Seikkailija on esikuva lapselle – mikä vain on mahdollista!

Seikkailija on esikuva lapselle – mikä vain on mahdollista!

Tässä Seikkailija on esikuva lapselle -artikkelissa on käytetty lähteenä kirjaa Pia Stromstad & Trond Bredesen: 10 suurta seikkailijaa (2019), joka on saatu arvostelukappaleena Art Houselta.

Ketä sinä ihailit kun olit lapsi tai ketä sinä ihailet nyt? Oliko sinulla lapsena esikuvia, entä nyt?

Esikuva on henkilö, jonka ajatuksista, teoista, ulkonäöstä ja luonteeenpiirteistä voi ottaa mallia. Esikuva voi olla tuttu ihminen tai julkisuuden tai historian henkilö.

Esikuva on parhaimmillaan silloin, kun se innostaa yrittämään, kehittämään ja parantamaan omaa toimintaa. Esikuvassa on jotakin samaistuttavaa, mutta samalla myös jotakin saavuttamatonta. Se, että pitää jotakuta esikuvana, ei tarkoita sitä että olisi tälle kateellinen.

Aarrekartta

10 suurta seikkailijaa

Esikuvia voi tietoisesti etsiä. Kuka olisi inspiroiva henkilö? Kuka olisi tehnyt jotain ihailtavaa tai olisi jollain muulla tavalla esikuvan ainesta?

Lapsillekin voi etsiä omia esikuvia ja jutella heidän kanssaan siitä, millainen henkilö sopisi esikuvaksi. Lapsia voivat kiinnostaa erityisesti seikkailijat. Kukapa lapsi ei joskus haaveilisi olevansa oikea seikkailija tai tutkimusmatkailija?

Kuka näistä seikkailijoista sopisi parhaiten esikuvaksi?

James Cameron oli ensimmäinen ihminen, joka sukelsi yksin sukellusveneellä merenpohjan syvinpään kohtaan eli noin 11 kilometrin syvyyteen. Matka yhteen suuntaan kesti yli 2,5 tuntia ja ylöstulo reilun tunnin.

Neil Armstrong oli sitä vastoin ensimmäinen kuun pinnalla kävellyt ihminen. Hän sanoi: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”.

Amelia Earhart oli ensimmäinen kahdesti Atlantin yli lentänyt ihminen. Toisella kerralla hän lensi yksin ja teki samalla nopeusennätyksen. Vuonna 1932 tilanne oli lentämisen suhteen erilainen kuin nykyään. Seitsemän naista oli jo syöksynyt maahan yrittäessään Atlantin ylitystä. Silti Amelia päätti yrittää, ja onnistui.

seikkailija lentokone

Alan Eustace hyppäsi kuumailmapallon kyydistä yli 41 kilometrin korkeudesta. Hän laskeutui yli 1300 kilometrin tuntivauhtia melkein neljän ja puolen minuutin ajan. Laskeutumista pehmensi laskuvarjo lähempänä maan pintaa.

Alan Sherpa on käynyt Mount Everestin huipulla 21 kertaa. Hän on ollut myös kantamassa menehtyneitä kiipeilijöitä ja keräämässä roskia vuoren rinteiltä.

Gennadi Samokhin sukelsi maailman syvimpään luolaan yli kahden kilometrin matkan. Luolat voivat jatkua ties miten syvälle ja niihin on helppo eksyä. Lisäksi luolat ovat välillä todella ahtaita ja missään ei ole yhtä pimeää.

Thor Heyerdahl on purjehdusseikkailija. Hän on ollut mukana pitkillä purjehdusmatkoilla ja johtanut useita tutkimusmatkoja ympäri maapalloa.

Dian Fossey on vuorigorillojen suojelija. Hän eli vuorigorillojen kanssa Ruandassa.

Fridtjof Nansen johti vuonna 1893 tutkimusmatkaa pohjoisnavalle. Retkikunta pääsi lähemmäs pohjoisnapaa kuin kukaan muu koskaan ennen. Matkan varrella he kohtasivat monia vaaran paikkoja, esimerkiksi hyökkäävän jääkarhun.

Ellen MacArthur purjehti 18-vuotiaana yksin Ison-Britannian ympäri. Myöhemmin hän teki maailmanennätyksen purjehtimalla pysähtymättä maailman ympäri 71 päivässä.

Kenen seikkailijan matkaan sinä lähtisit?

Kiinnostaako lukea näistä seikkailijoista lisää? Tutustu kirjaan 10 suurta seikkailijaa.

10 suurta seikkailijaa

Lue lisää:

Lapset ja ilmastonmuutos – kuinka puhua aiheesta?

Pullopuutarha – suljettu ekosysteemi lasipurkissa

Tekemistä lasten kanssa kotona – vinkit pienten ja isompien lasten kanssa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös