lapsiperheen rahat

Lapsiperheen rahat – Mikä sai minut muuttamaan taloudellista suuntaani?

Lapsiperheen rahat – Mikä sai minut muuttamaan taloudellista suuntaani?

Sain hienon mahdollisuuden kirjoittaa vieraskirjoituksen ja pohdin pitkään, mikä olisi se yksi juttu, jonka haluan pienten lasten vanhimmille tai perhettä suunnitteleville jakaa. Voisin kertoa erilaisista talouskasvatustyökaluista, kuten viikkorahan kolme kirjekuorta, käteisen käyttö, myyntityön harjoittelua esim. ravintolapäivä, kirpputorin tai Pörriäismyynnin kautta. Mikä olisi kuitenkin se yksittäin asia, jolla on suurin merkitys talouskasvatuksen näkökulmasta? Tulin siihen tulokseen, että suurin vaikuttava tekijä on itse vanhempi. Millään muulla ei periaatteessa ole mitään merkitystä. Tässäkin vanha sanonta on ajanut aikansa ohitse ”Älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon.” Esimerkkimme ratkaisee -kaikessa.

Itse heräsin talousasioihin kunnolla vasta kolmannen lapsen kohdalla. Minulla on mieheni kanssa kolme tytärtä, jotka ovat syntyneet noin 1,5 vuoden ikäeroilla. Vaikka olen aina ollut kustannustietoinen ja säästäminen on ollut tapa, jonka olen perinyt vanhemmiltani, niin kiinnostus omaan talouteen ja erityisesti oman varallisuuden kasvattamiseen heräsi vasta kuopuksen syntymän jälkeen.

lapsiperheen rahat

Elämä tuo ja elämä vie

Olen niin kiitollinen omasta terveydestäni ja lapsistani. Viimeisin synnytys oli raskas. Odotin identtisiä kaksosia. He olivat kasvaneet hyvin eikä mitään komplikaatioita ollut koko raskauden aikana. Kummatkin olivat reippaasti yli 2 kiloisia, kun synnytys käynnistyi. Kuopuksemme syntyi, mutta hänen siskonsa Adella ei. Jouduin hätäsektioon, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Ehdimme hyvästellä Adellan ennen kuin hän siirtyi taivaan kotiin.

Adellan hautajaisten jälkeen jouduin sairaalaan. Kehoni ei ollut synnytyksestä toipunut ja minulle todettiin synnytyksen jälkeinen raskausmyrkytys, josta seurasi useita epileptisiä kohtauksia. Onneni oli, että sain kohtaukset ollessani päivystyksessä, jonne päädyin päänsäryn ja korkean verenpaineeni takia. Kohtauksista seurasi, että olin viikon ajan Meilahden neurologisen osaston valvonnassa. Onneksi verenpaineeni laski ja pääsin kotiin ja sain kuusi kuukautta myöhemmin terveen paperit.

Kerron tämän tarinani, koska näillä tapahtumilla on ollut suuri vaikutus elämäni moneen osa-alueeseen. Voin sanoa, että olen henkisesti eri ihminen näiden kokemusteni jälkeen. Hassulla tavalla tämä oli sysäys laittaa oma talous kuntoon ja kasvuun. Päätin, etten halua tehdä 67 vuotiaaseen saakka töitä. Haluan saada vapauden aiemmin. Aika on rahaa. Haluan käyttää aikani läheisteni kanssa.

Kohti vauraampaa elämää

Jotain piti tehdä, joten aloin lukea kirjallisuutta ja osallistuin valmennuksiin. Opin valmennuksissa, omien tavoitteiden kirkastamista ja kirjoista konkreettisia vinkkejä, mistä lähteä liikkeelle. Opin, että voin sijoittamalla saada töistä riippumattomia tuloja. Opin, että minun kohdallani (yli kolmekymmpisenä) joudun tekemään paljon enemmän töitä sijoitusteni tuottojen eteen, kuin jos olisin aloittanut sijoittamisen aiemmin. Opin myös, että voin pienillä säästöillä lapsilleni tarjota joustoa heidän aikuistuessaan.

Tällä hetkellä taloudellinen riippumattomuus on tulossa.

2010 aloitimme minun aloitteestani mieheni kanssa mm. määrätietoisen sijoittamisen osakemarkkinaan ja vuokra-asuntoihin. Tällä hetkellä taloudellinen riippumattomuus on tulossa. Meillä on jonkin verran sijoitusasuntolainoja, joten todellisesti siihen tilanteeseen pääsemme vuonna 2035. Tässä prosessissa lapsemme ovat oppineet asuntosijoittamisesta ja heistäkin alkaa pikkuhiljaa kehkeytyä aika fiksuja kuluttajia. He ovat myös oppineet säästämään ja kohta opetan heidät sijoittamaan. Sijoittajaksi pääsee niin pienellä summalla kuin 10 eurolla. Jos kymppi kuussa on liikaa, niin sijoittaa voi kympin joka toinen kuukausi. Ei se vaikeata ole, kyse on asenteesta ja viitseliäisyydestä.

lapsiperheen rahat

Muutos ei vaadi tragediaa – toivottavasti

Pitääkö todella kokea tragedia ennen kuin muuttaa omaa toimintaansa? Toivoisin, että näin ei ole. Tiedän kuitenkin, että muutos vaatii jotain arjesta poikkeavaa, monesti jonkinnäköisen ”ahaa” -elämyksen. Näen jotain, jota en ole aikaisemmin nähnyt, tai ymmärtänyt mahdolliseksi. Mielessäni ajatusmallini muuttuu . jokin asia on myös minulle mahdollinen, näen keinot. Saan esikuvan ja pohdin, että tuon voisin minäkin tehdä. Saatan myös samaistua toisten tarinoihin. Huomaan, että meillä on asiat hyvin ja voisin jo tässä vaiheessa etukäteen varautua – myös taloudellisesti.

Äitiysloman taloudelliset haasteet

Äitiys- ja vanhempainvapaa on ihanaa aikaa, vaikkakin vauva ja taaperoajasta on paljon muistoja unettomista öistä. Eräänä aamuna, muutamien yövalvomisten jälkeen, mieheni laittoi ruokakaukalon minulle, eikä lapsellemme. Jälkikäteen se on kyllä aika hauska tarina. Muistan myös hankkineeni paljon tuotteita kirpputoreilla ja kävin aktiivisesti erilaisissa edullisissa ja ilmaistapahtumissa lasteni kanssa. Vapaus oli ihanaa, mutta taloutta piti pohtia huomattavasti tarkemmin kuin töissä ollessaan.

Lapsiperheen rahat ovat usein tiukilla – asiaan voi kuitenkin vaikuttaa

Erityisesti hoitovapaan aikana perheen tulotaso tippuu huomattavasti. Toivon mukaan kulutaso sopeutetaan uuden tulotason mukaan, eikä tukeuduta kulutusluottoon. Kun palaamme töihin, niin voisimme pienen osan tulotason noususta laittaa sijoituksiin. Näin alamme huomaamatta säästämään ja varautumaan tulevaisuuteemme. Eikä käy niin, että luottojen takia elämme nykyhetkeä tulevaisuutemme kustannuksella. Toisaalta tiedämme etukäteen, että tulotasomme tippuu vanhempainvapaan aikana. Voisiko ennen raskautta varautua jo tähän? Myöhemmin voi hyödyntää elämiseen näitä kertyneitä säästöjä.

Elämä tuo ja elämä vie, emme koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan – hyvässä ja pahassa. Työttömyys, vakava sairaus tai kuolema ovat asioita, joita emme toivo kenellekään. Sitä kuitenkin tapahtuu. Olimme ennen kaksosten syntymää sairaalassa monikkoraskauksien infotilaisuudessa, jossa kerrottiin, että noin 20 prosenttia (nyt en tarkkaan muista lukua) raskauksista ei selviä. Katsoimme mieheni kanssa huoneen ympärille ja laskimme, että tässäkin porukassa on 2-3 perhettä, jotka menettävät lapsensa. Emme silloin millään voineet kuvitella, että me olisimme yksi heistä.

lapsiperheen rahat

Raha tuo vapautta

Työttömyys tai sairaus ovat asioita, jotka konkreettisesti vaikuttavat perheen talouteen. Lapsiperheen rahat ovat usein tiukilla. Säästämällä etukäteen niin kutsuttua puskurirahaa, voimme varautua yllättäviin tilanteisiin. Raha-asiat ovat tutkimusten mukaan parisuhteen yksi riidan aiheuttajista. Eikö se kannata kitkeä pois? Säästöillä voi saada myös taloudellista joustoa kokeilla uusia asioita. En ole vielä taloudellisesti riippumaton, mutta valinnoilla olen voinut pitää pidempiä kesälomia, lisäksi olen ollut kohta 9 kuukautta joustavasti kotona rakentaen blogiani ja liiketoimintaani. On ollut ihanaa vastaanottaa tuore koululainen koulupäivän päätteeksi kotiin.

Säästöillä voi saada myös taloudellista joustoa kokeilla uusia asioita.

Palaan elokuussa palkkatöihin, mutta tällaiset irtiotot eivät olisi olleet mahdollisia ilman rakentamaamme taloudellista turvaa. Uskon vahvasti, että se on mahdollista saavuttaa monelle meistä. Jos et tiedä mistä lähteä liikkeelle, niin hanki mentori tai valmentaja, lue kirjoja, liity alan verkostoihin ja kysy. Jos tarvitset täsmäapua, niin valmentaja pystyy sparraamaan. Kertakustannuksena valmennus voi tuntua suurelta, mutta jos sillä voit muuttaa ja turvata perheesi talouden tulevaisuudessa, niin se on pieni hinta asiasta. Toisaalta työn joudut tekemään itse. Mikään ei ole niin hukkaan heitettyä rahaa, kuin valmentajan palkkaaminen, jos itse ei ole valmis muutokseen.

Yliarvioimme herkästi, mitä lyhyellä aikavälillä saavutamme, mutta vastaavasti aliarvoimme, mitä voimme pitkällä tähtäimellä saavuttaa. Tee päätös ja aloita tänään! Aika on rahaa. Kyllä se jokikin puroista syntyy.

Nina Nordlund on Lapset ja raha -blogin perustaja, varallisuusvalmentaja ja Rahamania -nimisen talousaiheisen vlogi-podcastin toinen perustajista. Hän on valmentanut kymmeniä oman talouden hyvinvoinnissa. Häneltä ilmestyy tammikuussa 2018 Alma Talentumin kustantamana kirja talouskasvatuksesta. Lisätietoa www.ninanordlund.com 

Kun talous on kunnossa pystyy lapsille järjestämään elämyksiä vaikkapa matkojen muodossa. Kurkkaa Karibian risteily lasten kanssa – Unelmaloma lapsille ja vanhemmille

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös