Raskausviikko 21 – rv 21

Raskausviikko 21 – RV 21 opas

Raskausviikko 21 (RV 21) voi tuntua siltä, että ”tässähän tämä raskaus menee”. Olet nimittäin jo yli puolen välin raskauttasi.

Ole kuitenkin sillä tavoin varuillasi, että katsot edelleen mitä suuhusi laitat ja muistat arkiliikunnan.

Vaikka kaikki kehossasi tapahtuvat asiat eivät näykään ulospäin, tapahtuu sinussa tällä hetkellä monia kehitysaskeleita sisäisesti.

Raskausviikko 21
(Kuva: Horia Varlan@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikko 21 – Oireet ja muutokset kehossa

Näillä main raskautta sinulle on tullut plus-miinus kuusi kiloa lisää painoa. Seuraavina viikkoina saat vajaan puolikiloa rasvaa kehoosi joka viikko.

Kun kohtusi nyt liikkuu muutaman sentin napasi yläpuolelle, vatsasi pullistuu ulos ja samalla ulkopuolisetkin alkavat viimein huomata raskautesi oikein todenteolla.

Raskausviikko 21 oireet rv 21
(Kuva: Sara Neff@FlickrCreativeCommons)

Tämä tarkoittaa myös sitä vaihetta, jossa voit alkaa kärsiä jalkakivuista ja –krampeista.

Helpottaaksesi näiden oireita, nosta jalkojasi ylös aina silloin tällöin. Se auttaa myös, kun nilkkojasi, reisiäsi tai jalkojasi turvottaa.

Kun painosi lisääntyy entisestään, opit uuden tavalla kävellä. Joskus sinua voi alkaa heikottamaan, joten on tärkeää käyttää väljiä ja mukavia vaatteita.

Kannattaa myös luopua korollisista kengistä viimeistään nyt, kun raskausviikko 21 on menossa.

Myös ruokahalusi lisääntyy, ja vaikka monesti sinulle kerrotaankin, että tarvitset vain ja ainoastaan 300 lisäkaloria päivittäin, niin on täysin hyväksyttävää syödä tässä vaiheessa hieman sen ylikin.

Muista kuitenkin terveellinen ruokavalio, ja noudata äitiysneuvolassa keskustelemistanne raskausajan ruokatottumuksista.

Vauvan kehitys raskausviikolla 21

Vauvasi on kasvanut nyt aikalailla istukkasi kokoiseksi. Se uiskentelee lämpimässä kodissaan ja sen verenkierto on täydessä toiminnassa.

Napanuora jatkaa kasvuaan sekä pituus- että leveyssuunnassa rv 21 aikana.

Samaan aikaan vauvan ruoansulatuselimistö kehittyy entisestään ja suolisto alkaa supistua ja rentoutua itsestään. Ruoansulatuselimistö saa hyvää harjoitusta, sillä vauvasi nielee jatkuvasti lapsenpihkaa.

Raskausviikko 21 kehitys
(Kuva: robin_24@FlickrCreativeCommons)

Raskausviikkoon 21 mennessä vatsa-asukin kulmakarvat ja silmäluomet ovat jo täysin kehittyneet.

Samoin kynnet koristavat nyt sen varpaita ja sormia. Vauvasi on nyt isokokoisen banaanin kokoinen, noin 18 cm pituinen ja painoa on sellaiset 350 grammaa.

Vinkit raskausviikolle 21

Kun ruokahalusi kiihtyy rv 21 tienoilla, monet odottavat äidit alkavat saada outoja haluja olueen, tupakkaan ja ties mihin.

Kuten tiedät, nämä eivät tietenkään sovi raskausajan ruokavalioon, joten keskustele näistä asioista neuvolassa.

Raskausviikko 21 vinkit
(Kuva: vastateparksstaff@FlickrCreativeCommons)

Yritä myös pysyä niin rentona kuin mahdollista, sillä mikäli sinä stressaat, stressaa vauvasi.

Raskausviikko 21 on kuin mikä tahansa raskausviikko siinä suhteessa, että vatsassa asusteleva vauvasi imee sinusta vaikutteita kirjaimellisesti.

Katso nämä seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös