maskipakko

Maskipakko synnyttäessä – Loistava idea

Maskipakko synnyttäessä – Se on ainoa järkevä toimi vai onko?

Ranskassa on maskipakko synnyttäessä, ja lääkäreille on annettu valtuudet kieltäytyä hoitamasta kaikkia heitä, jotka eivät suostu maskin käyttöön, uutisoi brittiläinen Daily Mail lokakuun puolivälissä.

Kriitikot, joihin lukeutuu sekä lääkäreitä että muita kampanjoijia, esittävät naisten joutuvan aiheettomaan kärsimykseen, joka johtaa silloin tällöin tilanteisiin, joissa heillä ei ole tarpeeksi voimia synnytysponnistuksiin tai he joutuvat jopa hätäkeisarileikkauksiin.

Kriitikkojen ehdotus on se, että tämän maskipakottamisen sijaan kätilöt käyttäisivät laadukkaampia hengityssuojaimia ja tarvittaessa vaikkapa suojavaatetusta.

Nyt myös HUS suosittelee maskin käyttöä synnyttäjille, uutisoi muun muassa MTV Uutiset.

Jouduin kohtuuttoman ”kiristyksen” uhriksi

Eräs haastatelluista synnyttäjistä kuvaili synnytyksen aikaista 12 tunnin maskipakkoa kiristys-termillä. Hänelle oli tehty hyvin selväksi, että mikäli hän ei suostuisi käyttämään maskia, lääkärit jättäisivät hänet omilleen.

Maski-naamalle

Eräs toinen maski kasvoillaan synnyttäneistä kertoo, kuinka hän heti supistusten alkaessa todenteolla ymmärsi, että synnytyksestä tulisi äärimmäisen haasteellista. Hänen ensimmäinen luonnollinen reaktionsa oli ottaa maski pois kasvoilta.

”Laita se maski takaisin naamalle! Se on protokolla!”, kuului käsky.

Tämän kyseisen naisen vauva jouduttiin vetämään ulos pihtien avulla, ja lapsi syntyi lapsivedet keuhkoissaan, jonka jälkeen vauva jouduttiin välittömästi siirtämään toiseen sairaalaan, koska synnytyssairaalassa ei ollut valmiuksia hoitaa tällaisia tapauksia.

”Te olette vain heikkoja” – Maskipakko synnyttäessä on hyvä asia

Edellämainittujen kaltaisten maskien kanssa synnyttäneiden, mutta siitä kritiikkiä esittäneiden,  kimppuun on hyökätty toisten naisten toimesta haukkumalla heitä muun muassa heikoiksi.

Useat naiset ovat kuitenkin altistuneet erittäin traumaattisille kokemuksille. Osa on oksennellut holtittomasti synnytyksen aikana, osa saanut paniikkikohtauksen kaltaisia oireita ja lisäksi useat vauvat ovat kärsineet jopa kohtuuttomasti.

Mikä on sinun mielipiteesi asiasta? (Juttu jatkuu alla…)

maskipakko

Mitä tiede sanoo maskeista?

”On olemassa joitain viitteitä tukemaan maskien tai hengityssuojainten käyttöä sairastamisen aikana, jotta ei tartutettaisi muita. On olemassa huomattavasti vähemmän dataa tukemaan maskien tai hengityssuojainten käyttöä, jotta voitaisiin estää tartunnan saaminen.” , toteaa maskitutkimukset vuonna 2010 läpi käynyt katselmus, mikä julkaistiin Cambridgen Yliopistossa.

Tämä kyseinen tutkimus kokosi vuonna 2010 yhteen siihen mennessä tehdyt kaikki merkittävät maskitutkimukset, ja analysoi niiden tulokset.

tiede-maskit

Virusten maailmassa luulisi, että mikään ei ole tämän jälkeen muuttunut, joskin poliittisesti ohjattuja maskitutkimuksia, mitkä kertovat juuri sitä, mitä tilaaja haluaa niiden kertovan voidaan teettää aina lisää tilanteen vaatiessa.

Lopputulema oli kuitenkin hyvin yksinkertainen: Mikäli olet sairas, niin saattaa olla, että joku ei sairastu niin helposti käyttäessäsi maskia. Maski ei kuitenkaan millään tavoin estä sinua sairastumasta.

Maskipakko synnyttäessä herättää kysymyksiä

On täysin luonnollista, että synnyttäjille ehdotettu maskipakko herättää kysymyksiä:

  • Estääkö kätilön maskin käyttö siis kätilön sairastumista? Ei estä.
  • Entä mikäli synnyttävä äiti haluaa synnyttää ilman maskia tietäen altistuvansa jollekin virukselle kätilön mahdollisen sairauden johdosta, niin voisiko se silti olla hänen oma valintansa? Hyvä kysymys.
  • Siinä tapauksessa saattaisi olla syytä kysyä myös, että miksi kyseinen kätilö on töissä kipeänä?
  • Vai riittääkö vastauksesi, että hän on oireeton viruksen kantaja? Miksi häntä ei sitten voisi testata?
  • Eivätkö maailmalla ravintoloiden ovien edessä olevat otsakuumemittarit annakaan virheetöntä tietoa?
  • Eikö pikatesteillä saadakaan tuloksia samantien?
  • Mikä on sinun kysymyksesi? Lisää se mielessäsi tähän _____________________________ ja kommentoi artikkelin alle.

Tiesitkö, että jano kumoaa maskipakon?

Joitain viikkoja sitten ruotsalainen ystäväni tuli käymään perheeni luona Suomessa. Ensimmäistä kertaa elämässään hän hankki itselleen maskin, sillä Finnairilta tuli jo ajoissa viesti, että lennolla täytyy käyttää maskia.

Lentokoneen lähdettyä nousuun ystäväni siirsi maskin pois kasvoiltaan, koska hänen oli vaikea hengittää. Välittömästi lentoemäntä saapui hänen luokseen ja pyysi häntä ystävällisesti laittamaan maskin naamalleen, koska sitä tulisi käyttää koko lennon ajan.

Muutama minuutti tämän jälkeen lentokoneessa aloitettiin juomatarjoilu. Ystäväni oli ihmeissään, ja kysyi kuinka hän voisi juoda maski kasvoillaan. ”Juodessa maskin voi tietenkin ottaa pois”, kuului ystävällinen vastaus.

Niinpä ystäväni tilasi puolen litran Pepsin, ja hörppi sitä koko matkan ajan ilman maskia. Tämä oli kaikkien osapuolien mielestä täysin ok.

Kysymys sinulle: luuletko, että hän tilasi Pepsin myös paluumatkalla? Vastauksen löydät alta.

maskipakko-pepsi

Sirkus jatkuu ja esiintyjät tekevät mitä tyhmempiä temppuja

Muutamia viikkoja sitten kävimme perheeni kanssa Sirkus Finlandiassa. Arviolta noin kolmasosa katsojista saapui paikalle maskeja käyttäen.

Sirkus-jatkuu-maskipakko

Asumme melko pienellä paikkakunnalla, joten silmäni osuivat jossakin vaiheessa naapuruston tuttuihin kasvoihin, joista kiinnitin erityistä huomiota erääseen perheenäitiin. Hän saapui paikalle maski kasvoillaan, kun taas lapsilla ei ollut maskeja.

Kun show oli alkanut, hän riisui maskinsa pois ja alkoi syömään popcorneja. Niitä syödessä menikin loppushow ripeästi, kunnes oli taas aika laittaa maski naamalle, ja palata kotiin.

Mitä hyötyä tästä on kenellekään, ajattelin esityksen aikana. Hyvä sirkus-show, sanoin lapsilleni esityksen jälkeen.

Ole hyvä kansalainen – tässä ohjeet sirkukseen osallistujille

On helppoa olla hyvä kansalainen.

Saavun sirkukseen maski päässä, syön show:n ajan popcorneja ja sitten laitan taas maskin päähäni.

Kukaan ei kyseenalaista, mitä päässäni liikkuu. Olen hyvä kansalainen.

Jos vitu****, voin irvistää maskin sisällä. Kukaan ei näe, olen hyvä kansalainen.

Vielä yksi iso popcorn-laatikko, kiitos. Ja neljä pekoni-pizzapalaa tuplajuustolla. Ja yksi iso Diet Cola, olen laihdutuskuurilla.

Makes sense.

Väistämättä tulee mieleen, että voitaisiinko tulevaisuudessa murtuneita luita korjata Photoshoppaamalla.

Annetaan show:n jatkua, eikä vain? Nyt se maski naamaan saat*** tai saat synnyttää kotona miehesi kanssa kahdestaan!

Muista, että synnytykset voivat olla miehillekin todella traumaattisia tapahtumia! Muistan kun saimme esikoisemme, ja puolisoni puristi kädestäni niin kovaa, että siihen jäi mustelma. Ai hitto, että se sattui.

Älä ole heikko: laita se maski naamallesi, kun synnytät!

Miten sä kehtaat valittaa. Olisit nähnyt sen mustelman.

Lue myös:

(Lähteet: MTV Uutiset, DailyMail, Cambridge.org / Kuvat: Omat kuvat, Kapwing, Unsplash)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös