synttärilahjat

Lapsen kaverisynttärit – Kalliit lahjat tuovat paineita

Lapsen kaverisynttärit – Kalliit lahjat tuovat paineita

Lapsen ensimmäiset kaverisynttärit on uusi ja hauska kokemus. Ensimmäisiä kaverisynttäreitä vietetään kun kavereita alkaa tulla esimerkiksi päiväkodista tai läheisten perhetuttujen kautta. Perinteisten sukulaisten kanssa vietettyjen juhlien sijaan lapsen synttäreitä juhlii samaa ikäluokkaa olevat ja koko synttäreiden ohjelma saa uudenlaista aktiviteettia. Sukulaisten ja kavereiden kanssa vietetyt syntymäpäiväjuhlat voi joko yhdistää, porrastaa kellonajallisesti tai viettää kokonaan eri päivinä – miten kukin parhaaksi kokee.

Tärkeintä syntymäpäivissä on yhdessä vietetty aika ja sankaria juhliminen leikin ja tekemisen lomassa. On merkityksellistä, että kaverit tulevat juhliin ja viettävät tärkeää päivää synttärisankarin kanssa.

kaverisynttärit

Lahjojen hinta rajoittaa osallistumista synttäreille

Vaikka kaverisynttärit on tärkeitä lapselle, saattaa joidenkin osallistuminen juhliin rajoittua synttärilahjan hankinnan vuoksi. Lahjavarustelut on kallistunut ja lahjaksi hankitaan isompaa ja hienompaa tavaraa. Tämä rajoittaa vähävaraisempien perheiden mahdollisuutta osallistua juhliin, kun ei ole varaa hankkia sitä ”isointa ja kalleinta”.

Synttäreille osallistumisen kynnys kuuluisi olla matala, eikä sitä pitäisi mitata rahassa. Lahjan arvo ei missään nimessä saisi olla vaikuttava tekijä sille, voiko lapsi osallistua kaverisynttäreille vai ei.

Kimppalahjat ja lahjabudjetti mahdollistavat kaikkien osallistumisen

Vastaliikkeenä isolle ja kalliille syntymäpäivälahjalle on tullut kimppalahjat ja lahjabudjetti. Vanhemmat voivat sopia yhdessä tietyn summan, jonka jokainen osallistuja laittaa ja tällä koko yhteissummalla ostetaan syntymäpäiväsankarin lahja, joka on yhteinen kaikilta kaverisynttäreiden lapsilta.

Toinen hyvä vaihtoehto on lahjabudjetti, esimerkiksi viisi tai kymmenen euroa, jota lahjan hinta ei saa ylittää. Pienen budjetin lahja tai vastaavasti kimppalahja mahdollistaa kaikkien osallistumisen juhliin kun ei ole vertailua lahjojen arvon kesken. Ideaalein tilanne olisi, että joka tapauksessa – lahjabudjetilla tai ilman – mitään vertailua ei syntyisi. Ikävä kyllä näin ei kuitenkaan aina ole.

”Kimppalahjan ja lahjabudjetin ansiosta ei tule vertailua lahjojen arvojen kesken”

Kaverilahjat vieraille

On ollut yleinen tapa, että myös kaverisynttäreiden vieraat saavat pienen lahjan juhlien päätteeksi kotiin vietäväksi. Muistan omasta lapsuudestani, että kaverilahjat olivat yleensä jotain pientä, kuten kyniä ja vihkoja, tarroja tai herkkuja. Emme ole vielä viettäneet omalla tyttärellä kaverisynttäreitä, joten en tiedä mikä käytäntö näissä on nykyään. Uskoisin, että pienimuotoiset kaverilahjat ovat kuitenkin edelleen olemassa.

En koe, että kaverilahja on välttämätön, sillä tärkeintä kuitenkin olisi yhdessä vietetty päivä ystävien kanssa. Mikäli kaverilahjan haluaa antaa, täytyy muistaa, että lahjan saajia on useita, eikä yksittäinen lahjan hinta voi olla suuri. Siksi esimerkiksi juuri nämä pienet tarrat ja herkut ovat oiva lahja lasten kavereille kotiin vietäväksi.

Lue: Synttärikakku

Lue: Lasten harrastukset

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös