Sekundaarinen lapsettomuus – kaipaus useampaan lapseen

Sekundaarinen lapsettomuus – kaipaus useampaan lapseen

Sekundaarinen lapsettomuus tarkoittaa, että naisella on yksi tai useampi raskaus tai synnytys, mutta uusi raskaus ei jostain syystä ala. Primaarisessa lapsettomuudessa aikaisempia raskauksia ei ole. Molemmissa lapsettomuusmuodoissa voi viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen kääntyä ammattilaisten puolen lapsettomuuden syiden selvittämiseksi.

On hyvä muistaa, että sekundaarisesta lapsettomuudesta kärsivät ovat yhtä oikeutettuja tunteisiinsa kuin ne, joilla lapsia ei vielä ole yhtäkään. Lapsettomuudesta kärsivää ei kannata lohduttaa sillä, että ”no onhan sulla jo yksi lapsi, olisit siitä kiitollinen kun kaikilla ei ole yhtäkään!”. Kaipuu lapseen voi olla yhtä vahva ja se on samalla tavalla oikeutettu oli lasten lukumäärä jo ennestään mikä tahansa.

Lue lisää aiheesta lapsettomuus.

sekundaarinen lapsettomuus

Sekundaarisen lapsettomuuden syitä ja hoitomuotoja

Kokosimme seuraavaan listaan yleisimpiä syitä, joista sekundaarinen lapsettomuus voi johtua. Joskus syynä on yksittäinen asia, mutta joskus taustalla voi olla niitä useampikin.

  • Ovulaatiohäiriöt ovat yski yleisimmistä syistä. Ne johtuvat munasarjan synnynnäisestä rakenteesta ja niitä voi hoitaa hormonilääkityksellä.
  • Ikä heikentää naisen hedelmällisyyttä noin 35-vuotiaana ja jyrkempi lasku tapahtuu noin 40-vuotiaana. Hedelmällisyyden laskun voi tunnistaa lyhenevästä kuukautiskierrosta, mikä johtuu munarakkuloiden määrän vähenemisestä.
  • Miehen sperman laatu voi heikentyä varsinkin iän myötä. Tästä johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa keinohedelmöityksellä tai koeputkihedelmöityksellä.
  • Endometrioosista kärsii noin joka kymmenes nainen ja se voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Endometrioosia voidaan hoitaa hormonilääkityksellä ja koeputkihedelmöityksellä.
  • Yli 30-vuotiailla naisilla noin 20-30 prosentilla on hyvänlaatuisia kohdun lihaskyhmyjä eli myoomia. Jos myoomat ovat isoja tai niitä on paljon, ne vaikeuttavat raskauden alkamista. Myoomia voi hoitaa leikkaamalla.
  • Munanjohdintukkeumat estävät siittiöiden kulun munasolun luokse. Myös ahtauma voi hankaloittaa hedelmöittymistä ja aiheuttaa kohdunulkoisia raskauksia. Tukkeumat johtuvat usein tulehduksista, jotka voivat johtua esimerkiksi sukupuolitaudeista. Tukkeumissa hoitomuotona on yleensä koeputkihedelmöitys.
  • Geeniperimä, kasvaimet, endometrioosi, munasarjaleikkaus, tulehdukset, hormonaaliset häiriöt ja autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa munasarjojen vajaatoimintaa. Näissä tapauksissa suositellaan, ettei raskautta siirretä kovin myöhäiseksi, sillä vajaatoiminta yleistyy iän myötä. Hoitona voidaan käyttää luovutettuja munasoluja.
  • Terveellisillä elintavoilla voi vaikuttaa omaan hedelmällisyyteensä. Epäterveellinen ruokavalio, tupakointi, alkoholin liikakäyttö sekä yli- ja alipaino vaikeuttavat raskaaksituloa.
  • Huonosti parantunut sektioarpi voi tehdä kohtuun alueen, johon alkio ei pääse kunnolla kiinnittymään. Hoitona voidaan tarvita uutta leikkausta.
  • Jotkin sairaudet ja lääkkeet voivat haitata hedelmällisyyttä. Esimerkiksi reuma- ja verenpainelääkkeet voivat heikentää sperman laatua ja hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa naisille ovulaatiohäiriöitä.

sekundaarinen lapsettomuus

Kokemuksia ja ajatuksia sekundaarisesta lapsettomuudesta

”Sekundaarisen lapsettomuuden vuoksi kahden lapsemme ikäeroksi tuli yli 10 vuotta. Se oli huomattavasti enemmän kuin mitä olisimme toivoneet. Ehdimme jo luopua toivosta saada toinen lapsi, mutta onneksi niin ei käynyt. Suuressa ikäerossa on myös hyvät puolensa.”

”Voisin kuvitella, että sekundaarinen lapsettomuus on totaalista lapsettomuutta jopa rakempaa tietyllä tavalla. Jos on jo kokenut raskauden, synnytyksen, vauva-ajan ja rakkauden lapseen, tietää mitä menettää kun seuraavaa lasta ei saa.”

”Minä tunsin vahviten sekundaarisen lapsettomuuden oman lapseni näkökulmasta. Surin sitä, ettei hän saanut sisaruksia, sillä omat sisarukseni ovat olleet minulle todella tärkeitä.”

”Ensimmäinen lapsi sai alkunsa helposti. Tätä on seurannut vaikeuksia raskautua sekä kaksi keskenmenoa. On ollut rankkoja vuosia tämän kanssa, mutta silti yritän olla kiitollinen esikoisestani eikä toivoa ole vielä menetetty.”

Lue lisää:

Eläinten viikko – opeta lapsi kunnioittamaan eläimiä

Lapsen oppimisvaikeudet – vinkkejä koulunkäyntiin ja opiskeluun

Kaksosraskaus enkelin saattelemana

HS: Santeri Partanen on jo isä, mutta silti hän tuntee katkeruutta muiden vauvauutisista

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös