vauva 10 kk

Vauva 10 kk – Vauvan kehitys

Vauva 10 kk – Vauvan kehitys kymmenentenä kuukautena

Tällä sivulla kerrotaan, kuinka vauva 10 kk kehittyy, ja millaisia kehityksen eri vaiheita on odotettavissa, kun vauvan ikä on noin 10 kuukautta.

Kymmenen kuukauden ikäinen vauva on jo saattanut päästä pahimmasta vierastamisvaiheestaan, tai sitten vaihe on vasta alkanut. Samalla vauvan vauhti kasvaa, kun hän konttaa vauhdikkaasti tai alkaa ottaa jo ensimmäisiä askeleitaan. Vauva saattaa alkaa muodostaa myös ensimmäisiä merkityksellisiä sanojaan.

vauva 10kk

Vauva 10 kk paino ja pituus

10 kuukauden ikäisen vauvan painon ja pituuden viitearvot ovat seuraavanalaiset:

Paino
Tyttö 7,4 – 11 kg
Poika 7,9 – 11,8 kg

Pituus
Tyttö 68 – 77 cm
Poika 68 – 79  cm

vauvan kehitys 10kk

Motorinen kehitys 10 kuukauden iässä

10 kuukauden ikäinen vauva voi harjoitella esimerkiksi sukkien riisumista ja lusikan käyttämistä. Vauva pitää ja käsittelee kahta esinettä yhtä aikaa, jäljittelee aikuisten puuhia, tyhjentää purkkeja, osoittaa yhdellä sormella, vastaa halaukseen ja osaa pinsettiotteen. Pinsettiotetta voi harjoitella esimerkiksi antamalla vauvalle syötäväksi herneitä.

Vauva osaa todennäköisesti kontata ja tekee sen vauhdikkaasti. Hän haluaa tutustua kodin kaikkiin paikkoihin. Moni vanhempi on löytänyt vauvan nuoleskelemassa esimerkiksi kengänpohjia ja vessaharjaa…

Vauva harjoittelee aktiivisesti uusia motorisia taitojaan. Esimerkiksi rappuset ja tuolille kiipeäminen voivat kiinnostaa hyvinkin paljon. Anna lapsen harjoitella, mutta ole vieressä tukemassa!

Lue lisää: Lapsen motorinen kehitys – Tämä tyypillinen virhe on vaaraksi lapsen kehitykselle

vauva jumppaa

vauva 10kk seisoo tukea vasten

vauva istuu

Vauva 10 kk matkustaa

Mitä lähemmäs vuoden ikään lapsi kasvaa, sitä vauhdikkaampaa alkaa meno olla myös matkustaessa. Edelleen vauva onneksi nukahtaa melko helposti vaikkapa auton turvaistuimeen. Viihdykettä kannattaa kuitenkin varata mukaan. Ehkä vauva jaksaa keskittyä jo kirjan katsomiseen tai esimerkiksi leikkipuhelimeen.

Evääksi kannattaa varata jotain pientä naposteltavaa, joka ei aiheuta suurta sotkua. Esimerkiksi naksut ja viinirypäleet ovat yleensä maistuvia.

Lue myös: Lentomatka lasten kanssa – Näillä vinkeillä selviät!

vauva matkustaa

vauva keinuu

Vauva puhuu ja harjoittelee tunteiden hallintaa

Kymmenkuukautiset vauvat kokeilevat mielellään erilaisia äänteitä. Koska vauva ymmärtää jo monia sanoa ja lauseita, hän helposti kuvittelee, että myös muut ymmärtävät hänen vauvakieltään. On tärkeää kuunnella vauvan jutustelua, ottaa katsekontaktia ja vastata vauvalle, vaikka puhetta ei ymmärtäisikään.

Vauva oppii myös entistä paremmin viestimään eleillään. Vauva voi esimerkiksi osoittaa mielenkiintoista asiaa tai pudistaa päätää kieltämisen merkiksi.

Tässä vaiheessa vauva alkaa osoittaa ensimmäisiä itsenäistymisen merkkejä. Jos pahin vierastusvaihe on jo takanapäin, vauva ymmärtää oman erillisyytensä muihin ihmisiin. Vauvan kanssa joutuu huomaamaan, että erilaisia mielihaluja ja tahtotiloja alkaa esiintyä.

Koska kaikkea ei aina voi saada, joutuu vauva välillä kokoea pettymyksen ja vihan tunteita. Näitä tunteita ei kannata pelästyä, sillä ne kuuluvat kehitykseen. Jo tässä vaiheessa on syytä aloittaa niin sanottu tunnekasvatus eli tunteiden sanoittaminen.

Lue lisää aiheesta:

Lasten aggressiokasvatus – kiukku on ihmisen perustunne

Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Lasten tunnekasvatus: Älä siirrä omia tunnehaavojasi lapsen käsiteltäväksi!

Tunnetaidot: Miten harjoitella pettymysten sietämistä?

Tunteiden hallinta on tärkeä taito

vauva sosiaalinen kehitys

10 kk vauva riippukeinussa

vauva 10 kk retkeilee

aiti ja vauva

vauva 10 kk istuu

Vauva 10 kk ruokailu

Vauva alkaa olla jo tottunut ruokapöydässä istuja. Lusikan käyttäminen alkaa pikkuhiljaa sujua, vaikka sotkua yleensä syntyy. Ei ole väliä, syötetäänkö lasta vai syökö hän itse. Pääasia on että syö, ja tekee niin kuin lapsi itse haluaa.

Marttojen esimerkkiruoat 10-12 kk ikäiselle vauvalle yhtenä päivänä ovat:

  • Aamupalalla puuroa sekä marjoja tai hedelmää
  • Lounaaksi kasvis-, kala- tai liharuoka sekä vihanneksia
  • Välipalalla marjoja tai hedelmiä
  • Päivällisellä kasvis-, kala- tai liharuoka sekä vihanneksia
  • Iltapalalla puuroa sekä marjoja tai hedelmää

Vauvan pääravinto on kuitenkin edelleen maito (äidinmaito tai korvike). Maitoa saa tarjota myös ruokailuaikojen ulkopuolella. Ei siis tarvitse huolestua, jos vauvan kiinteiden ruokien määrät ovat vielä hyvin pieniä. Pääasia on, että vauva saa osallistua ruokailuhetkiin ja pääsee tutustumaan uusiin makuihin omaan tahtiinsa ja ilman pakottamista.

vauva 10 kk ruokailu

Vauva 10 kk imetys

Imetys on edelleen tärkeää ja suositeltavaa. WHO eli Maailman terveysjärjestö suosittelee imetystä  jatkettavaksi kahden vuoden ikään asti.

Kymmenen kuukauden iässä voi kuitenkin totuttaa vauvaa hiljalleen myös lehmänmaitotuotteisiin. Rasvattomat tai vähärasvaiset ja maustamattomat viilit, jugurtit, rahkat ja piimär sopivat ensimmäisiin makuannoksiin. Maitoa voi aluksi käyttää kuumennettuna ruoan seassa.

vauva 10 kk imetys

Vauvan kehitys -artikkelisarja

Takaisin ylös