Lasten juhlamekot

Lasten juhlamekot – Opas vanhemmille

Lasten juhlamekot kiinnostavat meitä vanhempia, koska jokainen pikku prinsessa haaveilee jossain kohtaa elämäänsä siitä ihanasta prinsessaunelmasta.

Jollekin se on vaaleanpunaisen hempeä kermakakku, toiselle kaikilla sateenkaaren väreillä kuorrutettu menomekko.

Mekkoja löytyy maailmasta niin paljon, että varmasti jokaiselle se oma unelma osuu kohdalle.

Ennen vanhaan mummo saattoi tehdä lahjaksi sen ihanan pitsiunelman. Nykyään taitaa kaupasta löytyä niin paljon valmista, että mummot ovat keksineet muuta tekemistä.

Lasten juhlamekkoja löytyy monia erilaisia, monia erilaisia juhlia varten. Juhlamekkojen käyttötilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat, häät sekä päiväkodin ja koulun juhlat.

lasten juhlamekot

Näistä juhlista häät ovat yleensä ne kaikista juhlavimmat, minne voi pukea päälle kimaltavaa ja muhkeaa. Päiväkodin juhlissa vielä näkee niitä ”klassisia kermakakkuja”, kun pikkuneidit voisivat kulkea vaikka joka päivä juhlamekossaan.

Koululaisilla maku on muuttunut vuosien saatossa, joten lasten juhlamekot eivät ole enää täysin samanlaisia kuin muinoin.

Juhlavampia mekkoja näkee vähemmän tai ne ovat arkisempia mekkoja, joita voi käyttää myös muulloin kuin vain juhlissa.

Koululaisen juhlamekko ei ole enää polyesteriunelma, vaan puuvillasta tai sekoitekuidusta valmistettu trikoomekko.

Trikoomekon seuraksi on laitettu sukkahousut tai leggingsit. Juhlavuutta asuun tuodaan koruilla, hiuskoristeilla ja juhlavilla kengillä.

Häihin lapsenkin on kiva laittaa prinsessamekko

Häihin saa pikkutyttö panostaa. Varsinkin, jos pääsee morsiusneidoksi. Häissä lasten juhlamekko saa olla hyvin juhlava, kiiltävä, pitsiä, ”timantteja” ja kauniita yksityiskohtia oleva juhlamekko.

Juhlavimmat mekot on tehty satiinista, silkkisatiinista, organzasta ja/tai taftista. Koristeluina on pitsiä, strasseja, paljetteja, ruusukkeita ja silkkinauhoja.

lasten juhlamekot prinsessa

Mekon helma on usein tehty kerroksittain ja osan mekoista alle saa vanhaan tapaan pukea vielä alushameen. Pikkutytöille alushame on tänäpäivänä täysin tuntematon käsite.

Lasten juhlamekot voivat olla pitkiä, jopa nilkkoihin asti, mutta nykyään suositaan useammin lyhyempiä malleja.

Suosituin pituus juhlavimmissa mekoissa on polven alapuolella ja arkisemmissa mekoissa polven yläpuolella.

Minimekkojakin näkee arkikäytössä, mutta toivottavasti minimekon alle laitetaan paksut sukkahousut tai leggingsit.

Minkä pituinen hiha lasten juhlamekkoon?

Juhlamekoissa on vara valita minkälaisen hihanpituuden haluaa. Suuri osa mekoista on hihattomia tai pienellä hihalla. Pitkähihaiset lasten juhlamekot ovat erittäin toimivia esimerkiksi talven juhlissa.

Hihattoman mekon päälle voi myös pukea boleron tai neuletakin tarpeen mukaan. Lapsillekin löytyy söpöjä tekoturkisboleroita tai -takkeja, jotka sopivat hyvin kylmän ilman juhliin.

Lasten juhlamekon hinta

Jos etsit mekkoa häihin tai muihin arvokkaisiin juhliin, voi lapsen mekon hintakin olla arvokas. Juhlavimmat mekot voivat maksaa sadan euron molemmin puolin. Merkkimekosta saa pulittaa vieläkin enemmän.

Morsiusliikkeet myyvät juhlamekkoja myös pikkuprinsessoille, niissä hinnat myös sadan euron nurkilla.

Alennusmyyntejä kannattaa kytätä, koska niistä voi löytää huippuhyvän juhlamekon jopa 70% alennuksella, jos tuuri käy.

Arkisemman juhlamekon voi löytää parilla kympilläkin.

lasten juhlamekot arkinen

Kierrätyskeskukset ja lastenvaatekirpputorit ovat myös täynnä hyviä juhlamekkoja, jotka vain odottavat löytäjäänsä. Niistä mekon voi löytää muutamalla eurolla ja hyvässä lykyssä senkin voi vielä kierrättää seuraavalle käyttäjälle.

Lapsen juhlamekon koko

Lapsen juhlamekko kannattaa toki ostaa sopivan kokoisena. Olen tosin huomannut, että jos lapsi on hyvin hoikka/siro rakenteeltaan, esimerkiksi koko 110/116 cm voi mallista riippuen mennä lapselle jo 98cm:stä jopa 122cm:iin asti. Tämä riippuu siis täysin mallista.

Mekon kokoa voi myös muokata, jos mekko on niin mieleinen, että sitä haluaa käyttää mahdollisimman pitkään. Mekkoon voi esim. helmaan lisätä ”kerroksia” tai hihat voi leikata lyhyeksi, jos mekko on muuten sopiva.

Joistakin mekoista voi tehdä topin ja hameen, kun mekon vartalo-osa jää liian lyhyeksi.

Kannattaa kokeilla, jos kädentaitoja löytyy. Moni on saanut muokkaamalla vanhoista ja/tai liian pienistä mekoista kuin uusia.

Lasten juhlamekon materiaali

Kesäjuhlissa mekon materiaali on useimmiten polyesteri tai muu keinokuitumateriaali, koska juhlavimmat mekot vain näyttävät keinomateriaaleissa juhlavimmilta, ja hinta saadaan pidettyä alhaisempana.

Kesähelteillä polyesteri ei ole se mukavin materiaali, mutta se lienee sivuseikka kauneinta juhlamekkoa valitessa.

lapsen juhlamekko

Prinsessatyylin rinnalle juhliin on mielestäni tullut ns. pelkistetty saaristolaistyyli: pellavasta ja puuvillasta tehdyt raikkaat, viileät ja mukavan hengittävät mekot, joita voi juhlien jälkeen käyttää myös arkena. Mekot ovat yksivärisiä, luonnonläheisiä sävyjä tai raikkaita raidallisia.

Näistäkin mekoista saa hyvin juhlavia koruilla, kampauksilla ja juhlavilla kengillä höystettynä. Ja mikä parasta, niissä lapsenkin on mukava olla ja leikkiä varsinkin helteellä.

Juhlamekon pesu ja huolto

Juhlamekkojen pesu tuottaa monelle päänvaivaa. Juhlien jälkeen kun mekon rinnuksista ja helmasta voi löytyä suklaata, rasvaa ja muita ”mukavia” yllätyksiä.

Ruoho on myös inhottava vastustaja pesuoperaatiota mietittäessä.

Valitettavan usein pesuohjeessa lukee, että pesu maksimissaan 30 asteessa pesukoneessa tai jopa pelkkä käsinpesu. Nykyajan pesukoneet ovat onneksi niin hellävaraisia, että käsinpesunkin voi useimmiten suorittaa pesukoneen avulla.

lasten juhlamekot pesu

Mutta ne tahrat! Parhaiten tahrat lähtevät, kun niihin laittaa pesuainetta ja antaa liota pesuvadissa useita tunteja, jonka jälkeen pesu pyykkikoneessa.

Jos juhlissa tapahtuu esim. ikävä kaatuminen ja mekon helmaan tulee verta, se lähtee parhaiten, kun tahran pesee välittömästi kylmällä vedellä.

Mitä pidempään tahrat pääsevät muhimaan, sitä vaikeampi niistä on päästä eroon. Pesuaineen kukin valitkoon oman mieltymyksensä mukaan, huuhteluainetta ei kannata käyttää lainkaan.

Kuivausrumpu tai kuivauskaappi kannattaa myös unohtaa, koska henkarissa tai tasolla kuivattaminen on juhlamekoille se paras kuivaustapa.

Jos se ihme tapahtuu, että lapsen juhlamekko on puhdas, niin pelkkä tuuletuskin voi riittää.

Tärkeä vinkki: Huolla lasten juhlamekot mahdollisimman pian juhlien jälkeen!

>> Tutustu täältä kattavaan sade- ja kuravaateoppaaseen

Takaisin ylös