Raskausviikko 15 – rv 15

Raskausviikko 15 – RV 15 opas

Raskausviikko 15 (RV 15) aikana – kuten koko toisen raskauskolmanneksen aikana – useimmat naiset alkavat hieman rentoutua.

Pahimmat raskausoireet ovat takanapäin, sillä aamupahoinvointi ja muu kuvotus vähenee mitä pidemmälle raskaudessa edetään.

Raskausviikko 15
(Kuva: Kirsty Hall@FlickrCreativeCommons)

Kipu, joka on edessä loppuraskauden aikana, on vielä kaukana tästä hetkestä, joten nyt on hyvä aika relata ja nauttia raskauden tuomasta elämänmuutoksesta.

Raskausviikko 15 – Oireet ja muutokset kehossa

Tämä viikko ei tuo kehoosi sen kummempia muutoksia. Tähänastinen painon nousu vaihtelee odottajien välillä, mutta yleensä puhutaan plus miinus muutamista kiloista.

Raskausviikko 15 oireet
(Kuva: Sara Neff@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 15 pahin koettelemus tulee olemaan se, kun kohtuasi kannattelevat kudokset jatkavat venymistään. Tämä voi aiheuttaa kovia vihlontoja vatsasi alueella.

Vauvan kehitys raskausviikolla 15

Vauvasi on kasvanut viime viikosta ja alkaa nyt olemaan noin kymmenen senttimetrin kokoinen.

Haituvainen hius peittää sen ihoa pitäen vauvasi kehonlämpötilan tasaisena. Haituva pysyy iholla syntymään saakka ja katoaa juuri ennen synnytystä.

Raskausviikolla 15 kohdussasi tapahtuu monia hyviä asioita. Suurin asia on se, että korvien luut alkavat kovettua ja vauvasi pystyy kuulla ääniä; muun muassa puhumisen, äidin sydämen lyönnit sekä hengityksen.

Monet odottajat alkavatkin tässä vaiheessa kuunteluttaa musiikkia vauvalleen. Tämän uskotaan myös rauhoittavan vauvaa.

Raskausviikko 15 kehitys
(Kuva: Knar Bedian@FlickrCreativeCommons)

Vaikka vauva liikkuukin tällä hetkellä paljon, odottava äiti ei vielä pysty varmasti sanomaan, että oliko tuo vauvan potku vai mitä siellä vatsassa tapahtuu.

Välillä äiti voi myös tuntea ikään kuin vauvan hikan rv 15 aikana. Ne on hieman helpompi tuntea raskauden myöhemmässä vaiheessa.

Raskausviikolla 15 vauvasi ilmeilee ja imee peukaloaan. Viime viikosta sen jalat ja kädet ovat kasvaneet pidemmiksi kuin sen pää.

Tämä on merkittävä edistysaskel, sillä tähän asti pää on ollut sikiön suurin osa. Nyt myös makuaisti alkaa kehittyä ja sekä sormen että varpaiden kynnet kasvavat pidemmiksi päivä päivältä.

Vinkit raskausviikolle 15 – rv 15 on hyvää aikaa

Koska vatsasi ei vielä täysin pullota paidan alta, eikä painosikaan ole noussut merkittävästi, sinun ei ole vielä tarvinnut kävellä uudessa asennossa.

Raskausviikko 15 onkin sen takia loistava aika opetella nukkumaan kyljellään.

Raskausviikko 15 vinkit
(Kuva: Timothy Krause@FlickrCreativeCommons)

Kannattaa myös alkaa opetella kävelyä, seisomista ja istumista paremmassa ryhdissä.

Kun harjoittelet tässä vaiheessa, on kaikki paljon helpompaa myöhemmin raskauden aikana, kun sinun on tehtävä näitä asioita kivun lievittämiseksi.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös