Silpominen

Kansalaisaloite – Tyttöjen sukuelinten silpominen kielletyksi

Kansalaisaloite – Tyttöjen sukuelinten silpominen kielletyksi

Tyttöjen sukuelinten silpominen eli ympärileikkaus tarkoittaa kulttuurisista tai ei-hoidollisista syistä tehtävää toimenpidettä, jossa tytöltä poistetaan osittain tai kokonaan ulkoiset sukuelimet, tai niitä vahingoitetaan jollakin muulla tavalla. Yleensä toimenpide tehdään ilman puudutusta, epästeriileillä välineillä, kuten veitsillä, saksilla, parranajokoneen terillä tai lasinpaloilla. Toimenpide tehdään vauvaikäisistä teini-ikäisille tytöille, useimmiten ennen 15 vuoden ikää. Tyttöjen silpomista tapahtuu pääosin Afrikassa ja osittain myös Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Maaseudun kylissä ympärileikkauksen suorittaa yleensä kätilöt tai vanhemmat naiset.

Silpomisesta jää seuraamuksia lopun iäksi, kuten kivuliaat kuukautiset, synnytyksessä esiintyvät ongelmat sekä seksuaalisen elämän vaikeudet. Toimenpiteeseen käytettävät välineet aiheuttavat tulehduksia leikkausalueelle ja tarttuvien tautien, kuten HIV, leviäminen on mahdollista. Silpomisen jälkeinen häpyhuulten yhteenompelu saattaa aiheuttaa virtsaamisvaivoja, kuukautisveren poistumisongelmia sekä vakavia tulehduksia.

Silpomisesta aiheutuneita seurauksia voidaan jossain määrin korjata plastiikkakirurgisin toimenpitein, kuten paikallispuudutuksessa tehtävällä avaamisella. Radikaaleimmissa tapauksissa voidaan joutua tekemään ihonsiirtoa, jolla ulkoisia sukuelimiä rekonstruoidaan.

Kansalaisaloite tyttöjen silpomisen kieltämiseksi
Ympärileikkaus tehdään yleensä ennen 15 vuoden ikää

Suomeen tarkempi lainsäädäntö

Ympärileikkaus loukkaa lapsen ihmisoikeuksia. Suomessa silpominen on rikoslaissa kielletty ja rangaistava teko, joka täyttää pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit. Näin on myös silloin, kun Suomessa asuva tyttö viedään ulkomaille leikattavaksi. On todennäköistä, että tytöt, joiden lähtömaassa tapaa on harjoitettu, joutuvat ympärileikkauksen kohteeksi. Tarkkaa määrää Suomessa olevien silpomisen uhreiksi joutuneista tytöistä ja naisista ei ole, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n toimesta tiedonkeruuta on alettu kehittää muun muassa neuvoloissa. Oikeusjuttuja silpomisesta ei ole Suomessa ollut, mutta muissa Pohjoismaissa kyllä. Kuitenkin ympärileikkaus epäilyistä on oltu yhteydessä lastensuojeluun Suomessakin.

”Tiedonkeruuta on alettu kehittää äitiysneuvolakorttien avulla”

Tarvitaan kuitenkin tarkempi lainsäädäntö tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila on tehnyt kansalaisaloitteen tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Aloitteen on kerättävä 50 000 nimeä edetäkseen eduskuntakäsittelyyn. Tällä hetkellä allekirjoitusten määrä on tuhansia jäljessä siitä, mitä sen tässä vaiheessa keräystä pitäisi olla. Aikaa aloitteen allekirjoittamiselle on lokakuun alkuun asti.

Kansalaisaloitteen tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi voit allekirjoittaa täältä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3056

Aiheesta lisää: https://www.lansivayla.fi/artikkeli/685093-aloite-tyttojen-silpomiskiellosta-pahassa-vastatuulessa-taitaa-olla-helppo

Lähteet: https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/erityiskysymykset/pahoinpitely-ja-seksuaalinen-hyvaksikaytto/tyttojen-ymparileikkaus

Lue Myös: Ensi- ja turvakotien liitto

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös