imetyksen lopettaminen

Imetyksen lopettaminen – muistoksi äidinmaitokoru

Imetyksen lopettaminen – muistoksi äidinmaitokoru

Imetyksen lopettaminen -artikkelin kuvien äidinmaitokorut yhteistyössä Jasmin Design.

Nyt se sitten tapahtui nimittäin imetyksen lopettaminen. Viimeinen imetys on suoritettu, mutta ei niin haikeissa tunnelmissa kuin etukäteen ajattelin. Itseasiassa ehdin jo moneen otteeseen kevään aikana valmistautua tähän. Kuitenkin asia lykkääntyi monen monta kertaa. Tuli reissuja ja lasta ei viitsi huudattaa hotellissa, vesirokko, vatsatauti, epäusko ja ties mitä.

Miten tämä imetyksen lopettaminen voikin olla niin vaikeaa?

Tämä upea imetystaival kuopuksen kanssa kesti vuoden, 11 kuukautta ja 3 päivää. Täysimetystä lähes 7 kuukautta ja lapsentahtisesti läpi yöt puolitoistavuotiaaksi. Sitten yritettiin vieroittaa yöimetyksistä erittäin surkealla menestyksellä. Kirjoitin aiemmin aiheesta vauvan unikoulu raastaa äidin hermoja. Tämäkin pieni mies oli todellinen tissimies. Kumpikaan pojista ei ole syönyt tuttia, joten kylläpä äiti taisi olla myös aikalailla tutin korvike.

imetyksen lopettaminen

Imetys aiheutti mustasukkaisuutta

Imetin esikoista vuoden ja kahdeksan kuukautta. Tissi oli hänellekin erittäin tärkeä. Pikkuveljen tissittelyt aiheutti isoveljessä paljon mustasukkaisuutta, joka oli melko raskasta äidille. Asiantuntijoidenkin kanssa asiaa käytiin läpi ja imetystä suositeltiin lopetettavaksi jo aikoja sitten perhedynamiikan vuoksi.

Helpommin sanottu, kuin tehty. Kuopus oli yksinkertaisesti sisukkaampi, kuin äiti. Yöimetysten vieroituskin oli aika mahdotonta puuhaa. Herra jaksoi taistella asiaa vastaan koko kevään.

Äidinmaitokoru muistoksi imetysajasta

Imetys on ollut tärkeää myös minulle. Tuntuu, että se on ollut äitiyteni onnistumisasteikon kärjessä. Jos joku sujui niin imetys. Teetin pojille jo aiemmin muistoksi äidinmaitokorut. Päätin myös hankkia itselleni sydämen muotoisen äidinmaitokorun.

Jasmin Design suunnittelee näitä koruja ainoana Suomessa. Yrityksen perustaja kehitti menetelmän, jolla äidinmaito säilötään koruhartsiin ja näin saadaan aikaan yksilöllinen maidonvalkea kaunis koru. Aivan ihana idea ja sopii myös lahjaksi vaikkapa puolisolta äidille arvostuksena imetystä kohtaan.

imetyksen lopettaminen

Imetykseen kannattaa panostaa

Imetyksen hyödyt vauvalle ja äidille ovat kiistattomia. Suurin osa suomalaisäideistä lopettaa imetyksen vauvan ollessa reippaasti alle vuoden. Maailman Terveysjärjestö suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä. Töihin meno ei ole este imetykselle, olen siitä elävä esimerkki.

Toki äidin jaksaminen on yksilöllistä ja ihmettelen miten olen näinkin hyvin jaksanut kahden vuoden pätkäunia. Ajoittain olen ollut aika uupunut, mutta motivaatio ja into yrittäjyyteen on pitänyt liikkeessä. Tukea imetykseen löytyy ja suosittelen tutustumaan Imetyksen Tuki Ry:n Facebook ryhmään.

imetyksen lopettaminen

Oma imetystaival näytti saavan jatkoa

Kun valmistelin tätä postausta kesäkuun 2017 alussa, luulin imetystaipaaleni olevan tässä. Siksikin siitä oli niin vaikea luopua. Elämällä oli luopumisen hetkellä kuitenkin muita suunnitelmia ja tein juhannuksen alla positiivisen raskaustestin. Yllätysraskaus päätyi kuitenkin keskenmenoon heinäkuun lopussa. Kirjoitin aiheesta artikkelin keskeytynyt keskenmeno ja lääkkeellinen tyhjennys kotona.

Imetyksen lopettaminen on haikeaa

Imetys sai kun saikin sitten jatkoa kolmannen lapsen synnyttyä syksyllä 2018. Olen nyt imettänyt elämästäni 5 vuotta ja 5 kuukautta. Pian on edessä imetyksen lopettaminen viimeistä kertaa ja se aiheuttaa haikeita tunnelmia.

Tiheän imun kausi jutusta löytyy selvitymisvinkkejä imetysmaratoneihin.

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös