maskipakko

Maskinaama voi pelottaa lasta – Onko päiväkotien työntekijöillä maskipakko?

Mitä mahdollinen maskipakko päiväkodeissa tarkoittaa?

Alisa Leppäkoski kirjoitti aiheellisen kannanoton lokakuussa annetun maskisuosituksen osalta koskien päiväkoteja.

“Järjettömiä koronarajoituksia pusketaan yhä vahvemmin lasten elämään, seurauksista piittaamatta. Pääkaupunkiseudun koronakoordionaatioryhmä on antanut maskisuosituksen kaikille työpaikoille, mikä ilmeisesti koskee myös päiväkoteja, joissa etäisyyksien noudattaminen ei ole mahdollista.

Päiväkotien kasvattajat ovat ammattiryhmä, jota arvostan suuresti. He ovat ihmisiä, joita lapset näkevät vanhempiensa sijaan suurimman osan hereilläoloajastaan. Heillä on merkittävä rooli lasten kehityksen kannalta, ja juuri tästä syystä koen erittäin ongelmalliseksi, mikäli maskisuositus koskee myös heitä.

Pieni lapsi tarvitsee vuorovaikutusta kasvokkain

Nuorimmat päiväkotikävijät ovat alle vuoden ikäisiä vauvoja. He eivät osaa puhua, eivätkä juurikaan ymmärrä puhetta. Pienet lapset tulkitsevat vuorovaikutustilanteissa ensisijaisesti nonverbaalista viestintää, kuten ilmeitä, eleitä ja äänensävyä. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen merkitys lasten kehityksen kannalta on korvaamaton. Maskit puolestaan piilottavat alleen suuren osan niin kasvoista kuin sanattomasta kehonkielestä.

maskipakko

Miten maskit vaikuttavat lasten kehitykseen?

Miten kasvattajien käyttämät maskit vaikuttaisivat lapsiin? Niillä täytyy olla merkitystä puheen kehityksen kannalta, mutta vielä enemmän minua huolestuttavat psyykkiset vaikutukset, joita tässä tilanteessa voimme vain arvailla. Pienet lapset ovat hyvin herkässä kehitysvaiheessa, jota ei tulisi vaarantaa turvatonta ilmapiiriä luovilla maskeilla.

Kauanko tämä kaikki tulee kestämään?

Emme tosiaankaan tiedä. HUS:in nfektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan rajoituksia on varauduttava jatkamaan jopa ensi juhannukseen saakka. Tällöin pandemian alusta on kulunut jo yli vuosi, mikä on lapsen elämän mittakaavassa hyvin pitkä aika.

Lasten pitää saada elää normaalia elämää

Vaikka elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, lasten elämän pitäminen mahdollisimman normaalina on nyt todella tärkeää. Tiukkojen koronarajoitusten kokonaisvaikutuksia ei tunneta, ja niiden kanssa elämä on kuin ihmiskoe, jonka vaikutukset näemme vasta jälkikäteen. Lasten rooli koronaviruksen levittäjinä on puolestaan hyvin vähäinen. Jättäkäämme heidät tämän ihmiskokeen ulkopuolelle.”

Maskien hyödyistä ja haitoista on monenlaista mielipidettä

Tässä joitain näkökulmia, jotka antavat pohdittavaa meille kaikille.

Maskiselvityksen tehnyt professori: Hyödyistä ei uutta tietoa

BBC uutisoi seuraavaa: Coronavirus: Health experts join global anti-lockdown movement

Lääkäreiden ja terveydenhuollon ammattilaisten avoin kirje Belgiassa

DR. SHIVA LIVE: To Mask or Not to Mask? That is the question. A Scientific Persperctive.

https://www.youtube.com/watch?v=7LUDjfoUZpA&fbclid=IwAR1wCHTYqzWaye8Ro1sAweTtyaSNWWXfyL7ryeuVw-jr-cbZ0abJZZIwVe4

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös