lasten sadevaatteet

Lasten sadevaatteet ja kuravaatteet

Lasten sadevaatteet ja kuravaatteet – Opas vanhemmille

Sanoisin, että alle kouluikäiselle tärkeimmät varusteet vaateosastolta ovat lasten sadevaatteet, toiselta nimeltään kuravaatteet.

Kuravaatteita tarvitaan Suomessa lähes ympäri vuoden.

Sadevaatteilla ja kuravaatteilla on kyllä mielestäni hiuksenhieno ero.

Lasten sadevaatteet ovat sadetta hylkivät, ei-vesileikkeihin tarkoitetut, tuultakin jonkun verran pitävät vaatteet. Yleensä takki ja housut erikseen, joskus myös haalariversiona.

Lasten kuravaatteet taas kestävät suoranaista uiskentelua lätäköissä ja eivät hiekkaakaan kavahda. Kuravaatteiden materiaali on hieman paksumpaa kuin sadevaatteissa, ja näin ollen myös kovempaa kulutusta kestävää.

Tosin edes kuravaatteisiin ei voi laittaa merkintää ”child-proof”, josta aina unelmoin.

Kukaan ei vielä ole tuntunut keksineen lasten kuravaatteita, jotka kestäisivät lähes mitä vain. Kuravaatteiden materiaali on useimmiten polyvinyylikloridia tai polyuretaania. Alla on kangas ja päällä vettäpitävä materiaali.

Kurahanskat – Mitä sinun kannattaa miettiä?

Kurahanskat on periaatteessa helppo löytää, koska kurahanskoissa on aika kattava valikoima. On vuorellista kylmemmälle ilmalle ja vuoretonta kesäkeleille.

Vuorettomat kurahanskat on myös helppo sujauttaa sormikkaiden tai lapasten päälle, jos keinokuituvuori ei lasta miellytä.

Kurahanskoissa yleinen ongelma kuitenkin tuntui olevan niiden tiiviys. Jostain kumman syystä aina löytyy joku pieni reikä (tai se syntyy alkumetreillä), josta vesi pääsee hanskan sisälle.

Hyvissä kurahanskoissa on pitkät varret, jotka saa kätevästi takin/haalarin hihan päälle, ja niin ne suojaavat myös takin/haalarin hihoja kulumiselta.

Kurahanskojen värivalikoima tuntuu myös olevan aika samantyyppistä vuodesta toiseen. Joskus harvoin näkee monivärisiäkin kurahanskoja, mutta useimmiten hanskat ovat yksivärisiä.

Hanskoissa on ranteen kohdalla kuminauha, jonka voi avata ja sulkea. Joissakin hanskoissa on kiinteä, sisälle pujotettu kuminauha.

Kurahousut – Mitä sinun kannattaa miettiä?

Kurahousut on hyvä löytyä joka kodista. Niitä on tarjolla henkseleillä ja vyötärömallisena.

Meidän perheessä on aina suosittu henkseliversioita, koska ne tuntuvat pysyvän paremmin päällä.

Molempia versioita kuitenkin näkyy päiväkotiympyröissä.

lasten kuravaatteet kurahousut

Kurahousuissa on lahkeissa kuminauhalenkit, jotka laitetaan kumisaappaan alle. Kuminauhalenkit ovat kuluva osa, joita kannattaa hamstrata kaappiin jo samalla, kun ostaa kurahousuja.

Joillakin niitä tuntuu kuluvan, kun taas toisilla kestävät seuraavallekin käyttäjälleen.

Kuratakki ja Sadetakki – Millaiset sadevaatteet lapselle

Sadetakki, eli se vähemmän vettäpitävä takki. Sadetakin materiaali on pehmeämpää ja notkeampaa kuin sen ihan kuraleikkeihin tarkoitetun takin.

Sadetakkien materiaali sisältää usein gore-tex-, stainmaster- tai scotchguard-pinnoitteen.

Nämä ovat päällä mukavampia mutta vedenpitävyydeltään heikompia kuin esim. polyuretaanista valmistetut kuravaatteet.

Kuratakki kestää hurjemmatkin kuraleikit ja kestää mainiosti käytössä, jolloin sen voi kierrättää seuraavalle käyttäjälle lähes moitteettomassa kunnossa.

Sadehattu lapsellesi

Sadehattu tuntuu olevan monelle lapselle vastenmielinen kapistus. Johtuneeko siitä, että sadehatut harvoin ovat mitenkään hengittäviä.

Sadehatun hyvä puoli on se, että usein niissä on lieri tai ainakin lippa, joka kovemmalla sateella suojaa kohtuullisesti lapsen kasvoja kastumiselta.

Sadehattu on varsin kätevä sillon, kun ei paista aurinko ja sada samaan aikaan.

Turvalliset materiaalit lasten kuravaatteissa

Kuravaatteiden materiaalien terveellisyydestä/turvallisuudesta on ollut keskustelua pitkään.

Mikä on se turvallisin materiaali? Voiko kuravaate olla lapsen terveydelle vaarallinen?

Eniten käytetyt materiaalit ovat polyuretaani ja PVC. Polyuretaani ei ainakaan tutkimusten mukaan ole vaarallinen, koska se ei sisällä nk. hormonaalisia haitta-aineita, kuten esim. PVC.

Joidenkin tutkimusten mukaan PVC:tä sisältävät lasten sadevaatteet tai kuravaatteet saattavat aiheuttaa jopa astmaa.

sadevaatteet lapselle

Hajotessaan PVC on myös ympäristöhaitta, koska silloin vapautuu ympäristölle haitallisia kemikaalijäämiä. Joten sillä on merkitystä, mitä päälleen (tai lapsensa päälle) pukee.

Se mitä Kuravaatteiden tuoteselosteesta kannattaa metsästää, on PFC-Free -merkintä. Se on merkki vaatteen fluorittomuudesta tai/ja perfluorittomuudesta, eli vaatteen pitäisi olla turvallinen.

Usein näissä PFC-vapaissa vaatteissa on käytetty Bionic Finish-Eco -käsittelyä, jonka pitäisi olla turvallisempi käsittely.

Kuravaatteiden peseminen

Kuravaatteiden turvallisuuteen ja kestävyyteen vaikuttaa paljon niiden pesu ja muu huolto.

Älä pese kuravaatteita liian kuumassa, vaan katso pesulämpötila pesulapusta.

Pesuohjeet pähkinänkuoressa (tarkista vielä omista kuravaatteistanne):

  • Useimmiten pesulämpötila kuravaatteille on 40 astetta.
  • Käännä kuravaate nurinpäin ennenkuin laitat sen pesukoneeseen.
  • Käytä mietoja pesuaineita, jottei kuravaatteen pinta vaurioidu.

Jos kuravaate vaurioituu, siitä voi yhtäkkiä tulla terveyshaitta. Vaurioitunut materiaali voi alkaa nimittäin haihduttaa kemikaaleja hengitysilmaan.

Ja jos kuravaate haisee pahalle, se voi olla merkki siitä ,että se vapauttaa kemikaaleja ilmaan.

Valitettavasti kurahousuja joutuu pesemään usein. Tosin joskus pelkkä suihkulla huuhtelukin voi riittää. Sadetakkia voi yleensä pestä säästeliäämmin, koska jotenkin se säästyy kuraleikeissä paremmin.

Pesuaineina kannattaa suosia hajusteettomia ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia pesuaineita. Huuhteluaineen käytön voi unohtaa kokonaan.

Keinokuitumateriaali ja muovi tuntuu suorastaan imevän itseensä hajusteet, ja varsinkin lapsille hajusteet voivat aiheuttaa allergioita tai ärsytystä limakalvoille.

Likaa hylkiviä käsittelyaineita ei kannata varsinkaan kuravaatteisiin käyttää. Kuravaate itsessään on jo likaa hylkivä, kun se on kunnossa ja oikein huollettu.

Tässä lyhyt oppimäärä aiheesta lasten sadevaatteet ja kuravaatteet, toivottavasti siitä oli apua.

>> Katso täältä millaiset sadevaatteet lapsille (kuvien kera)

>> Lue täältä opas lasten talvikengistä

>> Lue täältä välikausihaalariopas

>> Katso täältä lasten juhlamekko-opas

Takaisin ylös