ilmaston lämpeneminen

Ilmaston lämpeneminen huolestuttaa? – 3 vinkkiä jotka voit tehdä jo heti tänään

Ilmaston lämpeneminen on tosiasia

Ilmasto lämpenee ja sitä ei voi enää mikään pysäyttää, mutta se miten me toimimme, vaikuttaa muutokseen hidastaen sitä. Me voimme siis vielä vaikuttaa sen laajuuteen, peliä ei todellakaan ole vielä menetetty. Kannattaakin keskittyä siihen kuinka me voimme vaikuttaa, eikä heittää hanskoja tiskiin. Ilmaston lämpeneminen koskettaa meitä kaikkia.

Ilmastouutiset ovat surullista luettavaa, mutta se mitä itse olen kaivannut on konkreettiset ohjeet kuinka toimia, että hiilijalanjälki olisi pienempi. Mikä auttaa, oikeasti, eikä ole vain nouseva trendi. Puhutaan autoista, puhutaan lentämisestä, puhutaan asioista mitä kaikki eivät edes arjessaan tee. Mitäpä jos kieltojen sijaan keskityttäisiin niihin asioihin, joita tulisi tilalle ja joita on kannattavakin tehdä.

 

ilmaston lämpeneminen

Ilmaston lämpeneminen voi tuoda myös hyviä asioita

Tärkeintä on soveltaa ohjeet omaan elämään ja elämänvaiheeseen. Poimia ne omat jutut, koska ihan kaikki, jokainen teko auttaa.

Meillä on tehty muutoksia pikkuhiljaa. Ensin pois jäi muovikassit ja tilalle tulivat kestokassit. Ne ovat käytänöllisiä moneen muuhunkin asiaan ja ne voi pestä puhtaaksi. Mikä parasta, olen taitellut muutamasta S-marketin kassista laatikot hanskoille ja pipoille.

 

ilmaston lämpeneminen

 

Nykyään myös kasvikset ja hedelmät muuten saa kaupassa paperipusseihin. Sitten siirryttiin suosimaan melkein vain kotimaista ruokaa ja vähennettiin radikaalisti punaisen lihan syömistä.

Kun muutoksia tekee pikkuhiljaa, niistä tulee osa arkea ja paluu entiseen tuntuu hieman hassulta. Miksi ihmeessä punaista lihaa piti ennen syödä miltei joka päivä? Tai lihaa ylipäätään? Tästä seurauksena arkeemme on kasautunut uusia ruokaohjeita ja koko perhe on lähtenyt tähän innolla mukaan.

Olemme tietoisesti vähentäneet lentämistä ja kesän matka Italiaan tehdäänkin autolla. Olemme varanneet reissuun kuukauden. Italiassa olemme siitä vajaat kolme viikkoa. Rakastan matkustamista ja tämä on ollut erittäin haastavaa. Olen kuitenkin ajatellut, että lento kerran vuoteen on kuitenki pieni paha, vai onko?

 

ilmaston lämpeneminen

Ilmaston lämpeneminen stop!

3 asiaa jotka voit tehdä jo tänään:

#1. Kestokassit. Nyt viimeistään ne muovipussit jääkööt sinne ostoshihnan päähän ja kestokassit käyttöön. Kankaiset kulkevat vaikka taskussa ja ne isommat kassit olalla, koska eivät ole hulluman näköisiäkään

#2. Luomu ja kotimainen. Mitä lähempää ruoka on, sen parempi (ja tuoreempi). Suosi kotimaisuutta myös vaatteissa, koska niitä ei ole lennätetty mistään, eikä teetetty epäeettisissä oloissa. Ne myös kestävät enemmän kuin kaksi pesua ja harvoin repeilevät saumoista niin kuin eräiden ketjujen tuotteet. Tätä kannattaa soveltaa myös pyykinpesussa ja kodin puhdistuaineissa. Pyykkietikat esimerkiksi ovat aivan ihana vaihtoehto huuhteluaineen sijaan.

#3.Kävele. Jos matka ei ole pitkä, jätä auto kotiin ja kävele. Onnistuisiko työmatka kävellen, julkisilla tai kenties pyöräillen? Kannattaa miettiä tarkkaan onko matka oikeasti autoilun arvoinen, usein se nimittäin ei ole.

Kokeile ja seikkaile!

 

Lue myös:

Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Maapallon ilmasto tulevaisuudessa

 

 

Jenni Skyttä-Forssell

Kirjoittaja on kolmen tytön äiti ja Lapsiarkea Median sisällöntuottaja sekä bloggaaja.

Aikaan sidotut -blogi käsittelee arjen asioita pohtivalla ja herkällä otteella.
Jennille tärkeitä asioita ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi arjessa sekä itsensä huomioon ottaminen kiireen keskellä.
Ruuhkavuosien reseptit (Ruuhkikset) taas tarjoaa reseptejä ja vinkkejä kiireisen arjen keskelle.

Haluatko jakaa oman hyvän fiiliksesi avaimet?

Ota yhteyttä: jenni@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös