vauva 9kk

Vauva 9kk – Vauvan kehitys

Vauva 9kk – Vauvan kehitys yhdeksäntenä kuukautena

Tällä sivulla kerrotaan, kuinka vauva 9kk kehittyy, ja millaisia kehityksen eri vaiheita sinulla on vanhempana odotettavissa, kun vauvan ikä on noin 9 kuukautta.

Vauva on usein 9kk iässä varsin ilmeikäs ilopilleri, joka innostuu perheen touhuista. Hän ymmärtää jo paljon, vaikka ei vielä osaa ilmaista itseään puheen avulla.

9kk vauva

Vauva 9kk paino

9kk ikäisellä vauvalla on tietyt viitearvot, joihin turvaudutaan, kun seurataan hänen kehitystään.

9kk vauvan paino – normaalit viitearvot:

  • Tyttö 7- 10,6 kg
  • Poika 7,5 – 11,2 kg

Yhdeksän kuukauden ikäisen vauvojen välinen painovaihtelu voi olla neljän kilon luokkaa.

Painokäyriä seurataan neuvolassa ja tarvittaessa painon kehitystä seurataan tarkemmin.

Vauva 9kk mitat – Pituus

Yhdeksän kuukauden ikäiset vauvat voivat olla hyvinkin saman pituisia sukupuolesta riippumatta.

Vauva 9kk mitat – Mikä on normaali pituus:

  • Tyttövauva 9kk, pituus: 67 – 76 cm
  • Poikavauva 9kk, pituus: 68 – 77 cm

Hampaiden puhkeaminen

9kk iässä vauvalla saattaa olla jo pari kakkukirvestä. Lue tästä jutusta vauvan hampaiden puhkeaminen miten helpotat mahdollista tukalaa oloa.

vauva 9kk pallomeressa

Vauva 9kk kehitys – Kädet, koordinaatio, liike

  • 8–10 kk:n iässä lapsi oppii ryömimään ja sitten konttaamaan.
  • Osa lapsista ryömii ensin takaperin, joku jättää konttaamisvaiheen kokonaan väliin.
  • Lapsi osaa yleensä istua tässä iässä selkä suorana.
  • Lapsi osaa yleensä seistä tuettuna.
  • 9kk ikäinen vauva seisoo jo usein tukea vasten ja saattaa yrittää kohottautua seisomaan ilman tukea.
  • Lapsi pystyy tarttumaan lusikkaan ja kupin korvaan.
  • Lapselle kehittyy pinsettiote eli hän osaa poimia pieniä esineitä peukalonsa ja etusormensa avulla.
  • Aikuisten kannattaa olla aina askeleen edellä, sillä lapsen liikunnallinen kehitys saattaa edetä yhtäkkiä todella nopeasti.
  • Varmista, että lapsen on turvallista oppia uusia taitoja.
  • Lasta ei saa jättää valvomatta hetkeksikään.

vauva 9kk

Yhdeksän kuukauden ikäinen vauva tykkää muiden lasten seurasta

9kk iässä vauva on jo yllättävän seurallinen leikkikaveri. Hän on mielellään mukana isompien touhuissa ja imee vaikutteita lasten leikeistä. Tässä iässä lapset usein nauttivat värikkäistä tiloista kuten vaikkapa tästä Katinkullan kylpylän leikkipaikasta.

vauva 9kk leikkii

katinkulta leikkipaikka

Vauva 9kk matkustaa

Vauvan kanssa matkustaminen on yleensä helppoa olipa kyseessä automatkat, junamatkat tai lentomatkat. Lentomatka lasten kanssa sujuu usein kivasti, sillä pienet vauvat nukkuvat paljon. Matkailua helpottaa imettäminen, sillä imetyshetket rauhoittavat lasta. Tämän ikäisille kannattaa ottaa myös eväitä mukaan. Naksut ja pienet hedelmäpalat ovat oivaa naposteltavaa reissuilla.

vauva kylpylassa

Kantoreppu tuo vapautta reissaamiseen

Kantaminen mahdollistaa uudella tavalla retket lapsen kanssa ja matkoilla se on lyömätön apuväline liikkumiseen. Kantaessa kädet jäävät vapaiksi, toisin kuin lapsen ollessa sylissä. Olipa kyseessä lähiseudulle tehtävät matkat vaikkapa julkisilla tai pidemmät matkat on kantoreppu ehdoton kulkupeli.

Tiesitkö tätä kantamisesta?

  • Lapsen ja vanhemman välinen kiintymyssuhde vahvistuu.
  • Ympäröivää maailmaa on helppo tarkkailla kantovälineestä käsin.
  • Lapsi voi suojautua liioilta ärsykkeiltä omaehtoisesti.
  • Kantaja huomaa ja pystyy reagoimaan lapsen tarpeisiin helpommin ja nopeammin, kun lapsi on lähellä.
  • Kantaminen tukee lapsen motorista kehitystä, koska kannettuna lapsi myötäilee aktiivisesti kantajan liikkeitä.
    Lähde Kantoliinayhdistys

vauva kantorepussa

9kk vauva – Sosiaalinen ja emotionaalinen kehitys

Pahin vierastamiskausi saattaa olla jo loppumassa ja uusiin ihmisiin tutustutaan rohkean innostuneesti. Mitä enemmän lapsi liikkuu ihmisten ilmoilla vanhempien kanssa sitä todennäköisemmin hänestä kasvaa sosiaalinen ja avoin persoona.

Vauva ymmärtää jo paljon vaikkei vielä puhu.

9 kk:n ikäinen lapsi on usein jo todella kiinnostunut muista lapsista. Hän voi katsella heitä kiinnostuneena ja myös tutkia uteliaasti. Otteet voivat olla välillä aika kovakouraisiakin, joten kannattaa olla lapsen vierellä ohjaamassa häntä. Lapsi alkaa osoittaa helliä tunteitaan vanhemmilleen. Halailu on lapsesta ihanaa puuhaa.

Vauvan kanssa kannattaa jutella mahdollisimman paljon, jotta hänen sanavarasto karttuu. Lähes kaikki 9kk ikäiset tunnistavat oman nimensä. Yhdeksän kuukauden ikäinen vauva tunnistaa myös useita tavallisimmin käytettyjä sanoja.

Vauva kommunikoi muiden kanssa hymyllä, itkulla, ääntelyllä ja liikehdinnällä. Hän osaa ilmaista itseään myös avun tarpeesta.

Vauvan äänenkäyttö käy monipuolisemmaksi ja hän tykkää jutella omalla vauvakielellään. Hän saattaa turhautua, jos häntä ei heti ymmärretä.

9kk vauva harrastaa ja retkeilee

Aiemmissa vauvan kehitykseen liittyvissä jutuissa olemme antaneet vinkkejä moniin harrastuksiin, joihin voi mennä yhdessä vauvan kanssa. Kurkkaa ideoita Vauva 8kk artikkelista.

Luontoon kannattaa suunnata mahdollisimman usein. Tämän ikäinen lapsi nauttii luonnon ihmeistä ja tutustuu mielellään maailmaan ryömien ja istuskellen vaikkapa rantahietikolla tai kalliolla eväitä napostellen.

vauvan kanssa retkella

Uiminen on koko perheen yhteinen harrastus

Uiminen voi olla koko perheen kiva yhteinen harrastus. Kylpylät ovat oiva paikka koko perheen matkakohteeksi, sillä niistä löytyy kaiken ikäisille kivaa tekemistä. Uimataito on myös tärkeä kansalaistaito, joten vesielementti kannattaa tehdä tutuksi lapsille vauvasta saakka.

vauva kylpylassa

Vauva 9 kk – Unikoulu saattaa auttaa

Uni tai sen puute on asia, joka koettelee useimpia pikkulapsiperheitä. Tässä iässä vanhemmat saattavat olla jo aika väsyneitä ja 9kk ikä on usein myös lapselle hankala. Omaan jaksamiseen kannattaa panostaa mielummin ennakoivasti kuin vasta siinä vaiheessa, kun on täysin uupunut.

Suuri osa etenkin äideistä yrittää tsempata viimeiseen asti unohtaen itsensä ja tällöin tilanne vaikuttaa negatiivisesti koko perheeseen. Pyydä siis apua ja seuraa omaa vointiasi.

Hyvinvoiva äiti on lapsen etu.

Tämä ikä ei ole unikoulun kannalta välttämättä paras mahdollinen, mutta asiaan kannattaa perehtyä ajoissa. Lue tästä Unikouluohjeet – Tee näin ja vältät virheet.

Lapsen unen tarve on asia, joka vaikuttaa koko perheen jaksamiseen.

Jos unitaantuma iskee pohtikaa näitä

  1. Onko lapsellasi meneillään jokin kehitysvaihe? Tuleeko kenties hampaita? Tai onko esitelty jokin uusi ruoka-aine ja siitä seurannut mahavaivoja?
  2. Sopiiko lapsen käyttäytymismalli hänen temperamenttiinsa ja aiempiin käyttäytymismalleihin?
  3. Ovatko päivärutiinit muuttuneet?
  4. Onko arjessa tapahtunut muutoksia? Lomamatkat, yökyläilyt, uusi harrastuskerho?
  5. Miten päiväunet sujuvat?
  6. Onko lapsi saanut vaikutteita, jotka eivät sovi hänen ikätasolleen. Esimerkiksi vanhempien sisarusten kanssa seurattu videomateriaali.
  7. Onko vanhemmalla stressiä ja miten parisuhde voi? Lapset aistivat herkästi vanhemman mielialan ja kodin yleisen ilmapiirin.
  8. Onko molemmat vanhemmat tai toinen vanhemmista alkanut antamaan periksi lapsen ei-toivotulle käytökselle ja siten vahvistanut sitä?
  9. Oletko muuttanut jotain lapsen hoitoon tai arkeen liittyvää sääntöä tai toimintaa hiljattain? Jos toimintamallit ja säännöt vaihtelevat tilanteesta riippuen, lapsi hämmentyy.
  10. Onko reagoiminen lapsen viesteihin epäjohdonmukaista? Väsyneenä me emme aina jaksa olla kärsivällisiä ja johdonmukaisia ja tämä kuuluu normaaliin elämään. Mutta jos koet, että sinun on vaikea hallita omaa käyttäytymistäsi ja ailahtelet helposti ääripäästä toiseen,  on syytä ottaa asia puheeksi neuvolassa. Masennuksen oireita ei kannata myöskään sivuuttaa. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, vaan luonnollinen osa hyvää vanhemmuutta. (Lähde Uniliitto)

Lue tästä tarina vauvan nukkuminen perhepedissä ja yöimetys

vauva 9kk ruokailu

Vauva 9kk ruokailu

Tässä vaiheessa osa vauvoista osoittautuu varsin ennakkoluulottomiksi kulinaristien aluiksi. He tutkivat innokkaasti uusia ruokia ja makuja. Jotkut osoittavat varsin selvästi mistä he pitävät ja mikä ei maistu niin hyvältä. Lapsi myös istuu mielellään omassa syöttötuolissaan seuraamassa perheen ruokailua.

Imetys on edelleen tärkeää ja suositeltavaa. WHO eli Maailman terveysjärjestö suosittelee imetystä  jatkettavaksi kahden vuoden ikään asti.

Muista antaa D-vitamiini vauvalle. Vauvoille suositellaan annettavaksi D-vitamiinit nestemäisenä. Myös maitohappobakteeri lapselle on suositeltava ravintolisä.

Vauvan kehitys artikkelisarja

Lue Suomen suosituimmat nimet 2019

Lähteet: Vauvasta leikki-ikäiseksi / Gummerus, What to expect
Takaisin ylös