ranuan elainpuisto kokemuksia

Ranuan eläinpuisto kokemuksia talvella ja lomakylä Gulo Gulo

Ranuan eläinpuisto kokemuksia talvella

Ranuan eläinpuisto kokemuksia kartutimme yhteistyössä Ranuan eläinpuiston kanssa.

Etelä-Lapista löytyy Ranuan eläinpuisto, joka on erikoistunut arktisiin ja pohjoisiin eläinlajeihin. Se on maailman pohjoisin villieläinpuisto. Oma suhteeni eläinpuistoihin on ristiriitainen ja olemme jättäneet eläintarhakäynnit reissuilla väliin, vaikka lapsia eläimet kiinnostavat. 

Ranualle menimme siksi, että siellä eläimet asuvat keskellä pohjoista havumetsää, joka on useimpien lajien luonnollinen ympäristö.

Ranuan eläinpuiston tehtäviin kuuluu myös uhanalaisten eläinlajien suojelu ja loukkaantuneiden luonnoneläinten hoitaminen. Esimerkiksi metsäpeuroja vapautetaan takaisin luontoon.

ranuan elainpuisto kokemuksia

ranuan elainpuisto kokemuksia

Ranuan eläinpuisto kokemuksia hiihtolomalla

Teimme pysähdyksen Ranualle ajomatkalla Pyhätunturilta kohti Helsinkiä. Taivaalta tuprutteli lunta, kun taivalsimme hiljaisessa havumetsikössä eläinpuiston läpi.

Pienin oli rinkassa ja kahta vanhempaa vedimme pulkalla. Iltapäivällä eläinpuistossa oli hiljaista ja törmäsimme vain muutamaan ihmiseen. Aikaa puiston kiertämiseen meni pari tuntia. 

Olimme ylipäänsä paikan harvoja suomalaisia. Talvisin pääkohderyhmää on ulkomaalaiset. Kesäisin myös suomalaiset suuntaavat kartuttamaan Ranuan eläinpuisto kokemuksia.

ranuan elainpuisto kokemuksia

ranua zoo jaakarhu

Ranuan eläinpuiston jääkarhut

Ranuan eläinpuisto tunnetaan parhaiten jääkarhuistaan. Jääkarhujen suojelemisesta kirjoitetiin kansainvälinen sopimus vuonna 1973. Ranuan eläinpuiston jääkarhut ovat osa Euroopan uhanalaisten lajien suojeluohjelmaa (EEP).

Jääkarhujen iso aitaus on puiston perällä ja näimme siellä yhden jääkarhun, joka painiskeli ruskean karvapeiton kanssa.

Ensin luulimme sen olevan ruokailemassa, mutta kyllä touhu näytti enemmän köllöttelyltä. Tarhaolosuhteissa niiden elinikä voi olla jopa yli 40 vuotta.

jaakarhu ranua zoo

Loukkaantuneet merikotkat saivat kodin Ranualta

Kun tulimme Merikotkien aitauksen luokse, mietin ensiksi miten ihmeessä nämä pysyvät täällä, ja mielessä kävi myös ajatus, että tämä ei ole sopiva paikka merikotkille. Sitten luin kyltin, jossa kerrottiin merikotkien olevan lentokyvyttömiä. Ne on tuotu eläinpuistoon loukkaantuneina.

ranua zoo merikotka

MetsäpeuraLife- hanke

Ranuan eläinpuisto osallistuu hankkeeseen, jossa metsäpeuroja palautetaan niiden alkuperäisille elinalueille Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Tällaisista hankkeista on ilo lukea ja minusta eläinpuistojen pitää panostaa eläinten suojeluun. Niiden ainoa tehtävä ei saa olla ihmisten viihdyttäminen.

ranua zoo metsapeura

Ilmastonmuutoksen vaikutus arktisiin eläinlajeihin

Moni pohjoinen eläinlaji on uhanalainen. Ilmastonmuutos vaikuttaa niiden elinympäristöön vaikeuttaen lisääntymistä ja ravinnon saantia. Ilmastonmuutos uhkaa mm. jääkarhua, naalia, tunturipöllöä ja myskihärkää, jotka löytyvät Ranuan eläinpuiston asukkaista.

Lomakylä Gulo Gulo

Majoituimme tällä pikavisiitillä Ranuan eläinpuiston yhteydessä olevan lomakylä Gulo Gulon mökkeihin. Mökit on nimetty vilieläinten mukaan ja meidän mökki oli Ahma.

Gulo Gulo tarkoittaa Ahman latinankielistä nimeä.

En tiennytkään Ahman olevan varsin harvinainen luonnonvaraisena elävä näätäeläin.

Lomakylässä on 15 nykyaikaista paritaloa, joissa majoittuu yhteensä 180 henkilöä. 28 huoneistoista on 65m2 Superior lomahuoneistoa ja kaksi Deluxe lomahuoneistoa kooltaan 76m2. Huoneistot on kivasti sisustettu ja niihin mahtuu isompikin porukka. Erityismaininta hyvistä sängyistä ja saunasta sai hyvät löylyt. 

gulo gulo lomakyla

gulo gulo huoneisto

paritalo makuuhuone gulo gulo

gulo gulo ranuan elainpuisto

gulo gulo ranua zoo  gulo gulo lomakyla paritalot

Ranuan eläinpuisto kokemuksia – Wild Arctic ravintola

Ranuan eläinpuiston yhteydessä on WIld Arctic ravintola, jossa lounastimme ja nautimme aamiaista. Lounasaikaan paikka oli todella täynnä. Aamiaisen aikaan oli rauhallisempaa. Majoituksen voi ostaa aamiaisella tai ilman.

wild arctic ravintola ranua

wild arctic ravintola

Lue myös Kotimaanmatkailu nousuun – Suomi on suomalaisten suosikkikohde 2019

Lue myös Ruka lasten kanssa – Mitä maksoi kahden vuorokauden matka?

delux-retkiperheTule mukaan Delux-Retkiperheen Facebookiin. Siellä on videoita reissuilta ja jaetaan myös muiden inspiroivia matkapostauksia sekä vinkkejä kivoista kohteista. Lue tästä kootusti matkablogiamme.

Delux-Retkiperhe arvostaa luontoa, luksusta ja laatuaikaa perheen kanssa. Inspiroidumme uusista paikoista ja hyvästä palvelusta. Jos haluat Delux-Retkiperheen tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös