Hän saattaa haluta halailla ja pussailla ystäviään. Kaverin sukupuolella ei ole lapselle väliä, vaikka sukupuolet muuten kiinnostavat. Rajojen opettelu on ajankohtaista. Lapsi oppii, että jokaisella on oma halu, eivätkä halut ja tunteet aina kohtaa toisiaan. Toinen ei välttämättä haluakaan halia tai suukotella, vaikka itse haluaisikin.

Mitä vanhempi voi tehdä? Kerro kehon eri osien nimet, tehtävät ja sen, että jokainen kohta kehossa on arvokas. Kehonosista voi käyttää myös lempinimiä, mutta opeta lapselle myös niiden oikeat nimet. Vastaa lapsen kysymyksiin tyttöjen ja poikien eroista, mutta korosta että kaikki ovat yhtä arvokkaita. Älä sekoita lapsen tunteisiin ja tykkäämiseen seurusteluja tai tyttö- ja poikaystäviä. Niiden aika tulee vasta myöhemmin. Kerro ja näytä, miten tykkäämistä voi osoittaa. Käy läpi omien ja toisten rajojen kunnioittamista.

lapsen seksuaaline kehitys
Kavereiden merkitys kasvaa erityisesti kolmen ikävuoden jälkeen. Kaverikokemukset ja kaveritaitojen opettelu on tärkeä osa lapsen kehitystä.

Tavoiteltu vanhempi (3-9 v.)

Lapsi alkaa ymmärtää aikuisten välisiä parisuhteita ja heidän välistään rakkautta. Lapsi voi haluta varata aikuisen itselleen omaa aikuisuuttaan varten ja kuvitella menevänsä äidin tai isän kanssa naimisiin. Asiaan kannattaa suhtautua ymmärryksellä ja lämmöllä. Lapsi ei osaa kuvitella, että menisi joskus naimisiin jonkin tuntemattoman ihmisen kanssa, koska tuntee vain läheiset ja rakkaat ihmiset. Tässä iässä lapsi oppii sukupuolten eron ja arvostamaan omaa sukupuoltaan. Hän oppii myös kielteisiä tunteita ja sen, ettei niitä tarvitse pelätä ja että niistä voi selviytyä.

Mitä vanhempi voi tehdä? Jos sinulla on kumppani, osoita lapselle rakkautesi häneen. Opeta lapselle käyttäytymissääntöjä myönteisesti, ei häpeän kautta. Kiitä lasta rakkaudentunnustuksista. Kerro, että vanhemman ja lapsen välinen rakkaus on ikuista, vaikka parisuhteet voivatkin päättyä.

Idolit (6-12 v.)

Tässä iässä lapsi valitsee ihailun kohteen oman lähipiirin ulkopuolelta ja hän alkaa unelmoida omasta tulevaisuuden parisuhteesta. Ajatus tunnetulta henkilöltä saadusta huomiosta vahvistaa itsetuntoa. Lapsen unelmat auttavat hyväksymään ajatusta siitä, että joskus lapsi muuttaa kotoa pois ja luopuu vanhemmistaan. Lapsi tietää, että kyseessä on leikki ja kuvitelma.

Mitä vanhempi voi tehdä? Kerro, että unelmointi on hieno ja tärkeä asia, joka on tavallista aikuisenakin. Tue lapsen ihastumista ja hyväksy kaukorakkaus. Opeta lasta tunnistamaan turvalliset aikuiset. Arvosta lapsen samaistumisen kohteita.

Salainen ihastus (8-13 v.)

Lapsi alkaa kohdistaa rakkauden ja ihastuksen tunteita ikätovereihin. Hän oppii pärjäämään tunteen kanssa, vaikka kohde onkin todellinen ja lähellä. Samalla kasvaa toive tulla itse havaituksi ja valituksi rakkauden kohteeksi.

Mitä vanhempi voi tehdä? Puhu avoimesti, että monilla on salaisia rakkauden kohteita. Kerro, että rakkauden tunne on hyvä ja rikastava, vaikka siitä ei koskaan edes kertoisi. Hyväksy hämmennyksen, epävarmuuden ja ujouden tunteet. Anna tietoa murrosiästä. Opeta omasta kehosta huolehtimista: puhtaus, uni, liikunta, ruokavalio.

lapsen seksuaalinen kehitys

Ystävä saa tietää ihastuksesta (9-14 v.)

Nuori uskaltaa kertoa rakkauden tunteistaan luotetuille ystäville ja perheenjäsenille. Hän toivoo saavansa tukea ja hyväksyntää. Hän haluaa vahvistuksen sille, että on rakastamisen ja seurustelun arvoinen.

Mitä vanhempi voi tehdä? Suhtaudu arvostaen jos nuori kertoo löytäneensä rakastetun. Puhu siitä, miltä tykkääminen ja rakastuminen tuntuvat. Arvosta lapsen salaisuutta.

Tykkään sinusta (10-15 v.)

Nuori uskaltaa kertoa ihastuksesta sen kohteelle. Hän kestää ajatuksen torjunnan mahdollisuudesta. Nuori saa kokea, että hän voi tavoitella seurustelusuhdetta itse valitsemansa kohteen kanssa.

Mitä vanhempi voi tehdä? Ole nuoren tukena. Auta nuorta keksimään tapoja, joilla ihastuksesta voisi kertoa tai miten sen voisi ilmaista. Kerro, että rakkaudentunnustuksiin pitää vastata arvostavasti, vaikka ei itse tuntisi samoin. Puhu somekäyttäytymisestä.

Käsikkäin (12-16 v.)

Tässä vaiheessa mukaan tulee myös nuorten väliset kosketukset. Hellä kosketus ihastuksen käteen kertoo välittämisestä. Se välittää iloa, luottamusta, rakkautta ja ystävyyttä. Nuori voi alkaa purkaa seksuaalista kiihottumista itsetyydytyksessä.

Mitä vanhempi voi tehdä? Puhu siitä, että jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Korosta, että jokainen päättää omasta kehostaan ja siitä miten sitä saa koskettaa. Kerro, että epäonnistumiset, pettymykset ja erot kuuluvat elämään. Muistuta, että seurustelun lisäksi myös ystävyyssuhteet ovat tärkeitä.

lapsen seksuaalinen kehitys käsi kädessä

Suudelmien riemu (13-18 v.)

Seuraavaksi tulee halu tutustua suutelemiseen. Läheisyyteen tutustutaan vielä vaatteet päällä, mutta aiempaa rohkeammin ja läheisemmin. Suudelmat aiheuttavat usein myös seksuaalista kiihottumista.

Mitä vanhempi voi tehdä? Puhu suutelun ja pusujen erosta. Kerro, millaiset hellyydenosoitukset ovat sopivia julkisesti ja mitkä kuuluvat kahdenkeskisiin hetkiin. Muistuta, että kaikkien tekojen on perustuttava vapaaehtoisuuteen.

Hyvältä tuntuvat hyväilyt (15-20 v.)

Jos nuori seurustelee ja kumppanit ovat yhtä kypsät, voi tulla ajankohtaiseksi myös intiimien kehonalueiden kosketukset. Nuori uskaltaa koskettaa ja antaa kumppanin koskettaa itseään samalla tavalla. Nuori oppii kehostaan uusia asioita.

Mitä vanhempi voi tehdä? Kerro, että kannattaa edetä rauhallisesti omaan tahtiin ja että kokemattomuus on yhtä arvokasta kuin kokemukset. Kerro ehkäisystä ja hanki kondomeja nuorten käyttöön. Muistuta, että seksin kuuluu olla ihanaa ja vapaaehtoista. Tue nuorta sydänsuruissa.

Rakkaus ja seksi (16-25 v.)

Viimeisessä kehtysportaassa ajankohtaiseksi tulevat yhdynnät ja muun seksin toteuttaminen. Nuorelle on kehittynyt kokemuksia kehon reaktioista ja itsensä hallinnasta. Hän osaa viestittää kumppanille seksuaalisista toiveista ja osaa tulkita kumppanin viestejä.

Mitä vanhempi voi tehdä? Kerro, että seksissä on tärkeintä vapaaehtoisuus ja nautinto. Muistuta, että seksi on ykisöllistä. Keskustele raskauden mahdollisuudesta ja vanhemmuudesta. Arvosta nuorten itsenäisyyttä ja arvostelukykyä. Kunnioita yksityisyyttä äläkä utele. Ole saatavilla, jos nuori tarvitsee tukeasi.

Lue lisää:

Lasten seksuaalikasvatus – mitä se on?

Lapsen kaverisynttärit – Kalliit lahjat tuovat paineita

Islanti lasten kanssa – luontoelämyksiä ja kuumia vesiä

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös