Ottiliana ja Ottilia tytön nimenä

Ottiliana ja Ottilia tytön nimenä

Kaunis ja ylväs Ottiliana-nimi käväisi suomalaisessa almanakassa 1794–1795. Tuolloin Ottilian nimipäivä oli 4.6. Ottiliana on johdettu ruotsin- ja vironkielessä yleisemmästä Ottiliasta.

Ottiliana nimeksi
(Kuva: Katie Thomas @ Flickr Creative Commons)

Suomen kielessä yleistyneitä nimen muotoja ovat Ottel, Ottelja, Otteli, Ottelijaana ja Otteljaana, joista taas saadaan johdetuksi tunnetumpi nimi Jaana.

Mistä nimi tulee?

Ottilia ja siitä johdettu Ottiliana ovat tulleet muihin kieliin laajasta saksalaisesta ja ranskalaisesta nimiryhmästä, joka kehittyi varhaisista Od- ja Ot-alkuisista nimistä. Ottiliana ja Otteljaana ovat tilallista ja varakasta tarkoittavan Otto-nimen sisarnimiä.

Ottilia tytön nimeksi
(Kuva: Katie Thomas @ Flickr Creative Commons)

 

Katolilaisuudessa tunnetaan monia Ottilia-nimiryhmän pyhimyksiä – siksi nimi lienee suosittu katolisissa maissa. Ottilia on myös tunnetun ruotsalaisrunoilijan Selma Lagerlöfin toinen nimi.

Suomen Ottilianat

Ottiliana on Suomessa harvinainen nimi: kolmisenkymmentä tyttövauvaa on saanut sen etunimekseen 1800 – 1900-luvun taitteessa. Sen jälkeen on syntynyt ainoastaan 14 Ottilianaa.

Toisena nimenä Ottiliana on ilmeisesti hieman suositumpi, mikä johtunee sen monitavuisuudesta (Ot-ti-li-a-na tai Ot-ti-lia-na).

Lue myös nämä:

(Lähteet:Kustaa Vilkuna: Etunimet, Otava, 1993; Babynames.com; Kirjastot.fi)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös