epidemia-arki

Epidemia-arkea lapsiperheissä

Epidemia-arki lapsiperheissä

Epidemia-arki on kestänyt pian kaksi kuukautta. Viime aikoina huolta herättänyt koronavirus on muuttanut lähestulkoon jokaisen arkea. Varsinkin koulujen ja päiväkotien sulkeminen on tuonut suuren muutoksen lapsiperheiden rutiineihin.

Kun kaikki ovat koko ajan kotona, täytyy arkeen löytää uusi rutiini ja rytmi, jotta se pysyy miellyttävänä ja toimivana. Yhdessä kotona vietettyä aikaa tulee koulujen ja varhaiskasvatuksen avaamisen jälkeen edelleen olemaan paljon, koska rajoitusten purkaminen on vaiheittaista, eikä varmuutta ole vielä tulevan kesän rajoituksista.

Siksi onkin tärkeää, että vanhemmat ovat läsnä lasten arjessa ja jaksavat tehdä kotona olemisesta mahdollisimman mukavaa.

Huoli pois lapsilta niin epidemia-arki sujuu

Poikkeustila saattaa aiheuttaa huolta ja stressiä lapsille. SOS-Lapsikylän perhepsykoterapeutti Hillevi Westman sekä kehitysjohtaja Kati Palsanen ovat keränneet vinkkejä siihen, miten huolestunutta lasta voi rauhoitella vähättelemättä tilanteen vakavuutta.

Viisi neuvoa huolestuneen lapsen rauhoitteluun

  1. Vastaa aina lapsen kysymyksiin ikätaso huomioiden
  2. Tee täsmentäviä kysymyksiä ja selvitä, mikä lasta todellisuudessa huolettaa
  3. Konkretisoi ja tutki yhdessä
  4. Rajoita uutisten lukemista
  5. Puuhastele yhdessä ja pidä yhteyttä läheisiin

Muista yhteydenpito läheisiin

Läheisiin ja lapsen ystäviin on tärkeä pitää yhteyttä, jotta lapsi pääsee sosiaalisiin kontakteihin myös ikätoveriensa kanssa. Varsinkin lapsille, jotka eivät voi viettää aikaa sisarustensa kanssa, on tärkeää päästä kommunikoimaan ystävien kanssa. Nykytekniikka mahdollistaa esimerkiksi videopuheluiden soittamisen, jolloin sukulaisia ja ystäviä voi nähdä ilman fyysistä kontaktia.

Rajoita uutisia

On syytä myös rajoittaa uutisoinnin seuraamista sekä turhan paniikin luomista. Vanhempien on tärkeää luoda turvallisuuden tunnetta epävarmana aikana. Ajankohtaisen tiedon saa, kun tarkistaa uutiset muutaman kerran päivässä.

epidemia-arki lapsiperheessa

Miten kotona olemisesta voi tehdä mukavaa?

Netti on pullollaan vinkkejä siitä, mitä kotona voi tehdä koko perheen voimin. Varsinkin aktiivisuus on vaarassa laskea, kun monet urheilumuodot ja harrastukset ovat poissa laskuista. Esimerkiksi erilaiset pihaleikit yhdistävät hyvin liikunnan, ulkoilun ja hauskanpidon.

Oma aika on myös tärkeää epidemia-arjessa

Yleisestä hyvinvoinnista kiinni pitäminen on myös lasten ja vanhempien mielenterveyden kannalta tärkeää. Yhdessä vietetty aika on lisääntynyt valtavasti ja sen vastapainoksi jokaisella perheenjäsenellä olisi hyvä olla myös omaa aikaa. Kun työt, koulu ja harrastukset ovat kaikki saman katon alla, on vapaa-ajan määrittäminen tehtävä itse. Vapaa-ajalle täytyy siis varata omasta päivärytmistä tilaa, jotta se ei unohdu.

Lapset ja koronavirus

Suomessa on tällä hetkellä (12.5) tiedossa yksi tapaus, jossa lapsi on ollut tarkkailtavana sairaalassa koronaviruksen vuoksi (Yle 11.5.2020).

Tutkimusten mukaan koronavirus ei tartu helposti lapsille ja tartunnat saattavat olla jopa oireettomia. Siksi myös tartuntariski on pienempi, koska oireiset ovat tartuttavampia kuin oireettomat henkilöt. (THL 29.4.2020).

Koulujen ja varhaiskasvatuksen avaamisen ei nykyisten ennustusten mukaan uskota myöskään kiihdyttävän koronaepidemian kulkua (MTV 7.5.2020)

Lähteet:
Terveyskylä
THL
SOS Lapsikylä
Yle

Lue myös Retkeily lasten kanssa – 10 vinkkiä mukavampaan retkeilyyn

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös