Riika kokemuksia – hyvää ruokaa, vauhdikasta tekemistä ja sadetta

Riika kokemuksia – hyvää ruokaa, vauhdikasta tekemistä ja sadetta

Riika kokemuksia -artikkelissa mukana yhteistyössä on Hurmås-neule.

Vietimme pääsiäisen perheen kanssa Riiassa. Ennen pääsiäistä Suomessa oli jo saatu nauttia aurinkoisista ja keväisistä päivistä, joten oli hieman pettymys kun koko matkan aikana ei aurinko pilkahtanut kertaakaan. Sitä vastoin saimme nauttia lumi-, räntä- ja vesisateista.

Onneksi ei loma mennyt pilalle kehnosta säästä huolimatta, vaan olimme sitten sisätiloissa vähän enemmän kuin mitä alun perin olimme suunnitelleet.

Riika kokemuksia keräsimme koko pääsiäisen 2018 ajan. Saavuimme myöhään torstai-iltana ja palasimme kotiin tiistaiaamuna. Meillä oli siis neljä kokonaista päivää tutustua Riikaan. Koska välimatkat eivät olleet pitkiä, niin ehdimme näiden neljän päivän aikana tehdä ja nähdä hyvinkin paljon.

Lue myös Riika hotelli Grand Palace Hotel viiden tähden kokemuksia

Liikkuminen Riikassa

Riikan keskustassa ja vanhassa kaupungissa etäisyydet ovat lyhyitä, joten kävelemällä pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen. Me kävelimme yleensä enintään 2-3 kilometrin matkat ja sitä pidemmät siirtymiset sujuivat taksilla, bussilla tai ratikalla.

Taksit ovat Riikassa edullisia. Taksimatka lentoasemalta hotellille kesti noin 20 minuuttia ja maksoi 14 euroa. Muutaman kilometrin matkat selvisi yleensä alle viidellä eurolla. Takseja oli hyvin saatavilla suoraan kadulta. Taksin hinnat lukevat auton kyljessä. Hintaeroja on jonkin verran, mutta varsinkin lyhyillä matkoilla niistä ei tarvitse huolehtia, kun summat ovat pieniä joka tapauksessa. Joissakin takseissa pystyi maksamaan kortilla, mutta käteistä kannattaa aina olla varmuuden vuoksi. Pari kertaa pyysimme tilaamaan meille taksin, ja toive toteutettiin aina hyvillä mielin ja taksi tuli paikalle tosi nopeasti.

Pari kertaa hyppäsimme myös bussin kyytiin. En tiedä olisiko rattaiden kanssa päässyt ilmaiseksi matkustamaan, mutta varmuuden vuoksi ostimme aina kaksi aikuisten matkalippua. Bussikuskit eivät olleet kovin palveluhenkisiä eivätkä puhuneet englantia, mutta ymmärsivät kuitenkin sen verran että liput saatiin ostettua. Kertalippu maksoi kaksi euroa. Riikassa kulkee myös johdinbusseja ja ratikoita.

riika kokemuksia
Meille sattui aika koleat ilmat. Meillä oli mukana lapsille matkarattaat ja kantoreppu. Pääasiassa lapset kulkivat rattaissa vuorotellen ja kävellen. Välillä täytyi ottaa pienempi reppuun kyytiin, jos molemmat väsähtivät yhtä aikaa.

Syöminen Riikassa

Ruoka oli ehkä yksi parhaista Riika kokemuksia matkallamme. Vaikka tykkään tehdä itse kotona ruokaa, niin lomamatkoilla on ihanaa kun saa syödä monta kertaa päivässä ravintolassa. Riikassa saimme todella hyvää ruokaa ja vieläpä hyvin edullisesti verrattuna Suomen hintoihin. Seuraavassa muutama onnistunut ravintolakäynti.

The Good father

Esikoisellamme on päähänpinttymä pitsaperjantaista, joten perjantaina etsimme italialaisen ravintolan. Sellainen löytyi vanhasta kaupungista: The Good father, Aldaru iela 11.

Pitsat olivat tosi hyviä ja oma kala-annokseni todella maukas. Pitsat maksoivat noin kuusi euroa ja talon viini 3,50 euroa per lasi. Ravintolamiljöö oli viihtyisä, palvelu asiallista ja nopeaa ja rahalle sai todella vastinetta.

riika kokemuksia
Pitsat ja kala maistuivat ravintola Good fatherissa.

Lido

Lido on vuonna 1987 perustettu latvialainen ravintolaketju. Lidon ravintoloita ja kahviloita näkyi Riikassa monessa eri paikassa. Me kävimme syömässä Lidon kahvilassa ensimmäisenä aamuna, kun se sattui olemaan ensimmäinen paikka johon kävellessämme törmäsimme. Meidät houkutteli sisälle aamiaisbuffet hintaan 4,90 €. Lapset saivat (meillä 2- ja 4-vuotiaat) syödä puoleen hintaan.

riika kokemuksia
Aamiaista oli tarjolla klo 8-11.

riika kokemuksia

riika kokemuksia
Nirsoille lapsille kelpasivat paahtoleipä, kurkku ja puuro.

Grill Bar Gastronome

Mc2-keskuksessa (Krasta iela 68) sijaitseva Gastronome tarjoaa viikonloppuisin kalabrunssia klo 11-13:00 ja 13:30-16:00. Brunssi maksoi 19 per henkilö ja lapset söivät veloituksetta. Tosin meidän lapsethan eivät kalaan suostu koskemaan, mutta leipää sentään pupelsivat. Brunssilla oli niin paljon erilaisia ruokia, enkä pystynyt ihan kaikkea edes maistamaan. Kaikki oli kuitenkin tosi hyvää ja saimme nauttia monista uusista mauista.

Pöytiin tarjoiltiin myös oystereita, mutta niistä en vielä ole oppinut niin kovin pitämään. Ensimmäiseen oysteriini laitoin liikaa sitruunaa ja siinä ei maistunut mikään muu ja toisesta jäi suuhun melko vahva meriveden maku. Onneksi paha maku suusta haihtui viimeistään siitä vaiheessa kun iskin kiinni jälkiruokapöydän antimiin. Oli todella hyvää!

riika kokemuksia
Paljon eri kaloja ja mereneläviä.
riika kokemuksia
Nämä pienet makupalat olivat erityisen hyviä!
riika kokemuksia
Jälkiruokapöydästä erityisen herkkua oli creme brulee ja suklaamousse.

riika kokemuksia

Mc2-keskuksessa oli ravintolan lisäksi huonekalukauppa ja elintarvikemyymälä sekä kahvila. Myymälässä oli kaikkea ihanaa ja kaunista myytävää.

riika kokemuksia

ruokakauppa riiassa

Koya

Ihan loistavan brunssin nautimme myös ravintola Koyassa (Str.Andrejostas 4). Meidän oli tarkoitus mennä AquaLunaan, mutta se olikin aivan täynnä. Onneksi rannalla oli useita ravintoloita, ja Koyaan mahtui hyvin. Varsinkin kesällä alue on varmaan tosi viehättävä ja siellä pääsee syömään myös terassilla. Koyan brunssia tarjoillaan sunnuntaisin klo 11-16 ja se maksaa 18 euroa. Lapset söivät veloituksetta.

Taas oli tarjolla vaikka minkälaista herkkua ja erilaisia makuja. Nirsot lapset eivät oikein löytäneet mitään syötävää, paitsi raakoja porkkananpalasia mutustelivat. Minusta on ihanaa, kun ei ole kaikkia perinteisiä brunssiherkkuja puuroineen, smoothieineen ja leipineen, vaan kaikkea erilaista maisteltavaa.

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia
Lapsille löytyi leikkinurkasta paljon leluja. Koska muita lapsia ei ollut paikalla, niin saimme ottaa yhden lelulaatikon oman pöytämme viereen. Me aikuiset saimme rauhassa nautiskella ruoasta ja maisemista vaikka lapsille ei ruoka maistunutkaan.

Wellton hotellin TAPAS TAPAS

Riikan kauppahallissa ja torilla käyskentelyn jälkeen päätimme etsiä ruokapaikan, ja silmiimme osui Wellton-hotellin TAPAS TAPAS -ravintola, johon päätimme poiketa. Tapaksissa parasta on juuri se, että niitä voi tilata monta annosta. Taas oli todella hyvää ruokaa, joskin tämä ravintola ei ollut ihan edullisimmasta päästä. Laskun loppusumma jäi kuitenkin alle 50 euron, joten edullista on Suomen hintoihin verrattuna. Lapsille löytyi mieluinen pasta-annos eli pelkkää voipastaa ja juuston pyysimme erikseen. Kaikki maistamamme tapakset olivat todella hyviä!

riika kokemuksia

Tekemista Riikassa lasten kanssa

Koska ilmat olivat mitä olivat, niin puuhailumme Riikassa olivat hyvin sisäpainotteisia. Neljässä paikassa ehdimme kerätä yllättävänkin paljon Riika kokemuksia monenlaisista lapsille ja aikuisille mieleisistä paikoista ja nähtävyyksistä.

Citykids

Sisäleikkipuisto Citykids sijaitsee osoitteessa Ganibu Dambis 7a. 2-vuotiaalle sisäänpääsymaksu oli 7 euroa ja 4-vuotiaalle 9 euroa. Aikuiset pääsivät sisään veloituksetta ja samalla hinnalla sai olla niin kauan kuin halusi.

Citykidsissä oli eniten tekemistä yli 4-vuotiaille ja alakouluikäisille. Monet liukumäet ja kiipeilypaikat olivat liian pelottavia tai vaikeita 2-vuotiaalle. Onneksi kuopuskin viihtyi hyvin niissä paikoissa joissa tykkäsi eniten olla eli pienten leikkialueella, legojen rakentelupaikalla ja pallomeressä. 4-vuotiaamme tykkäsi eniten liukumäistä ja trampoliineista. Ihan lopuksi huomasimme myös pimeän tunnelin, jonka suositusikäraja oli yli 7-vuotiaille. Poika kuitenkin innostui ”kummitustunnelista” kunhan meni hänen kanssaan käsi kädessä. Tyttö ei pimeään tunneliin suostunut tulla.

Citykidsien Facebook-sivuilla on jonkin verran valituksia siitä, että omia eväitä ei saa syödä missään ja paikan päältä ei voi ostaa terveellistä syötävää. Myynnissä olikin lähinnä juomia, jäätelöä ja sipsejä. Me söimme aulan pöydissä pahimpaan nälkään omia hapankorppuja eikä kukaan siitä tullut mitään valittamaan. Viihdyimme paikassa melkein kolme tuntia, joten nälkä ehti tulla lapsille vaikka ennen tuloa olimme käyneet syömässä.

riika kokemuksia ja

riika kokemuksia
Hetken aikaa aulatiloissa oli disco.

riika kokemuksia

riika kokemuksia
0-3-vuotiaiden alueella oli vähän rauhallisempi meininki.

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia

Riikan keskustori

Riikan keskustorilla on mukava kierrellä lasten kanssa. Kesällä kojuja on varmaan enemmän myös ulkona, mutta oli siellä nytkin myyjiä räntäsateessa. Keskustorilla oli myös kauppahallimaisia rakennuksia, joista löytyi ruokaa, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, leluja, vaatteita, laukkuja, matkamuistoja ynnä muuta sellaista.

Keskustori oli mukava paikka kierrellä lasten kanssa. Siellä ei ollut liian ruuhkaista ainakaan tähän aikaan vuodesta, joten ei ollut pelkoa että lapset kovin helposti katoaisivat ihmisvilinään.

riika kokemuksia
Leluja tutkimassa. Muutama Ryhmä Hau -lelu tarttui mukaan.

kalatori riiassa

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia
Poika tykkäsi kierrellä ja katsella kaloja. Vaikka ei niitä itse halua syödäkään.

Zinoon tiedepuisto

Science Center Zinoo sijaitsee kauppakeskus Gallerijan viidennessä kerroksessa osoitteessa Dzirnavu iela 67. Perhelippu maksoi 20 euroa.

Zinoo on ehkä pienin tiedepuisto jossa olemme käyneet, mutta toisaalta se oli aika kiva hallittavan ja helposti hahmotettavan kokonsa puolesta. Viihdyimme Zinoossa helposti kolme tuntia ennen kuin iski väsähdys ja nälkä lapsille.

Tiedepuistossa oli paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja lapset saivat aika vapaasti koskea, kokeilla ja rakentaa. Meille kerrottiin alussa, että puistossa ei ole kovinkaan paljon ohjelappuja, vaan asioita ja ilmiöitä voi lähteä itse tutkimaan ja kokeilemaan. Henkilökuntaa oli hyvin paikalla jos jostakin olisi tullut kysyttävää. Meidän 2- ja 4-vuotiaat viihtyivät hyvin ja itsellekin paikka oli mieluinen. Zinoossa voi käydä siis ihan kaikenikäiset ja miksei sinne voisi mennä myös ihan aikuisseurassakin.

zinoon tiedepuisto

zinoon tiedepuisto

zinoon tiedepuisto

zinoon tiedepuisto

zinoon tiedepuisto

riika kokemuksia

Livu Akvaparks

Pulikoimaan pääsimme Livun vesipuistossa, joka sijaitsee Jurmalan puolella (Viestura iela 24). Ostimme puistoon neljän tunnin liput, jotka maksoivat lapsilta 6 euroa ja 8 euroa sekä aikuisilta 23 euroa. Neljä tuntia oli meille oikein hyvä aika. Ehdimme pulikoida ihan rauhassa mutta kauempaa emme kyllä olisi jaksaneet.

Tähän aikaan vuodesta auki olivat vain sisäaltaat. Heti aluksi lapset vähän järkyttyivät kylmää ilmaa ja varmaan odottivat myös vähän lämpöisempää vettä. Meidän pitikin aika nopeasti etsiä saunat, sillä lapset alkoivat täristä kylmästä. Saunoja löytyi monia erilaisia ja niissä oli helppo aina välillä käydä lämmittelemässä.

Livu Akvaparks olisi ollut optimaalinen isommille koululaisille, sillä siellä oli paljon hurjia vesiliukumäkiä, joihin emme edes harkinneet menevämme. Pienille lapsille oli oma allas, jossa oli kiipeilyteline ja pieniä liukumäkiä. Harmi vaan, että koko hökötyksen yläpuolella oli iso vesitynnyri, joka täyttyessään hulautti kaikki vedet alla olijoiden päälle. Tämä siis tapahtui noin kerran viidessä minuutissa. Molemmat lapset pelkäsivät putoavaa vettä, joten emme voineet olla tässä osiossa juurikaan.

Kiva yllätys oli, kun vesipuistossa alkoi sirkusesitys. Katselimme varmaan puoli tuntia pellejä, saippuakuplia, temppuilevia koiria ja muita hauskoja lapsille sopivia sirkuseristyksiä. Lapset tykkäsivät ja ihmettelivät kovasti.

Livu Akvaparks oli siis ihan kiva kokemus ja myös pienten lasten kanssa siellä pärjää, kunhan jaksaa heidän kanssaan siellä lillua ja puuhailla sekä käydä säännöllisesti saunassa lämmittelemässä. Paikka oli aika iso ja kesäaikaan se on vielä isompi kun ulkoaltaatkin ovat avoinna. Itse en ole mikään kovin suuri kylpylöiden, uimahallien tai vesipuistojen ystävä, mutta kyllähän sitä aina välillä viihtyy uiskennellessakin.

riika kokemuksia
Vesipuistoon menossa. Altailta ei tullut otettua kuvia, kun jätimme kännykät pukukoppeihin.

Jump Space

Kävimme pomppimassa trampoliineilla Jump Spacessa (Krasta iela 52) kun se sattui olemaan lähellä Lido Leisure Parkia ja brunssiravintolaamme. Liput maksoivat kuusi euroa per lapsi ja me aikuiset pääsimme veloituksetta lapsia vahtimaan.

Paikassa oli aika paljon pomppijoita, mutta onneksi pienille lapsille oli rauhoitettu oma alueensa. Näin pomppijoilla ei ollut niin kovin suurta kokoeroa, eivätkä pienet jää niin helposti jalkoihin. Lapset pomppivat hiki päässä pari tuntia ja heillä oli tosi kivaa. Myös montussa tuli möngerrettyä tovi jos toinenkin.

Jump Space oli tosi kiva paikka sadepäivän viettoon ja saimme taas lisää Riika kokemuksia. Ainakin lapset saivat hyvin liikuntaa! Itse en kovin paljoa hyppinyt, koska en ollut oikein hyvin varustautunut (eli ei ollut urheiluliivejä) ja muutenkin lapsia piti aika tarkkaan pitää silmällä etteivät he ajautuneet isompien lasten alle tai vaarallisiin paikkoihin.

riika kokemuksia

riika kokemuksia

riika kokemuksia

Lido Leisure Centre

Mc2-keskuksen ja Jumping Spacen kanssa samalla kadulla lähellä oli myös Lido Leisure Centre (Krasta iela 76). Kyseessä on ulkoilmapaikka, jossa on kaikenlaista aktiviteettiä. Näin talvi/kevätaikaan suuri osa laitteista ja toimintapaikoista oli suljettuna, mutta silti riitti ihan kivasti tekemistä meille. Kesäaikaan paikka varmaankin herää henkiin ja vilinää riittää.

Me kävimme ensin lasten liikennepuistossa, johon ostimme liput kaksi euroa per lapsi. Sillä hinnalla sai ajella 10 minuuttia. 4-vuotias polki kovaa vauhtia, mutta 2-vuotias ei niin kovin hyvin osannut ja jaksanut polkea, joten häntä sai vähän lykkiä ja ohjailla eteenpäin.

Lapset kävivät myös keinumassa ja poika ajeli sähköautolla innoissaan. Sekin maksoi kaksi euroa per kymmenen minuuttia. Tyttökin kävi autoa kokeilemassa, mutta ei sitten tykännytkään ja hänestä ei tarvinnut maksaa.

Lido Leisure Centressä on myös iso Lidon ravintola. Me emme käyneet siellä syömässä, mutta paikka vaikutti viihtyisältä ja se näytti olevan lapsiperheiden suosiossa. Kesällä alueella voisi hyvinkin kulua kokonainen päivä lasten kanssa, mutta kannattaa käydä katsomassa paikka myös kylmempinä vuodenaikoina.

tekemistä riiassa

tekemistä riiassa

tekemistä riiassa

tekemistä riiassa

Pyhän Pietarin kirkon näköalatorni

Pyhän Pietarin kirkko ei varsinaisesti ole mikään lapsiperhevinkki Riikaan, mutta mainittakoon tämäkin kun tuli sielläkin käytyä ja se on aika oleellinen osa monen Riika kokemuksia. Näköalatornin sisäänpääsy maksoi aikuisilta 9 euroa ja alle kouluikäiset pääsivät veloituksetta. Vaikka torniin on hissiyhteys, niin lasten kanssa kannattaa varautua siihen, että pari kerrosta täytyy kiivetä ensin rappusia pitkin. Rattaat ja vaunut täytyy ja kannattaa jättää alas.

Ylhäältä on Riikan ehkä hienoimmat näkymät. Itse en ehtinyt näkymiä kovin paljoa ihastella, sillä tyttö halusi heti ylös päästyämme lähteä takaisin alas. Hän hoki ”alas, alas, alas” niin kauan kunnes menimme takaisin hissiin ja ovet sulkeutuivat. Siinä vaiheessa tyttö tajusi, että isi ja veli jäivät vielä ylös ja alkoi hokea ”ylös, ylös, ylös”. No eihän siinä kesken hissimatkaa voinut enää suuntaa muuttaa, enkä muutenkaan enää suostunut lähteä toista kertaa ylös, joten koko kirkko raikui kun tyttö huusi kiukkuisena. Ei siinä muuta kuin äkkiä ulos koko kirkosta ja pihalle rauhoittumaan. Tämmöstä se on välillä lasten kanssa. 😀 Onneksi mies ehti ottaa edes jotain kuvia.

tekemistä riiassa

riika kokemuksia

Suklaamuseo

Meiltä jäi itse asiassa suklaamuseo kokonaan näkemättä, koska se olikin kiinni koko pääsiäisen. Tutkimme kovasti suklaamuseon nettisivuja ja siellä oli tosi epäselvästi ilmoitettu aukioloajat. Päättelimme että museo olisi ollut auki, koska kyseisen päivän kohdalle ei ollut merkitty lukon kuvaa, jollainen näkyi joidenkin muiden päivien kohdalla. Paikalle päästyämme ovessa oli kuitenkin lappu jossa kerrottiin museon olevan kiinni koko pääsiäisen.

Poika oli vähän pettynyt kun oli odottanut suklaamuseota. Tyttö ei sentään tajunnut mitään kun oli vieläpä nukahtanut matkalla. Onneksi viereinen suklaamyymälä oli auki ja lupasimme pojalle, että hän saa valita mitä tahansa. Hän valitsi lopulta suolakeksejä ja mutusti niitä oikein tyytyväisenä.

riika kokemuksia
Kiinni on!

Hurmås-neule lämmittää

Matkoilla vakiovarusteisiini kuuluvat isot huivit. Meidän Riika kokemuksia oli tällä kertaa hyvin kylmät. Lämpimissä maissa suosin ohuita ja suuria huiveja tai kankaita, joista saa tarvittaessa vaikka rantahameen itselleen. Myös lentokoneessa tarvitsee usein lisälämmikettä vaikka matkakohde olisi kuinka lämmin tahansa.

Kylminä vuodenaikoina villa on loistava valinta huiville. Sain Riikan matkalleni mukaan Hurmåksen ihanan villahuivin, joka lämmitti ihanasti mutta ei kutittanut laisinkaan. Oletin, että Riikassa olisi ollut vähän lämpöisempi ja että ainakin päivisin aurinko olisi lämmittänyt. Siksi otin mukaani vain ohuen takin sillä olisi ollut inhottava hikoilla paksussa takissa auringonpaisteessa. Noh, säät olivat mitä olivat, mutta onneksi paksu villahuivi lämmitti sen verran paljon, että ohuessakaan takissa en palellut.

Huivi on myös siitä kätevä asuste, että se on helppo ja nopea riisua tarpeen mukaan. Kylmästä ilmasta kun astuu sisälle vaikkapa johonkin kauppaan, niin huivia on helppo avata eikä sisällä tule takin kanssa tuskanhiki. Jos oli oikein kylmä tuuli, kiedoin huivin monta kertaa kaulan ympärille ja jos oli lämpöisempi niin availin huivia vähän löysemmälle.

Huivi käy hätätapauksessa myös peitoksi. Luovuin huivistani tietenkin lapseni hyväksi kun hän nukahti rattaisiin ja kävi aika kova tuuli.

riika kokemuksia
Hurmåksen huiveja saa monessa eri värissä.

Mahtavia Riika kokemuksia saimme siis hyvin monipuolisesti! Erityisesti ruokatarjonta jäi hyvin.

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös