Moneen taipuva tytön nimi Matilda

Moneen taipuva tytön nimi Matilda

Nimi Matilda tulee saksankielisestä nimestä Mathilde, joka muodostuu vanhojen germaanisten kielten, kuten muinaisnorjan mahtia (macht, mat) ja taistelua (hildr) tarkoittavista sanoista ja tarkoittaa siis mahtavaa taistelijatarta.

Matilda_Mathilde
(Kuva: Igor Menezes Fotógrafo @ Flickr Creative Commons)

Saksassa Mathilde-nimestä on käytössä myös muodot Thilde ja Mechtelt. Ranskassa sama nimi taipuu muotoon Maude.

Espanjankielisissä maissa käytössä on myös versio Mafalda. Englannin kielessä Mathilde ja Mathilda muuntuvat helposti nimiksi Tilly ja Maud. Venäjän kieleen on yleistynyt Matilda ja viroon taas Maldi, Milda ja Tilde.

Pyhä Mathilde Matilda-nimen taustalla

Aikoinaan 900-luvulla elänyt Pyhä Mathilde oli saksalaisen kuningas Henrik I:n puoliso, joka synnytti muun muassa keisari Otto Suuren ja Kölnin arkkipiispa Brunon.

Mathilde tunnettiin hyväntekeväisyydestään ja perustamistaan luostareista. Matildan nimipäivää vietetään Pyhän Mathilden kuolinpäivänä 14.3.

Matilda-, Tilda- ja Hilda-nimet Suomessa

Suomesta löytyy sekä Mathildoja että Matildoja – h:lla ja ilman. Samoin suomessa on käytössä Matildan johdannaisnimet Hilda ja Tilda. Toisin kuin muissa kielissä, Suomessa sanan alkuosa on harvemmin käytössä kutsumanimissä, joista mainittakoon Malla ja Mata.

Tilda ja Hilda
(Kuva: Igor Menezes Fotógrafo @ Flickr Creative Commons)

Matilda on selkeästi ollut suositumpi nimi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa kunnes se 1980-luvulta lähtien on jälleen kasvattanut suosiotaan. Hiljaisin jakso Matilda-nimen suosiossa on ollut 60- ja 80-luvun välillä: nimen on saanut tuona ajanjaksona alle 400 tyttöä.

Siinä 80-luvun taitteessa alkanut nimen suosion nousu muuttui melkein Matilda-buumiksi 2000-luvun puolella, jonka jälkeen yli 10000 lasta on saanut etunimekseen Matildan. Suomessa käytössä olevat johdannaiset Tilda ja Hilda ovat etuniminä huomattavasti harvinaisempia.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993; Sheknows.com)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös