Kaaos olohuoneessa – mielenkiintoinen koeasetelma lapsiperheessä

Kaaos olohuoneessa – mielenkiintoinen koeasetelma lapsiperheessä

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu jos lopettaisit siivoamisen kotonasi? Kuinka nopeasti homma olisi täydessä kaaoksessa? Minä päätin tehdä ”tieteellisen” kaaos olohuoneessa -kokeen. Rajasin koeasetelman koskemaan ainoastaan olohuonetta. Niin hurja en ollut, että olisin uskaltanut soveltaa koeasetelmaa koko huusholliin.

Koeasetelma:
1. Asunnossa kaksi aikuista ja 4- ja 6-vuotiaat lapset.
2. Kokeessa havainnoitiin perheen olohuonetta.
3. Koetilanne alkoi aamulla lasten herätessä ja päättyi lasten nukkumaanmenoon. Koeaika täten noin 13 tuntia.
4. Koetilanteesta ei kerrottu muille perheenjäsenille.
5. Perheen äiti pidättäytyi kaikesta siivoamiseen liittyvästä toiminnasta olohuoneen osalta.
6. Äiti pidättäytyi myös kaikenlaisesta ohjeistamisesta, pyynnöistä ja käskyistä olohuoneen siivoamiseen liittyen.
7. Koepäivänä koko perhe oli kotona ja vapaalla. Sateinen päivä, jolloin ulkoilua normaalia vähemmän. Koronakaranteeni.

Hypoteesi: Olohuone ajautuu muutamissa tunneissa kaaokseen. Päivän aikana muut perheenjäsenet huomaavat tilanteen ja alkavat omatoimisesti järjestämään tavaroita takaisin paikoilleen.

olohuoneen kaaos
Lähtötilanne aamulla kello 7:28. Lapset ovat heränneet ja katsovat aamupiirrettyjä. Lattialla on ainoastaan käsipainot. Ne ovat harkittu sisustuselementti ja oltava näkyvillä, jotta niitä muistaa käyttää.
olohuone lapsiperheessä
Klo 9:08. Lapset ovat poistuneet sohvalta. Torkkupeitto on tipahtanut lattialle niille sijoilleen. Toinen lapsista söi puuronsa lattialla, jotta näkisi paremmin telkkarin. Tyhjä puurolautanen ja sokerikippo ovat jääneet niille sijoilleen. Lisäksi lattialle on tuotu kynälaatikko ja värityskuva.
lapsiperheen kaaos
Klo 10:12. Lapset ovat päässeet leikkimisen alkuun. Ponilinna ja ponit on nostettu lattialle leikkeihin. Lisäksi esiin on otettu Legot ja niitä rakennetaan keskittyneesti. Tytölle tuli kuuma ja hän neppasi mekkonsa nurkkaan rennolla ranneliikkeellä. Joku on nostanut torkkupeiton takaisin sohvalle ja epäilemättä perheen isä on pelastanut astiat lattialta.
tavaroita lattialla
Klo 11:25. Legoja on kadonnut lattialta! Tilalle on tullut Frozen-palapelit. Legojen katoaminen selittyy sillä, että poika siirtyi tekemään niitä pöydälle, kun totesi sen olevan ergonomisesti parempi vaihtoehto. Pojan paita on ilmestynyt lattialle.
kaaos kotona
Klo 12:32. Palapeli on kadonnut kuvasta (se on kyllä edelleen lattialla) ja tilalle on tullut tytön pyytämä sälälaatikko. Hän on myös jostain syystä pukenut veljensä hylkäämän paidan päällensä. Yksi Lego-auto on koottu valmiiksi ja se on nyt lattialla.
tavaroita lattialla
Klo 19:41. Tässä välissä oli tapahtunut ulkoilua. Kävin myös itse lenkillä. Kuvaan on astunut vähän lisää värityskuvia, lattialle tipahtanut sohvatyyny ja sohvalla on syöty selvästi omenanpaloja. Yksi palanen on näköjään ollut liikaa ja se on jäänyt syömättä.
olohuone
Klo 21:18. Lapset ovat nukkumassa eli päivän lopputulos on nähtävissä tässä. Tilanne on melko sama kuin edellisessä kuvassa. Omenalautanen on korjattu sohvalta todennäköisesti isän toimesta.

Päivän päätteeksi lattialla on muun muassa torkkupeitto, ponilinna, mekko, kymmenkunta ponia, pehmokissa, kynälaatikko ja muutamia tusseja levällään, kaksi värityskuvaa, Lego-auto, sälälaatikko, Legojen ohje, nenäliina, narua, palapelin palojen laatikko sekä sekalaisia Legopaloja. Ja ne käsipainotkin toki.

Kokeen tulos: Ketään ei näyttänyt kiinnostavan tavaroiden kerääntyminen lattialle. Ainoastaan astiat näyttivän palautuvan keittiöön. Hypoteesissa olleita olettamuksia perheenjäsenten tekemistä havainnoista tai omatoimisuudesta ei nähty suuria viitteitä.

Jatkotutkimuksen aiheita: Mitä tapahtuisi, jos koetta jatkettaisiin pidempään? Entä mitä jos koetilanne ulotetaan koskemaan koko asuntoa?

Lue lisää:

Retkeily lasten kanssa – 10 vinkkiä mukavampaan retkeilyyn

Hyvä vanhemmuus – mitä se on ja mitä se vaatii?

Tekemistä lasten kanssa kotona – vinkit pienten ja isompien lasten kanssa

Yli pyykkivuorten -blogin vinkit kodin siistiinä pitämiseen.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös