islanti lasten kanssa

Islanti lasten kanssa – luontoelämyksiä ja kuumia vesiä

Islanti lasten kanssa – luontoelämyksiä ja kuumia vesiä

5-vuotias poikani on käynyt Suomen lisäksi 31 eri maassa. Hänen mielestään Islanti on ollut tähän mennessä kaikkein mahtavin paikka, koska siellä sai uiskennella lämpimissä vesissä. Itse olen käynyt Islannissa kahdesti, sekä ennen lapsia että vuoden 2018 lopulla perheen kesken. Molemmat matkat olivat onnistuneita ja täynnä ihania elämyksiä. Voin siis suositella Islantia matkakohteena. Islanti lasten kanssa tai ilman, molemmat toimivat!

Reykjavik

Majoituimme Central Guestehouse Reykjavikissa neljän hengen huoneessa. Hostellin sijainti oli aivan loistava. Ihan vieressä oli runsaasti ravintoloita sekä bussipysäkki, josta pääsi muun muassa lentoasemalle. Islanti ei ole mitenkään kovin edullinen paikka, joten olimme tyytyväisiä kun saimme hyvältä sijainnilta huoneen vähän reilulla sadalla eurolla per yö. Meitä ei yhtään haitannut, ettei huoneessa ollut omaa vessaa. Yhteiskeittiössäkin oli kiva tehdä välipalaa tai keitellä iltapuurot.

Joulukuussa Reykjavikissa oli kauniit ja monipuoliset ulkovalaistukset. Pakkasta ei ollut kovin paljoa, mutta Islannissa käy yleensä kova tuuli, jonka johdosta toppahaalarit lapsille ja aikuisillekin lämmin vaatetus ovat ehdoton valinta talvella.

islanti lasten kanssa

Volcano House

Volcano Houseen on vapaa pääsy tutkimaan erilaisia kivilajeja. Me ostimme myös tulivuoriaiheiseen elokuvanäytökseen liput, mutta lapset eivät kyllä jaksaneet katsoa sitä loppuun saakka. Volcano House sijaitsee Reykjavikin keskustassa, joten kannattaa käydä jos paikka osuu edes suunnilleen kulkureitin varrelle. Lapsia kyllä kiinnosti erilaiset kivilajit ja erityisesti kelluva kivi teki vaikutuksen.

islanti lasten kanssa
Tästä on puhuttu paljon reissun jälkeen. Islannista löytyy maailman ainoa kelluva kivilaatu!
islanti lasten kanssa
Lasten kanssa on aina kiva kun näytillä oleviin esineisiin saa koskea ja niitä saa tutkia.

Blue Lagoon

Blue Lagoon on todellinen turistikohde, eikä mikään ihan halpa sellainen. Sisäänpääsy on aikuisilta ajankohdasta riippuen noin 80 euroa per aikuinen ja liput kannattaa varata etukäteen. Mielestäni paikka on kuitenkin hintansa arvoinen. Kävimme aiemmin Blue Lagoonissa mieheni kanssa ja nyt tällä toisella kerralla olivat lapsetkin mukana.

Paikka on aika valtavan suuri ja siellä uiskennellessa ja paikkoja tutkiessa saa kulutettua tunnin jos toisenkin. Baarista saa ostettua suoraan vedestä virvokkeita ja kasvoille sai laittaa naamioita vaikuttamaan.

Lapsille ehdottoman pakollisia olivat kellukkeet, sillä heillä ei jalat yltäneet pohjaan ja vesi oli niin sameaa, ettei uponnutta lasta tai mitään muutakaan löytäisi kovin helposti. Kellukkeita on saatavilla paikan päältä ilman lisämaksuja.

Kylmä ulkoilma ja kuuma vesi luovat sellaisen kontrastin, että koko kroppa rentoutuu ja tuntuu aivan ihanan nautinnolliselta. Vesi oli sen verran kuumaa, että välillä oli pakko nousta ylös vedestä vilvoittelemaan.

Golden Circle

Golden Circle eli Kultainen kierros on suosittu nähtävyyskierros Islannissa. Me kävimme samantyyppisellä retkellä aikuisten kesken jo silloin kymmenisen vuotta sitten, ja halusimme näyttää samat paikat myös lapsille ja toki myös itse kokoea kaiken uudelleen.

Kierroksen aikana pääsimme tutustumaan Þingvellirin kansallispuistoon, Haukadalurin geotermiseen alueeseen ja Gullfossin vesiputoukseen. Lisäksi kierrokseemme kuului visiitti ihanaan Laugarvatn Fontanaan, jossa taas pääsimme pulahtamaan kuumiin vesiin. Se oli todella ihana paikka, ja jos haluaa rauhallisemman uintikokemuksen, niin Laugarvatn on hyvä vaihtoehto Blue Lagoonille.

Lasten suosikki oli Haukadalurin geysirit, joiden räjähtelyitä he olisivat jaksaneet katsoa varmaan ikuisuuksiin saakka.

islanti lasten kanssa
Tyypillinen islantilainen luontomaisema.
islanti lasnte kanssa
Laugarvatn Fontana sijaitsee järven rannalla ja on huomattavasti pienempi paikka kuin Blue Lagoon.
islanti lasten kanssa
Kyllä kelpasi polskia melkeinpä täysin omassa rauhassa!

islanti lasten kanssa
Kävin pulahtamassa myös kylmässä järvessä. Sen jälkeen kuuma vesi tuntui vielä ihanammalta!
islanti lasten kanssa
Geysirit lumosivat lapset.

islanti lasten kanssa

Whales of Iceland

Islannin Valasmuseossa (Whales of Iceland) pääsee ihastelemaan eri valaslajeja niiden luonnollisessa koossa. Lapset olivat hieman jännittyneinä, kun museossa oli hämärä sininen valaistus. Lapset eivät jaksaneet keskittyä eri valaslajeihin liittyviin tietoihin, joten heidän osaltaan museo oli nopeasti käyty läpi. Onneksi he kuitenkin viihtyivät jonkin aikaa pienessä kiipeilytelineessä, ettei ihan kymmenessä minuutissa tarvinnut pois lähteä.

Uimahallit

Islannissa on paljon uimahalleja, joissa pääsee nauttimaan lämpimistä ulkoaltaista. Ne ovat huomattavasti edullisempia kuin vaikkapa Blue Lagoonissa käyminen, vaikka toki miljöö ei olekaan yhtä hieno. Uimahalleissa saa polskia ennemminkin paikallisten kuin muiden turistien kanssa. Me kävimme Sundhöllin uimahallissa ja tykkäsimme todella paljon. Jos Islannissa haluaa matkata tiukalla budjetilla, niin suosittelen ehdottomasti ottamaan paikallisbussin ja kiertämään uimahalleissa. Sundhölliin liput maksoivat aikuisilta noin 7 euroa ja alle 6-vuotiaat pääsevät uimaan veloituksetta.

Islantilainen uimahallietiketti on suomalaiselle helppo, sillä se on oikeastaan aivan samanlainen. Esimerkiksi Blue Lagoonissa tiskillä oleva mies mainitsi, että suomalaisina me tiedämmekin, miten suihkutiloissa käyttäydytään ja että pesulle mennään ilman uimapukua. Vaikka asiaa painotettiin suullisesti ja kirjallisesti, niin silti 95 % turisteista vaikutti peseytyvän uimapuku päällä. Jos satuin näkemään alastoman ihmisen, oli kyseessä poikkeuksetta suomalainen. Kultaisen kierroksen uintipaikalla kanssani osui aasialaisryhmä samaan aikaan pukuhuoneeseen ja suihkutiloihin. Saatoin nähdä heidän kasvoiltaan järkytyksen ja hämmennyksen kun astuin suihkutiloihin tytön kanssa alastomana. Vanhin rouva porukasta antoi minulle vielä lähtiessään erittäin murhaavan katseen ja minä vain hymyilin iloisesti takaisin. Vaikean näköistä oli myös pukuhuoneen puolella kun vaatteet piti vaihtaa piilossa pyyhkeen sisällä. Ymmärrän, että alastomuus voi olla vaikeaa jos siihen ei ole tottunut. Jonkinlaista kunnioitusta kuitenkin paikallisia tapoja ja hygieniaa kohtaan kuitenkin toivoisin.

Sellainen oli pääpiirteissään Islanti lasten kanssa meidän reissumme osalta! Vaikka lapset ovat päässeet uimaan lämpimissä merivesissä vaikka missä Filippiineillä, Malediiveillä ja Seychelleillä niin silti nämä Islannin lämpimät vedet veivät voiton ja ovat parhaiten jääneet heidän mieliinsä. Taika on varmaan juurikin siinä, että kun ilma on kylmä ja suihkun jälkeen ehtii paleltua melkein puolikuoliaaksi ennen kuin ehtii kastautumaan ulkoaltaaseen, niin lämpö tuntuu niin mahtavan ihanalta.

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa. Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa. Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös