Raskausviikko 33 – rv 33

Raskausviikko 33 – RV 33 Opas

Raskausviikko 33 (RV 33) voi tuoda mukanaan täysin uusia raskausoireita. Toivon mukaan pahimmat pahoinvoinnit ovat jo helpottaneet ja voit keskittyä syömään hyvin, liikkumaan ja lepäämään.

Raskausviikko 33
(Kuva: Stephan Mosel@FlickrCreativeCommons)

Tässä vaiheessa raskautta kaikki raskaat hommat kannattaa suosiolla jättää muille.

Raskausviikko 33 – Oireet ja muutokset kehossa

Raskausviikolla 33 vatsasi muistuttaa melko lailla koripalloa. Lantion seutusi kuitenkin kasvaa edelleen ja painosi voi lisääntyä lähes puoli kiloa viikoittain.

Nämä asiat ovat kuitenkin yksilöllisiä ja niinpä raskausajan painonlisääntymiset vaihtelevat.

Raskausviikko 33 oireet
(Kuva: ben klocek@FlickrCreativeCommons)

Noin puolet viikoittaisesta painnousustasi kohdistuu vauvaasi ja istukkaan.

Raskauslääkärisi osaa kommentoida painoasi tarkemmin ja kertoo sinulle, missä sen suhteen mennään. Älä siis stressaa asiasta liikaa, vaan kuuntele ja seuraa hänen ohjeitaan.

Unettomuus on melko yleistä tässä vaiheessa raskautta, sillä sinun ja vauvasi on haasteellista löytää yhteistä säveltä unirytmin suhteen.

Ota se kuitenkin harjoituksena tulevaan, sillä se on tosiaan hyvää harjoitusta vauvan syntymän jälkeistä elämää silmällä pitäen.

Mikäli olet tuntenut paljon vauvan liikkeitä ennen raskausviikkoa 33, niin nyt siihen voi tulla muutos.

Vauvallasi ei enää ole tilaa liikkua kohdussasi entiseen tapaan ja niinpä entiset kymmenen liikettä tunnissa ovatkin enää kymmenen liikettä joka toinen tunti.

Nyt osaat jo varmasti uusia tapoja seistä, kävellä, seisoa ja maata. On kuitenkin todennäköistä, että erilaiset jalka- ja selkäkivut huomauttavat itsestään lähes jatkuvasti.

Yritä siis levätä ja istu vaikka. Voit laittaa jalkasi lämpimään veteen helpottaaksesi epämukavaa oloa.

Vauvan kehitys raskausviikolla 33

Nyt vauvasi painaa jo noin 2 kiloa ollen reilut neljäkymmentä senttimetriä pitkä. Samalla kun rasva lisääntyy vauvan ihon alla, kaikki luut kalloa lukuun ottamatta jatkavat kovettumistaan.

Kallo ei kovetu, koska sen täytyy pysyä joustavana ja pehmeänä synnytyksen vuoksi. Lisäksi kalloluiden väliset tikit eivät ole täysin kiinni, jotta kallossa on liikkumavaraa syntymää varten.

Raskausviikko 33 kehitys
(Kuva: Kelly Hunter@FlickrCreativeCommons)

Nyt vauvasi pitäisi olla pää alaspäin valmiina synnytykseen. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, ei mitään hätää, sillä synnytykseen on vielä runsaasti aikaa.

Jotkut sanovat joogaharjoitusten helpottavan vauvasi liikkumista oikeaan asentoon, mutta mitään uusia liikuntamuotoja ei saisi aloittaa viimeisellä raskauskolmanneksella ilman lääkärin konsultointia.

Vauvan keuhkot jatkavat kehittymistään raskausviikolla 33 ja vauva jatkaa kohdun jälkeiseen elämään tähtääviä hengitysharjoituksiaan.

Voit huomata vauvasi nukkuvan entistä useammin, mutta silti hän pitää sinua varmasti hereillä. Joidenkin odottajien mielestä myös vauvan potkut ja lyönnit voivat nyt tuntua hieman kivuliaammilta.

Tämä johtuu vauvasi kasvusta, sillä vaikka hän ei enää pystykään liikkumaan yhtä paljon kuin aikaisemmin, on hän entistä voimakkaampi.

Vinkit raskausviikolle 33 – Vinkkejä rv 33

Levätessäsi kannattaa välttää suoraa selinmakuuta, koska se vähentää kohtuun menevää verenkiertoa.

Olet ehkä myös huomannut, että selinmakuu aiheuttaa huippausta. Tämä johtuu siitä, että painava kohtusi puristaa verisuoniasi, jolloin vähemmän verta palaa takaisin aivoihisi ja muihin elimiisi.

Tämä puolestaan aiheuttaa verenpaineesi laskua, mistä huippaus johtuu.

Raskausviikko 33 vinkit
(Kuva: Abe Novy@FlickrCreativeCommons)

Vasemmalla kyljellä lepääminen on paras asento juuri nyt. Se mahdollistaa hyvän verenkierron kohtuusi. Älä kuitenkaan huolehdi, vaikka unissasi kääntäisit kylkeäsi.

Tyynyn asettaminen polvien väliin voi helpottaa oloasi maatessasi. Mikäli sinulla ei ole raskaustyynyä, tavallinen ajaa saman roolin.

Raskausviikko 33 (RV 33) alkaa olla niin lähellä laskettua aikaa, että syömisen ja liikkumisen merkitys korostuu entisestään.

Jotkut naiset kokevat raajoissaan kihelmöintiä ja turtumusta. Se voi johtua siitä, että sinun ei ole enää yhtä helppo liikkua kuin aikaisemmin.

Tarvittaessa voit kysyä äitiysneuvolasta, millaiset liikkeet voisivat sopia sinulle raskausviikolla 33.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös