Lapselle nimeksi Hilarius vai tutumpi Ilari?

Lapselle nimeksi Hilarius vai tutumpi Ilari?

Haluatko antaa pojallesi nimeksi Hilarius? Kokosimme tähän joitakin tietoja Hilarius ja Ilari nimistä.

Hilarius ja Ilari
(Kuva: Family O’Abé @ Flickr Creative Commons)

Nimi Hilarius tulee latinankielisestä iloista ja hyväntuulista tarkoittavasta sanasta hilaris. Hilariuksella on juurensa myös pyhimyskalenterissa: Hilarius oli 300-luvulla eläneen Poitiers’n piispan nimi. Hilarius pääsi jopa suomalaiseen almanakkaan vuosina 1705 – 1706 ja myöhemmin 1708–1907.

Nimeä on yritetty uudistaa käännöslainalla Ilo sekä nimen muunnoksella Hillari: nimet olivat vuonna 1882 ja 1883 Kansanvalistusseuran kalenterissa. Almanakkaan kumpaakaan nimeä ei koskaan hyväksytty.

Hilarius- ja Ilari-nimiset Suomessa

Ilari on karjalainen asu Hilarius-nimestä ja Ilarin nimipäivää vietetään 13.7. Jos joskus törmäät nimeen Hillar tai Illar, ne ovat samasta Hilarius-nimestä lähtöisin olevia virolaisia ja melko suosittujakin miehen nimiä. Suomessa Hilari, Ilari ja Hilarius ovat taipuneet puhekielessä muotoihin Hilari, Hila, Hilkku Lari, Larjus, Hilli, Hilu.

Ilari vai Hilarius nimi
(Kuva: Family O’Abé @ Flickr Creative Commons)

Hilarius on kautta aikojen ollut harvinainen nimi Suomessa, mutta etenkin 1960-luvun jälkeen Hilarius-nimen on saanut vain kourallinen poikalapsia. Muutama tyttökin on nimetty Hilariukseksi viitisenkymmentä vuotta sitten.

Ilari-nimi on selkeästi suositumpi: Väestörekisterin etunimitilaston mukaan lähes yli 14000 lasta on saanut nimen Ilari viimeisen sadan vuoden aikana. Harvinaiseksi jääneet nimet ovat eri muunnelmat Hilariuksesta: Hilari-nimeä on annettu noin 40 pojalle ja 30 tytölle, Ilo-nimisiä löytyy pojista 250 ja tytöistä viitisenkymmentä, Hillari-nimisiä tilastosta löytyy yhteensä 150, joista 20 on tyttöjä, Illar-nimi näkyy olleen annettu yhteensä alle 50 pojalle 40–80-lukujen välisenä aikana.

Hilarius on hieno ja konstailematon nimi juuri erilaisille muunnoksille – siitä vain mieleistä harkitsemaan!

Lue myös nämä:

(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös